Salut i medicina

Medicina preventiva: les revisions mèdiques en l’home i la dona

Plan personalizado de salud

La prevenció és fonamental per a la cura de la salut. No només evita l’aparició i la propagació de malalties, sinó que, a més, redueix la necessitat de portar a terme tractaments i altres actuacions sanitàries més costoses. Com ens ajuda la medicina preventiva i quines revisions mèdiques han de fer l’home i la dona?

La medicina preventiva

La medicina preventiva és l’àrea sanitària que s’ocupa de la prevenció de malalties i altres trastorns de salut. Consisteix en un conjunt d’actuacions i consells mèdics que tenen la finalitat de definir, promoure, executar, aplicar i avaluar activitats de prevenció de la salut, tant de forma individual com col·lectiva. Es dona en l’atenció primària i en l’atenció hospitalària.

Decisions tan simples com el que mengem, la manera en què ens vestim o com ens desplacem es troben fora de l’àmbit de la consulta i, en canvi, tenen una relació determinant amb la nostra salut i la nostra qualitat de vida. Per aquest motiu, la medicina preventiva traspassa l’àmbit mèdic, ja que, a més, fomenta el coneixement i la formació per a la prevenció de malalties, així com la presa de decisions correcta.

La medicina preventiva és una especialitat a Espanya des del 2018. La Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH) està formada per metges especialistes en aquesta àrea i per professionals de la infermeria i altres camps afins.

Les revisions mèdiques

Fer revisions preventives és fonamental per tenir cura de la salut, millorar la qualitat de vida i detectar a temps possibles problemes per tractar-los i evitar altres complicacions derivades. Tot i que en general es recomana una revisió mèdica anual, segons l’edat, el sexe i l’estat de la salut, les revisions han de ser més o menys periòdiques, sobretot a partir dels 40 anys en les dones i dels 50 anys en els homes.

En la revisió mèdica, a través d’una entrevista personal amb el doctor perquè conegui els nostres antecedents mèdics i hàbits de vida actuals, es fa una exploració general per valorar l’estat de salut i identificar possibles patologies o situacions de risc que poden evolucionar cap a alteracions de diferents òrgans i sistemes. La revisió anual se sol complementar amb algunes proves mèdiques com ara una anàlisi de sang i d’orina, el mesurament de la pressió arterial, de la capacitat pulmonar i del risc cardiovascular, una revisió oftalmològica i otorrinolaringològica, radiologia del tòrax i altres proves diagnòstiques.

Mamografía

Les revisions mèdiques importants en la dona

A més de les proves generals, és important que la dona faci algunes revisions segons l’edat.

  • Ha de fer un examen pèlvic i una citologia de forma anual per descartar patologies ginecològics i altres de més importants, com ara el càncer de coll d’úter.
  • L’autoexploració mamària periòdica és molt important per detectar qualsevol bony o anomalia i prevenir o detectar de forma precoç el càncer de mama, però entre els 20 anys i els 40, a més, s’ha de fer una mamografia cada tres anys, i a partir dels 40 ha de ser anual. Si sorgeix algun dubte amb els resultats, l’ecografia mamària pot ajudar a definir-los.
  • A partir dels 50 anys la dona ha de fer una colonoscòpia per detectar de forma precoç el càncer de còlon.

Les revisions mèdiques importants en l’home

  • A partir dels 50 anys els homes s’han de fer, com a proves complementàries en la revisió mèdica anual, una colonoscòpia per detectar el càncer de còlon i un examen per detectar el càncer de pròstata. Si n’hi ha antecedents familiars, aquestes proves s’han de fer abans.
  • S’ha de fer de forma periòdica un examen testicular per controlar que no es produeixen canvis en el color i la mida dels testicles i per assegurar que no hi ha dolor amb la palpació.
  • També s’ha de fer una ecografia abdominal per descartar alguna anomalia en els òrgans interns.

Revisión médica

MGC Mútua inclou en les seves cobertures la revisió mèdica i un pla personalitzat de manteniment de la salut

Les assegurances de salut de la Mútua cobreixen un reconeixement mèdic de medicina preventiva. L’objectiu és valorar l’estat de salut general i identificar possibles patologies o estats de risc que poden evolucionar cap a alteracions de diferents òrgans i sistemes.

El Pla personalitzat de manteniment de la salut de la Mútua té la finalitat de valorar l’estat de salut i el perfil de risc del mutualista, prevenir la malaltia i controlar-la quan ja ha estat diagnosticada.

A més, la Mútua posa a disposició dels seus assegurats una sèrie de programes de medicina preventiva al Centre Mèdic MGC,

Sol·licit’na més informació  trucant al 93 414 36 00.

Encara no ets mutualista? Descobreix tots els avantatges de les nostres assegurances de salut!