La tornada a l’escola

llibresCap

Ja ha passat l’estiu i toca preparar la tornada a l’escola. Els nens i nenes ja han gaudit d’un període de descans de més de dos mesos que els ha permès descansar i passar hores d’esbarjo amb la família.

La salut dels nens es basa en la prevenció

És freqüent la pregunta al pediatra, el mes de setembre, en relació a què podem fer els pares per prevenir les malalties dels nens. No entraré en el tema de la vacunació dels nens perquè ja s’ha parlat molt en els darrers mesos i ha quedat prou demostrat que és una de les principals formes de prevenció que té la nostra població avui en dia, però sí que parlaré d’altres aspectes del dia a dia que, tot i que semblin més lleus, no deixen de tenir la seva importància.

No cal dir, també, que els nens necessiten una rutina diària que els permeti organitzar-se i poder dur a terme totes les tasques del dia com ara l’escola, els deures, les activitats extraescolars, el temps d’esbarjo i de joc i, també, temps per estar amb la família; a banda d’una alimentació equilibrada i ajustada a les seves necessitats, així com unes hores de descans reparador que els permeti engegar una nova jornada.

Aspectes a tenir en compte a l’inici del curs

Tal com deia, hi ha petits aspectes a controlar que ens permetran fer prevenció d’algunes dolences freqüents dels nens i nenes, com el mal d’esquena, els problemes de visió, el dolor de peus, les infestacions per polls, etc.

Mal d’esquena

Per a la prevenció del mal d’esquena cal que els nens portin motxilles ergonòmiques per evitar l’excés de pes. Aquest pes no ha de superar el 15% del pes del nen. Ben col·locada a l’esquena, amb les dues nanses i per sobre de la cintura. Si el pes excedeix el 15%, cal portar el material en una bossa accessòria.

Problemes de visió

En quant als temes de visió, està indicat fer una revisió anual de la vista a partir dels

5 anys si no hi ha antecedents familiars importants, ja que en aquest cas s’hauria de fer abans. Alguns símptomes de problemes visuals poden ser envermelliment de conjuntives al final del dia, mal de capi i, fins i tot, fracàs escolar.

Infestacions de polls

Al poc d’iniciar l’escola, sovint els pares reben el comunicat que els diu que s’han detectat polls en alguns nens. Cal fer revisions periòdiques dels cabells dels nens, per detectar el poll o la llémena i poder aplicar així el tractament adient. Un cop detectat és bo parlar amb el pediatre per poder fer bé el tractament i evitar l’augment de resistències.

Molèsties als peus

Un altre motiu freqüent de consulta és el dolor de peus. És important portar un

calçat adequat. Quan el nen és petit precisa un calçat còmode i flexible que permeti el correcte desenvolupament del peu. La base del calçat ha de ser plana, sense pont interior. Millor que estigui fet amb materials naturals i molt transpirables.

Exercici, activitats extraescolars i família

És recomanable que, si és possible perquè l’Aescola no està a molta distància i el trajecte ho permet, es vagi caminant a l’escola. Uns 20-30 minuts diaris d’exercici físic són saludables per a la prevenció del sobrepés i l’obesitat. Un fet important és evitar ingestes hipercalòriques en el moment del berenar dels nens. El més preferible seria una peça de fruita o un entrepà. Evitar, sobretot, els dobles berenars, un a l’escola i un altre a casa, per exemple. Evitar aquest mal hàbit detectat sovint a les consultes de pediatria, disminuiria molt l’increment de les dades de sobrepés.

Pel que fa a les activitats extraescolars s’ha de tenir en compte la capacitat del nen, així com les seves preferències. És recomanable no fer una activitat perquè és més beneficiós per als pares que per als nens. Aquestes activitats són per gaudir i mai han de ser estressants per als nens.

Finalment, compartir estones amb els fills encara que sigui al final de la jornada els aporta un benestar emocional que de ben segur repercutirà en la seva salut. Els nens necessiten explicar el què els ha passat durant la jornada escolar i és per això que hem de crear el clima propici per parlar amb ells.