Alimentació i Nutrició

Manca de gana: què pot passar quan deixes de tenir gana

manca de gana

De sobte t’adones de que has deixat de tenir gana i et preguntes… Per què no tinc gana? No tens ni idea del perquè. Són moltes les possibles causes de la pèrdua d’apetit; des de problemes psicològics a qüestions de salut de major gravetat (que afortunadament són les causes menys freqüents). A continuació, et parlarem de les causes de la manca de gana i què pot passar quan no tens gana.

Per què no tinc gana?

Si algú no té gana, quin podria ser la causa d’aquesta falta d’apetit? Depèn de quant temps porta present el trastorn. Però convé tenir en compte que pràcticament tothom passa per una etapa de falta de gana en algun moment de la vida.

Diversos factors poden alterar l’apetit, inclosos els medicaments, les emocions i els problemes de salut. El menjar és el combustible que ens proporciona l’energia, i d’aquí l’absoluta necessitat de mantenir-se ben nodrit, amb els elements variats que constitueixen la nostra dieta.

Si la pèrdua d’apetit és persistent i no menges prou com per a alimentar el teu cos i que pugui efectuar adequadament les seves funcions, és important buscar consell mèdic per a conèixer els motius. Com veurem a continuació, podria tractar-se d’un trastorn alimentari no diagnosticat, d’una afecció de salut subjacent o una d’una qüestió d’edat, entre altres.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Causes de la pèrdua total de la gana

Com comentem, la falta de gana en les persones és comuna en algún moment de la vida, però pot deure’s a multitud de factors que varien d’un cas a un altre. Però per norma general, aquestes són les principals causes de la pèrdua de gana:

Estrès no crònic

Un problema que generi una resposta del cos, com si estigués en perill, pot ser una de les causes principals de la falta de gana, sobretot en persones una miqueta nervioses. Arran d’això, s’alliberen determinades substàncies químiques, inclosa l’adrenalina, que fa que el cor bategui més ràpid, mentre que la digestió s’alenteix.

Medicaments

Hi ha medicaments que poden tenir aquest efecte secundari. Si has començat a prendre cap fàrmac nou i perds la gana, convindria que en parlessis amb el metge que te’l va prescriure per determinar si en pot ser la causa, i que intentés de substituir-lo per un altre.

Una grip o un refredat

Quan et trobes malament, el sistema immunològic reacciona i treballa hores extres per ajudar-te en la recuperació. S’alliberen substàncies químiques anomenades citocines que et poden fer trobar cansat i amb poca gana o gens.

Desordres endocrinològics (hipotiroïdisme)

La tiroide s’encarrega d’alliberar les hormones perquè els aliments (és a dir, el combustible) es converteixin en energia. Quan no s’alliberen prou hormones, el metabolisme s’alenteix, es consumeix menys energia i pot minvar la necessitat o el desig de menjar.

L’envelliment

Sí, aquesta és una altra conseqüència de l’envelliment. Amb l’edat, la digestió es torna més lenta de manera natural. La mobilitat també es redueix, per la qual cosa es consumeix menys energia i el desig de menjar disminueix o desapareix.

Algunes malalties o trastorns

Diversos problemes de salut, com ara la diabetis, i fins i tot el càncer, poden fer disminuir la gana.

Anèmia

L’anèmia és un trastorn pel qual el cos no produeix prou glòbuls vermells sans, cosa que pot causar cansament, feblesa i poc apetit.

Problemes estomacals

Fonamentalment els que comporten inflamacions, com ara la colitis o la síndrome de l’intestí irritable son també posibles causas de la manca de gana.

Depressió o ansietat

Si passes per un estat depressiu o d’ansietat, es poden secretar hormones que alenteixen la digestió, com quan tens estrès.

Trastorns alimentaris

Trastorns com l’anorèxia i la bulímia es manifesten amb una relació anormal amb el menjar. L’obsessió per controlar el pes mitjançant la ingesta d’aliments pot derivar també en una manca de gana.

Pèrdua de la gana sense causa aparent

Quan no es troben raons –alteracions físiques o de l’estat d’ànim– per la pèrdua de gana, hi ha d’altres consideracions que s’han de tenir en compte. Cada cos és diferent, i les creences entorn de l’alimentació són diverses. Hi pot incidir, fins i tot, l’hora del dia en què es menja.

Consells per a solucionar la pèrdua d’apetit

Per a tractar la pèrdua d’apetit cal tenir en compte les causes específiques que es donen en cada persona. Quan es tracti d’un problema de gravetat, una malaltia o un trastorn, és convenient acudir a un especialista. No obstant això, quan es degui a qüestions menys serioses, existeixen consells, hàbits i recomanacions que poden ajudar-te a solucionar la pèrdua de gana. Aquí et deixem alguns consells per a solucionar la manca d’apetit!

Estableix uns horaris

Per a poder ajudar-te a augmentar el nombre d’ingestes al dia, pots establir-te una rutina i marcar unes hores exactes per a menjar. Com, per exemple, cada 4 o 5 hores. Si crees aquest hàbit, el teu cos s’acostumarà amb facilitat i sabrà quan se sobre nou el moment de menjar. Intenta no excedir-te en les quantitats perquè puguis ser constant al llarg de tot el dia.

Tria aliments nutritius fàcils de digerir

Si tens tendència a passar moltes hores sense menjar perquè no sents apetit o quan ho fas ingereixes poca quantitat, intenta incloure en la teva dieta aquells aliments que tinguin un alt valor nutritiu. Per exemple, rics en àcids grassos, proteïnes i vitamines del grup B. D’aquesta manera, t’asseguraràs que el teu cos obté tot el necessari per a funcionar correctament.

Una altra opció interessant és apostar per aliments que puguin digerir-se amb facilitat. I si la causa de la falta d’apetit és l’ansietat o l’estrès, evita sempre aquells rics en greixos i sucres, com la brioixeria industrial, el tabac o l’alcohol.

Practica algun esport

Si augmentem l’activitat física o la despesa calòrica durant el dia, estimularem l’apetit en el nostre cos d’una forma natural. L’augment del consum d’energia o el propi desgast faran que aquell et demani que carreguis les piles. Aquí és convenient trobar un equilibri entre el nivell d’exercici i la quantitat d’aliments que s’aconsegueixen ingerir, per a evitar la pèrdua de pes.

Exercicis mindfulness

Els exercicis de mindfulness (consciència plena) et poden ajudar a tocar de peus a terra i a reforçar la idea que és important de menjar perquè el cos rebi l’aliment necessari. No obstant això, cal diferenciar si algú no menja per un trastorn alimentari no diagnosticat o bé per un problema psicològic, ja que cada cas requereix una teràpia, un entrenament o un suport específics.

Quan cal anar al metge

Si la manca de gana no té, als teus ulls, una causa aparent, seria ideal que en parlessis amb el metge. No menjar durant un dia o dos és normal si tens una malaltia lleu o passes per un moment estressant.

Ara bé, no fer una ingesta adequada, o no seguir una dieta saludable, no es pot sostenir a curt termini i, si no busques consell mèdic, pot ser que es deixi sense diagnosticar algun problema important, cosa que seria perjudicial per a la salut a curt i a llarg termini; és a dir, valdria més que et fessis una revisió amb el teu metge de família.