Salut i medicina

L’embaràs i el naixement d’un nadó arc de Sant Martí

Quan proves de quedar-te embarassada, el resultat positiu del test habitualment és una notícia excel·lent, però si ha precedit el fet un embaràs frustrat (per la raó que sigui), podries experimentar diverses emocions a banda d’alegria, que van de la tristor fins a la confusió o l’ansietat.

A continuació t’expliquem què podries pensar quan esperes un nadó arc de Sant Martí, començant pel motiu de sentir-te de manera diferent de l’embaràs anterior. Incloem, també, uns quants consells sobre la maternitat imminent.

Què és un nadó arc de Sant Martí

És el nadó que arriba després d’un embaràs fallit, per un avortament espontani o per qualsevol altra raó.

El terme simbolitza l’esperança i la llum que segueix un temps de tristesa i foscor. És important de saber, però, que l’arc de Sant Martí no esborrarà el neguit d’abans i, encara que l’arribada d’un nadó sempre és motiu de celebració, la família no oblidarà mai el germà que no va venir al món.

Quedar embarassada després d’una pèrdua

Després d’un embaràs fallit, el pensament de tornar a quedar embarassada pot ser difícil de pair i propiciar sentiments confusos. Tant és així que els experts recomanen de dedicar el temps que calgui per planificar-ho i prendre la decisió final.

Convindria, fins i tot, considerar si s’ha de fer una mica de teràpia de parella. En primer lloc, perquè pot ajudar els pares a tancar el capítol anterior; en segon lloc, perquè també en pot mitigar qualsevol sentiment de culpa, i fer-los adonar que era un problema impredictible, que no tenia res a veure amb cap acció seva.

I, en tercer lloc, perquè pot demostrar als pares, amb una base científica, fins a quin punt el problema pot ser recurrent: si no hi havia cap causa definida, la possibilitat que es repeteixi és baixa.

Què hem d’esperar d’un nadó arc de Sant Martí

Tornant a les emocions oposades que pot despertar un embaràs d’un nadó arc de Sant Martí, la pèrdua anterior afavoreix de patir ansietat durant l’embaràs, i és difícil de convèncer la futura mare del fet que la història no s’ha de repetir pas. En aquestes circumstàncies, la mare es pot sentir culpable per la felicitat que comporta el nou embaràs, un estat d’ànim que semblaria que minimitza la pèrdua anterior.

És cabdal recordar que pel fet de quedar-se embarassada no es tracta d’oblidar el fracàs de l’embaràs anterior, sinó d’acceptar que la nova experiència és motiu d’esperança i de llum, tal com dèiem al començament.

Uns quants consells per a l’embaràs d’un nadó arc de Sant Martí

Et donem uns quants consells que et poden ajudar per quan hagis de plantar cara al caos d’emocions:

Fes front als sentiments

No provis d’ignorar-los. Sigues oberta i honesta amb tu mateixa i comparteix les emocions amb els qui són més a prop teu.

Fes-te revisions amb regularitat

Està demostrat que l’embaràs d’un nadó arc de Sant Martí s’ha de sotmetre a un seguiment especial; sovint cal consultar un especialista en medicina maternofetal.

El fet més probable que no hi hagi cap novetat, com a resultat de les revisions, farà que estiguis més tranquil·la i reduirà de manera gradual els dubtes i les pors.

Mostra gratitud

Això no serveix per a tothom, però potser si fas una llista de les coses que més valores cada dia t’hi pot ajudar. Coses tan simples com ara que avui fa bo, que t’ha provat l’esmorzar i, és clar, saber fins a quin punt és bona noticia que l’embaràs es desenvolupa tan bé.

Ajut psicològic?

No tothom en necessita tampoc, però a molts pares els va de primera. Una mica de suport pot ser molt convenient en certs moments.

Apunta’t a cursos

Sempre són útils. Inclouen tant els que reforcen el coneixement i comprensió de l’embaràs, com els que ensenyen tècniques de relaxació, i fins i tot tens els tradicionals sobre les tècniques de respiració durant l’embaràs i, és clar, el part.

Estigues connectada

Segur que trobes un grup de WhatsApp, per exemple, en el qual pots compartir les emociones i els sentiments amb altres mares que hagin passat o estiguin en la mateixa situació.

I quan neixi…

Ser mare d’un nadó arc de Sant Martí és diferent de ser mare sense haver experimentat abans la pèrdua.

Potser estàs més preocupada que no és habitual, o ets més protectora amb el nadó del que tocaria, i el tens dins una urna de vidre. Tot seguit donarem uns quants consells per a les mares amb aquests nadons:

Accepta el dol: la tristor i l’alegria són dues emocions que no s’exclouen mútuament; de fet poden coexistir. Si has perdut un nadó abans, no vol dir que l’oblidaràs quan neixi el teu fill. Ho has d’acceptar i modelar els records per evocar-ho com un esdeveniment trist, però que ja ha passat.

Parla’n: compartir els sentiments amb altres pares en la mateixa situació t’hi pot ajudar molt. Els altres et revelaran pensaments que tu no has tingut, com han actuat puntualment en situacions difícils… Aquestes xarxes són un bon suport en els moments durs.

Tracta’t bé: si com mare “acabada d’estrenar” tens ansietat o ets massa protectora, recorda que tu també necessites atenció. De manera que cal que mengis bé, facis una mica d’exercici, surtis al carrer i reposis tant com puguis: tot plegat són aspectes importants per tenir cura de tu mateixa.

Demana ajut: parla’n amb algú molt proper o aboca les emocions en un diari, però no retinguis les coses a dins. Cercar ajuda és un senyal de fortalesa i no pas de feblesa. Per tant, procura trobar suport si cal.