Salut i medicina

Les infeccions de transmissió sexual més freqüents i el seu tractament

maduros playa

¿Saps que, recentment, les infeccions de transmissió sexual (ITS) són més freqüents i que estan augmentant, sobretot, en la gent més gran de 40 anys? En aquest punt, es pot pensar que tots, més o menys, sabem “de què es tracta”, però les estadístiques són tossudes i diuen que no és cert. Aquest article, per tant, no s’adreça només als adolescents, sinó també a un grup de població que se suposava que era conscient dels perills del sexe sense protecció.

Són el que abans es coneixia com a malalties “vergonyants”, i han existit sempre. Durant la història s’han intentat tractar de moltes maneres: abans s’utilitzaven el sulfur, el mercuri i l’arsènic, però tenien efectes secundaris molt greus –fins i tot, la mort per enverinament–, i només quan va aparèixer la penicil·lina, ben entrat el segle XX, es van començar a tractar de manera adequada. Ara es creu que la societat n’és més conscient, però, repetim, el seu repunt actual mostra que no és així.

A continuació parlem de les ITS més freqüents i dels seus tractaments.

1. Infecció per clamídies

Probablement és la infecció més freqüent entre els joves. Els símptomes que es manifesten són diferents per als homes i per a les dones, tot i que es molt comú no presentar-ne. Per tant, pot passar desapercebuda per al pacient.

Entre els símptomes masculins hi ha la cremor o dolor durant la micció, l’orina tèrbola i dolor als testicles. Les dones poden tenir símptomes similars, a més de dolor durant les relacions sexuals o després (de vegades, amb sagnats), i regles irregulars. Però insistim: en general, no se’n manifesta cap símptoma.

S’han de passar revisions regulars, ja que si la infecció per clamídia no es tracta, pot provocar problemes més seriosos a mitjà termini, com infeccions pelvianes greus i infertilitat.

Una anàlisi d’orina determina si hi ha infecció. El tractament es du a terme amb una única dosi d’antibiòtics.

2. Herpes genital

L’herpes genital és una infecció vírica causada pel virus de l’herpes simple. Afecta la pell i les mucoses de les zones genital i anal. Es transmet per via sexual i de vegades per simple contacte.

Normalment, el primer símptoma és la sensació de punxades a les zones afectades. Pocs dies més tard del contagi apareixen les lesions característiques: vesícules que es poden rebentar i poden provocar petites ferides (úlceres) que es curen al cap de dues o tres setmanes. Aquest episodi és el que provoca símptomes més intensos, però hi ha casos d’herpes sense símptomes, en què el contagi, com que la infecció no està detectada, és més probable.

La infecció la produeix un virus i, si es contrau, el virus roman al cos indefinidament. És a dir, no hi ha una cura, com passa amb tots els virus, però es pot tenir a ratlla amb medicaments antiretrovirals, que ha de receptar el metge.

3. Berrugues genitals

Són causades pel virus del papil·loma humà (VPH). No són doloroses, tot i que poden produir cremor i picors. Són petits creixements anòmals i carnosos a les zones genital i anal.

Es tracten amb cremes amb podofilina, i també es poden eliminar amb fred (crioteràpia), làser i fins i tot amb cirurgia tradicional.

4. Gonorrea

En aquest cas es tracta d’un bacteri, el Neisseria gonorrhoeae, també anomenat gonococ. El seu contagi a través de relacions sexuals és molt fàcil. Els símptomes són semblants als de la infecció per clamídia, però són més notoris i molestos. Inclouen secrecions verdoses o groguenques pel penis o la vagina que poden ser força aparatoses. Com passa amb altres infeccions de transmissió sexual, els símptomes poden no aparèixer. L’anàlisi d’aquestes secrecions és el que confirma l’existència de la infecció.

pies pareja cama

Com que és causada per un bacteri, almenys teòricament es pot tractar i curar amb antibiòtics. El problema és que l’abús d’aquests medicaments (entre altres factors) ha propiciat que els bacteris siguin més resistents a aquests fàrmacs i això complica el tractament. Tot i així, ara per ara es curen de manera eficaç amb antibiòtics injectats.

5. Les lladelles

Les lladelles es consideren una infecció més lleu, que fins i tot dona lloc a acudits i bromes. La realitat és que no tenen res de divertit, com cap ITS.

Són petits polls que colonitzen el pèl del cos (pubis, aixelles i zones piloses del cos, incloses la barba, les celles i les pestanyes). Els polls viatgen de persona a persona i poden trigar setmanes a fer-se visibles. Produeixen picors intenses.

Per eliminar-les pot ser necessari afaitar les zones infestades i utilitzar cremes o locions i xampús de venda lliure en farmàcies.

6. El VIH

Probablement és l’ITS més temuda i, tristament, també és la més coneguda. Produeix la sida o síndrome d’immunodeficiència adquirida i, fins a finals dels vuitanta, contreure’l provocava, pràcticament, una mort segura. Les persones que el patien eren marcades o estigmatitzades per la societat.

El virus ataca el sistema immunològic i el debilita greument, de manera que qualsevol infecció o malaltia lleu en circumstàncies normals –com una grip– pot complicar-se per a la persona malalta i provocar-li fins i tot la mort. Es transmet amb les relacions sexuals i a través dels fluids corporals. Molts pacients no desenvolupen la sida, tot i que siguin portadors del virus.

Com passa amb tots els virus, no hi ha cura per al VIH, però afortunadament s’han desenvolupat còctels de fàrmacs capaços de mantenir el virus atenuat, de manera que els pacients poden portar una vida normal, sempre sent conscients que han de vigilar per tal de no transmetre la infecció.

7. La sífilis

Com la gonorrea, és una infecció bacteriana, i per tant té cura. És la Treponema pallidum i es transmet via relacions sexuals o entre mare i fill durant l’embaràs. Actualment no és tan freqüent com ho va ser fa unes dècades, tot i que continua tenint una alta incidència en algunes regions d’Àsia i Àfrica. L’augment dels viatges està propiciant un rebrot als països més desenvolupats, ja que alguns viatgers poden contraure la infecció.

Els símptomes inicials són ulceracions, de color vermellós i indolores, a la regió que ha estat en contacte amb el bacteri. Es coneixen com a xancre i solen aparèixer al penis, la vulva o la vagina.

En les fases inicials, la sífilis es tracta sense problemes amb antibiòtics i no deixa seqüeles ni complicacions. Si no es tracta, pot provocar trastorns cardiovasculars molt greus, que poden derivar fins i tot en la mort.

Altres ITS

N’hem recollit les més freqüents, però n’hi ha d’altres. Per exemple, la Molluscum contagiosum o la mononucleosi infecciosa (malaltia del petó), que no es consideren estrictament com a ITS, però es poden transmetre via sexual. O les hepatitis, que també es poden transmetre mitjançant relacions sexuals.

Prevenció de les ITS

L’única manera de prevenir-les és el sexe segur: utilitzant preservatius o mètodes de barrera en les relacions sexuals. Tot i que això no garanteix que no es produeixi la infecció, si hi ha un contacte físic amb algú infectat, la via sexual comporta pràcticament la totalitat dels contagis.

Recorda: el sexe és sa, però també ha de ser segur.