Alimentació i Nutrició

La teva dieta és l’adequada? 8 qüestions que te’n poden donar pistes

balanza

El cos humà és molt intel·ligent i, si no li agrada com el tractes, sempre emet algun senyal per dir-te que ho estàs fent malament. El dolor, per exemple, és un símptoma que alguna cosa li molesta, i el teu cos el produeix perquè hi posis remei. La set, la fam…, són missatges bàsics i evidents que t’envia el cos perquè el rehidrates o el nodreixis.

Però hi ha alguns signes que són molt subtils, i, en matèria de nutrició, poden ser-ho en gran manera. Cal saber interpretar-los. Aquí et presentem vuit missatges subtils del teu cos.

1. Tens mal alè: menges prou?

El mal alè el poden causar diversos factors: des de problemes dentals (incloent-hi una higiene deficient) fins al cafè o el tabac. Però no és gaire conegut el fet que també pot ser conseqüència d’una falta de nutrients.

Quan el cos té un dèficit de glucosa per convertir en energia, l’obté de les reserves de greix, i això genera un procés metabòlic anomenat cetosi i produeix uns compostos anomenats cossos cetònics. La presència d’aquests cossos es pot detectar de vegades en l’alè, que fa una olor semblant a la del dissolvent de l’esmalt d’ungles. Així doncs, el mal alè pot ser senyal que no menges prou.

Les dietes baixes en hidrats són més proclius a generar aquest procés. El cas més extrem és el dels diabètics tipus 1, en els quals aquesta olor revela una manca d’insulina, i, quan s’escau, han d’anar al metge.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

2. Tens el cabell més fi: pot ser un dèficit de ferro?

Són molts els problemes que genera la manca de ferro. El ferro és imprescindible per generar els glòbuls vermells, que són els responsables de dur l’oxigen a les cèl·lules de tot el cos, a través de la sang. Una de les conseqüències del dèficit de ferro és que el cabell esdevé més prim i feble.

Hi ha molts aliments rics en ferro i que poden pal·liar aquesta mancança: els espinacs, el bròquil, els llegums (llenties, cigrons i pèsols), la carn vermella… Les dones en edat fèrtil han d’assegurar-se que segueixen una dieta amb prou ferro, atès que la menstruació pot afectar els nivells de ferro. Igualment, és freqüent que les embarassades pateixin aquest dèficit i, per això, els metges els recepten suplements de ferro durant l’embaràs.

3. Tens diarrea i no remet: podries ser celíac?

La celiaquia és una malaltia descrita fa només uns 35 o 40 anys. És una reacció del sistema immunitari davant d’una proteïna present en el blat i en altres cereals anomenada gluten. Cada dia tenim esment de més gent que la pateix, fins al punt que es podria dir que “està de moda”. La realitat és que, probablement, molts dels que s’autodenominen celíacs només presenten una intolerància al gluten, que no és el mateix que la malaltia. I també ens podríem preguntar per què ara hi ha tants problemes amb el gluten. Segons alguns estudis, la clau de la qüestió podria raure en els nous cereals manipulats genèticament… Però això supera l’abast d’aquest article. El cas és que hi ha molta gent que no tolera el gluten i això es manifesta en forma d’inflor, aprimament, indigestió i… diarrees persistents, que desapareixen en suprimir el gluten de la dieta.

Qualsevol persona que presenti aquests símptomes hauria d’anar al metge per esbrinar si aquesta proteïna n’és la causa.

4. Tens restrenyiment: beus prou aigua?

Una de les causes d’un restrenyiment persistent és la manca de fibra en la femta, i, per això, es recomanen aliments rics en fibra i, fins i tot, suplements de fibra. Però també el pot provocar la manca d’aigua: l’aigua és necessària per estovar la femta i facilitar-ne la circulació per l’intestí per ser evacuada posteriorment.

Si tens restrenyiment, hauries d’incrementar la ingesta de fibra i, per descomptat, beure prou aigua. T’ho recordem: dos litres i mig d’aigua al dia és el que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

5. Tens clivelles a les comissures de la boca: de nou, pot ser un dèficit de ferro?

Aquestes clivelles o boqueres poden ser degudes a una infecció ‒bacteriana o vírica‒ i resulten molestíssimes, fins i tot doloroses, i triguen a curar-se. Els metges parlen d’estomatitis angular.

Pots provar a aplicar-te vaselina o mantega de cacau, però, si no remeten, has d’anar al metge perquè n’esbrini les causes. De nou, les pot originar la manca de ferro.

6. Tens poca energia: prens massa sucre?

En aquest web, ens hem referit en diversos articles a l’excés de sucre i les seves conseqüències. De vegades, l’excés d’hidrats de carboni (com el sucre) pot causar, paradoxalment, caigudes d’energia, amb un cansament anormal.

La raó és que l’excés de sucre produeix, en un primer moment, una pujada d’insulina i, immediatament després, genera aquesta disminució sobtada. És comú pensar que la causa és la manca de sucre, quan, en realitat, el problema és l’excés. El cercle viciós està servit.

Reduir la ingesta de sucre n’estabilitza els nivells i evita aquest efecte de muntanya russa.

7. Orines amb freqüència: pots estar deshidratat?

Quan la bufeta és plena, avisa el cervell perquè emeti el senyal que cal anar al lavabo. Fins aquí tot sembla prou clar: si hi ha un excés d’aigua, cal eliminar-la. Però encara hi ha un altre factor que desencadena la necessitat d’orinar: una orina massa concentrada. Pot no ser gaire quantitat, però si és així de fosca, pot ser a causa d’una manca d’hidratació i, tot i així, el cos et diu que has d’orinar; això empitjora les coses i pot arribar a originar un principi de deshidratació.

A més, si aquest fet passa amb freqüència, la bufeta es pot irritar i exigir encara més visites al lavabo. El cafè ‒la cafeïna‒ també pot generar aquests efectes.

8. Tens reflux: beus massa alcohol?

Aquesta horrible sensació de cremor que es produeix, per exemple, després d’un sopar copiós la causa el fet que el contingut de l’estómac, d’una acidesa extrema pels sucs gàstrics, inverteix el seu recorregut i retorna, esòfag amunt. Això ho provoca un mal funcionament de la vàlvula que tanca l’estómac (l’esfínter esofàgic), que, en condicions normals, permet entrar-hi, però no sortir-ne.

Hi ha altres causes que originen el reflux (fumar, el cafè, l’excés de pes, l’embaràs…), però l’alcohol n’és un factor desencadenant conegut, ja que pot generar que l’esfínter es relaxi en excés i no compleixi la seva funció d’una manera adequada.