Salut i medicina

Medicina preventiva: les revisions mèdiques en l’home i la dona

Plan personalizado de salud

La prevenció és fonamental per a la cura de la salut. No només evita l’aparició i la propagació de malalties, sinó que, a més, redueix la necessitat de portar a terme tractaments i altres actuacions sanitàries més costoses. Com ens ajuda la medicina preventiva i quines revisions mèdiques han de fer l’home i la dona?

La medicina preventiva

La medicina preventiva és l’àrea sanitària que s’ocupa de la prevenció de malalties i altres trastorns de salut. Consisteix en un conjunt d’actuacions i consells mèdics que tenen la finalitat de definir, promoure, executar, aplicar i avaluar activitats de prevenció de la salut, tant de forma individual com col·lectiva. Es dona en l’atenció primària i en l’atenció hospitalària.

Decisions tan simples com el que mengem, la manera en què ens vestim o com ens desplacem es troben fora de l’àmbit de la consulta i, en canvi, tenen una relació determinant amb la nostra salut i la nostra qualitat de vida. Per aquest motiu, la medicina preventiva traspassa l’àmbit mèdic, ja que, a més, fomenta el coneixement i la formació per a la prevenció de malalties, així com la presa de decisions correcta.

La medicina preventiva és una especialitat a Espanya des del 2018. La Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH) està formada per metges especialistes en aquesta àrea i per professionals de la infermeria i altres camps afins.

Les revisions mèdiques

Fer revisions preventives és fonamental per tenir cura de la salut, millorar la qualitat de vida i detectar a temps possibles problemes per tractar-los i evitar altres complicacions derivades. Tot i que en general es recomana una revisió mèdica anual, segons l’edat, el sexe i l’estat de la salut, les revisions han de ser més o menys periòdiques, sobretot a partir dels 40 anys en les dones i dels 50 anys en els homes.

En la revisió mèdica, a través d’una entrevista personal amb el doctor perquè conegui els nostres antecedents mèdics i hàbits de vida actuals, es fa una exploració general per valorar l’estat de salut i identificar possibles patologies o situacions de risc que poden evolucionar cap a alteracions de diferents òrgans i sistemes. La revisió anual se sol complementar amb algunes proves mèdiques com ara una anàlisi de sang i d’orina, el mesurament de la pressió arterial, de la capacitat pulmonar i del risc cardiovascular, una revisió oftalmològica i otorrinolaringològica, radiologia del tòrax i altres proves diagnòstiques.

Mamografía

Les revisions mèdiques importants en la dona

A més de les proves generals, és important que la dona faci algunes revisions segons l’edat.

  • Ha de fer un examen pèlvic i una citologia de forma anual per descartar patologies ginecològics i altres de més importants, com ara el càncer de coll d’úter.
  • L’autoexploració mamària periòdica és molt important per detectar qualsevol bony o anomalia i prevenir o detectar de forma precoç el càncer de mama, però entre els 20 anys i els 40, a més, s’ha de fer una mamografia cada tres anys, i a partir dels 40 ha de ser anual. Si sorgeix algun dubte amb els resultats, l’ecografia mamària pot ajudar a definir-los.
  • A partir dels 50 anys la dona ha de fer una colonoscòpia per detectar de forma precoç el càncer de còlon.

Les revisions mèdiques importants en l’home

  • A partir dels 50 anys els homes s’han de fer, com a proves complementàries en la revisió mèdica anual, una colonoscòpia per detectar el càncer de còlon i un examen per detectar el càncer de pròstata. Si n’hi ha antecedents familiars, aquestes proves s’han de fer abans.
  • S’ha de fer de forma periòdica un examen testicular per controlar que no es produeixen canvis en el color i la mida dels testicles i per assegurar que no hi ha dolor amb la palpació.
  • També s’ha de fer una ecografia abdominal per descartar alguna anomalia en els òrgans interns.

Revisión médica

La Mútua General de Catalunya inclou en les seves cobertures la revisió mèdica i un pla personalitzat de manteniment de la salut

Les assegurances de salut de la Mútua cobreixen un reconeixement mèdic de medicina preventiva. L’objectiu és valorar l’estat de salut general i identificar possibles patologies o estats de risc que poden evolucionar cap a alteracions de diferents òrgans i sistemes.

El Pla personalitzat de manteniment de la salut de la Mútua té la finalitat de valorar l’estat de salut i el perfil de risc del mutualista, prevenir la malaltia i controlar-la quan ja ha estat diagnosticada.

A més, la Mútua posa a disposició dels seus assegurats una sèrie de programes de medicina preventiva al Centre Mèdic Mútua General de Catalunya.

Sol·licit’na més informació enviant el formulari o trucant al 93 414 36 00.

Encara no ets mutualista? Descobreix tots els avantatges de les nostres assegurances de salut!