Alimentació i Nutrició

Manca de gana: què pot passar quan deixes de tenir gana

Sin apetito

De sobte t’adones que no tens gana i… no saps gens per què passa. Doncs mira, el fet té moltes causes possibles, des de problemes psicològics a trastorns greus de salut (els quals, afortunadament, són menys freqüents). Aquí et donem una pista d’on pot venir el problema.

Causes de la pèrdua total de la gana

Si no es té gana, quina en podria ser la causa? Depèn del temps que faci que es pateix aquest trastorn. Convé, però, tenir en compte que pràcticament tothom passa per aquí en un moment o altre de la vida.

Hi ha diversos factors que poden alterar la gana, incloent-hi els medicaments, els estats d’ànim i els problemes de salut. El menjar és el combustible que ens proporciona energia, i per això és absolutament necessari d’estar ben alimentat, amb tota la varietat de nutrients que componen la nostra dieta.

Si la pèrdua de gana és persistent i no menges prou perquè el teu cos pugui fer les seves funcions adequadament, cal cercar consell mèdic per entendre’n el perquè. Tal com veurem a continuació, es podria tractar d’un trastorn alimentari no diagnosticat o una afecció subjacent del organisme, o bé d’un problema relacionat amb l’edat.
Les causes més comunes de la pèrdua de la gana són les següents:

Estrès no crònic

Un problema pot generar una resposta d’alerta del cos, com si estigués en perill. Aleshores s’alliberen determinades substàncies químiques, inclosa l’adrenalina, i el cor batega més ràpid, mentre que la digestió s’alenteix.

Medicaments

Hi ha medicaments que poden tenir aquest efecte secundari. Si has començat a prendre cap fàrmac nou i perds la gana, convindria que en parlessis amb el metge que te’l va prescriure per determinar si en pot ser la causa, i que intentés de substituir-lo per un altre.

Una grip o un refredat

Quan et trobes malament, el sistema immunològic reacciona i treballa hores extres per ajudar-te en la recuperació. S’alliberen substàncies químiques anomenades citocines que et poden fer trobar cansat i amb poca gana o gens.

Desordres endocrinològics (hipotiroïdisme)

La tiroide s’encarrega d’alliberar les hormones perquè els aliments (és a dir, el combustible) es converteixin en energia. Quan no s’alliberen prou hormones, el metabolisme s’alenteix, es consumeix menys energia i pot minvar la necessitat o el desig de menjar.

L’envelliment

Sí, aquesta és una altra conseqüència de l’envelliment. Amb l’edat, la digestió es torna més lenta de manera natural. La mobilitat també es redueix, per la qual cosa es consumeix menys energia i el desig de menjar disminueix o desapareix.

Algunes malalties o trastorns

Diversos problemes de salut, com ara la diabetis, i fins i tot el càncer, poden fer disminuir la gana.

Anèmia

L’anèmia és un trastorn pel qual el cos no produeix prou glòbuls vermells sans, cosa que pot causar cansament, feblesa i poc apetit.

Problemes estomacals

Fonamentalment els que comporten inflamacions, com ara la colitis o la síndrome de l’intestí irritable.

Depressió o ansietat

Si passes per un estat depressiu o d’ansietat, es poden secretar hormones que alenteixen la digestió, com quan tens estrès.

Trastorns alimentaris

Les temibles anorèxia i bulímia, que causen problemes greus en l’alimentació.

Pèrdua de la gana sense causa aparent

Quan no es troben raons –alteracions físiques o de l’estat d’ànim– per la pèrdua de gana, hi ha d’altres consideracions que s’han de tenir en compte. Cada cos és diferent, i les creences entorn de l’alimentació són diverses. Hi pot incidir, fins i tot, l’hora del dia en què es menja.

Els exercicis de mindfulness (consciència plena) et poden ajudar a tocar de peus a terra i a reforçar la idea que és important de menjar perquè el cos rebi l’aliment necessari. No obstant això, cal diferenciar si algú no menja per un trastorn alimentari no diagnosticat o bé per un problema psicològic, ja que cada cas requereix una teràpia, un entrenament o un suport específics.

Quan cal anar al metge

Si la manca de gana no té, als teus ulls, una causa aparent, seria ideal que en parlessis amb el metge. No menjar durant un dia o dos és normal si tens una malaltia lleu o passes per un moment estressant.

Ara bé, no fer una ingesta adequada, o no seguir una dieta saludable, no es pot sostenir a curt termini i, si no busques consell mèdic, pot ser que es deixi sense diagnosticar algun problema important, cosa que seria perjudicial per a la salut a curt i a llarg termini; és a dir, valdria més que et fessis una revisió amb el teu metge de família.