Benestar

No plorar és dolent per a la salut: vols saber per què?

Tothom, en algun moment, ha plorat a cor què vols. Oi després ens trobem més bé? Experimentem una barreja d’alleujament, calma i, fins i tot, un cert llanguiment, cosa que té un efecte reconfortant.

Ara bé, quan érem petits ens deien que plorar era cosa de gent tova i que ens havíem de contenir i reservar la plorera per a nosaltres mateixos. Empassar-se les llàgrimes es considerava un senyal de valentia i de fortalesa. I això és mentida. La valentia justament és el contrari: vol dir exterioritzar la tristesa. A més, no és bo de contenir-la.

Tot seguit t’expliquem per què és bo plorar i, en canvi, per què és perjudicial reprimir-se.

El plor calma

Dones via lliure a les emocions retingudes. Segons unes quants estudis, plorar activa el sistema nerviós parasimpàtic, que s’estimula quan ha passat un perill, o un brot d’ansietat, i això afavoreix l’estat de repòs fins a la relaxació absoluta.

Alleuja el dolor físic

El benestar que notem després de plorar, tal com assenyalàvem abans, és en realitat conseqüència de mostrar les emocions, perquè ens allibera de l’estrès que causa la tristesa. Les sensacions físiques que experimentem per culpa de la tristesa —per exemple el mal de cap— disminueixen dràsticament quan exterioritzem les emocions i deixem d’arrossegar-les i capficar-nos-hi. No se’n saben exactament les causes, però sembla que, després de plorar, davalla la secreció de l’hormona de l’estrès, el cortisol.

Aixeca l’ànim

El plor contrari al que causa el dolor, és a dir, el plor de felicitat és, de fet, quan el cos cerca una recompensa per haver alliberat les emocions, en aquest cas positives, i s’aconsegueix d’augmentar la sensació de plenitud.

Fa el son més plàcid

Igual que passa amb l’estrès, l’ansietat i la depressió són molt nocives per tenir un son de qualitat; si fem desaparèixer tots aquests estats anòmals d’inquietud, podràs dormir molt més bé.

Millora les relacions socials

Si una persona estimada et veu plorar, segur que s’interessa per tu immediatament i t’ofereix ajut, de la manera que sigui, encara que únicament se t’assegui al costat en silenci o et passi una mà per l’espatlla. Aquest gestos simples milloren la relació que hi tens.

Et torna més fort

Quan plores, alliberes les emocions i suprimeixes o neutralitzes els sentiments negatius; si no, restarien atrapats dins teu. Si hi fas front i mires de superar-los, et tornaràs més fort.