Salut i medicina

“L’acupuntura és encara quelcom nou i diria que fins i tot exòtic o màgic”

Dr-Marcelo-Tegiacchi_colorL’acupuntura és una tècnica fonamental dins el sistema mèdic xinès des de fa milers d’anys. Mitjançant la inserció d’agulles en punts concrets, afavoreix el re-equilibri del sistema energètic-vital.

Hem entrevistat al Dr. Marcelo Tegiacchi, Acupuntor del Centre Mèdic Mútua General de Catalunya, que el poper dilluns,  30 de setembre, impartirà una conferencia a la Fundació Mútua General de Catalunya.

Com creu que la gent percep, en general, aquesta especialitat mèdica?

L’acupuntura, tot i que porta un recorregut històric de milers d’anys, és encara quelcom nou i diria que fins i tot exòtic o màgic en el nostre mitjà, fruit en moltes ocasions del desconeixement, per part del col·lectiu mèdic, i també dels pacients en general. El mateix, però a la inversa, succeeix a l’Orient, que considera màgica la nostra medicina occidental, doncs “amb una pastilla poden curar una sèrie de malalties”.La negació per sistema d’allò que desconeixem només ens permet tenir una perspectiva molt pobre. És una obligació ètica mèdica divulgar els coneixements per tal que altres pacients es puguin beneficiar dels avenços de la medicina. I és també una obligació moral ajudar els altres, especialment si es tracta de pacients que pateixen.

Què li diria a aquelles persones que es mostren reticents a provar l’acupuntura o són escèptiques respecte als seus resultats?

Des de fa uns quants anys a Occident s’estudien els efectes de l’acupuntura a diversos centres d’investigació molt prestigiosos (Clínica Mayo, Universitat de Toronto, Institut Karolinska, etc.) i diversos estudis d’investigació clínica en pacients han estat avalats per la Fundació Cochrane, que és l’organisme que supervisa la realització dels estudis en medicina més importants del món. A Alemanya es van realitzar dos estudis pilot (GERAC i ART), en els quals van participar més de 4.500 metges acupuntors i diversos cents de milers de pacients. Gràcies al resultat obtingut amb aquests estudis, Sanitat cobreix el tractament mitjançant acupuntura d’una sèrie de patologies. Els resultats obtinguts en el tractament de diverses malalties estan ja suficientment contrastats i provada la seva eficàcia, en alguns dels casos, molt superior al tractament convencional.

Què és l’acupuntura i en què consisteix?

L’acupuntura és un dels mètodes terapèutics que utilitza la medicina tradicional xinesa per restablir la salut. Consisteix en l’aplicació d’agulles en punts determinats del cos per provocar una resposta (estímul) per part del pacient que la rep. Aquesta resposta està intervinguda per diferents substàncies (en molts casos neurotransmissors) que són homeostàtiques o reguladors de les funcions del cos.

flyer_AcupunutraQuè és l’electroacupuntura?

És la utilització d’estimulació elèctrica de baixa intensitat i potencia a les agulles d’acupuntura per tal d’incrementar-ne l’efecte. S’utilitza, fonamentalment, en el tractament del dolor i en afeccions neurològiques o en casos de paràlisi.

Quines malalties més habituals se solen tractar amb aquesta especialitat mèdica?

Diem que l’acupuntura és una especialitat complementaria a la medicina occidental. Pot ser molt útil precisament en aquells casos en els que la nostra medicina no troba un tractament precís, com ara les malalties cròniques, gastritis, colitis ulcerosa, rinitis crònica, migranya, fibromialgia, dolors músculo-esquelètics, malalties neurològiques i un llarg etcètera.

Quins resultats s’obtenen en el tractament de la lumbàlgia?

El dolor d’esquena és una de les principals indicacions del tractament d’acupuntura. S’ha provat en les diverses causes del dolor, pinçaments, contractures, hernies discals, etc. Es complementa amb tractaments convencionals ja que no entorpeix el tractament medicamentós ni la rehabilitació. Els resultats solen ser sorprenents per als metges occidentals i encara més per als pacients que els reben, ja que els dolors d’esquena crònics poden millorar en poques setmanes quan el pacient respon al tractament.

El Dr. Marcello Tegiacchi, Acupuntor del Centre Mèdic Mútua General de Catalunya, parlarà sobre el tractament de les malalties amb acupuntura i electroacupuntura a la conferència que impartirà dilluns, 30 de setembre, a les 19h, a la sala d’actes “Manel Aran” de la Fundació Mútua General de Catalunya (C/Tuset, 5- 11, Barcelona).