Hàbits Saludables, Vida Sana

La importància de ventilar la llar

ventilación del hogar

Renovar l’aire del nostre habitatge és molt important per mantenir-lo lliure de virus, frenar les al·lèrgies i eliminar l’excés de CO2 acumulat. En aquests dies de confinament, la norma general de ventilar la casa durant deu minuts resulta insuficient per mantenir una neteja correcta de la llar.

Portem molts dies tancats a casa, en molts casos convivint diverses persones les 24 hores. La neteja de la llar és imprescindible per evitar contagis i, sobretot ara, un dels detalls més importants per mantenir un ambient saludable és la correcta ventilació de l’habitatge.

Per què és important la ventilació?

Una llar ben ventilada és beneficiosa per a la salut. La circulació de l’aire permet que s’oxigeni, cosa que facilita l’expulsió de les partícules de pols i els àcars, regula la humitat de l’ambient i elimina les males olors. A més, els raigs ultraviolats poden actuar contra alguns microorganismes, i per tant, si és possible, també és beneficiós que la llum del sol inundi la casa.

Per contra, quan l’habitatge no està ben ventilat, a més d’afavorir la propagació de gèrmens (sobretot en ambients tancats i humits), podem patir baixades d’energia, mals de cap freqüents, dificultats per dormir o es poden intensificar símptomes respiratoris, com ara la tos.

Segons les dades de l’Agència de Protecció ambiental (EPA), una ventilació deficient de la llar pot elevar considerablement la concentració d’alguns elements contaminants, com ara el diòxid de carboni (CO2) i el monòxid de carboni que poden dispersar alguns electrodomèstics com ara forns i estufes, partícules d’aliments, pèls de les mascotes i humitat generada al bany per les dutxes o per les rentadores.

Com s’ha de ventilar la casa durant el confinament?

En aquests dies de confinament, la norma general de ventilar la casa durant deu minuts resulta insuficient per mantenir una neteja correcta de la llar. Per renovar l’aire de forma eficaç, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya aconsella ventilar totes les habitacions de la casa, sobretot aquelles en què es concentren més persones, durant uns deu minuts, tres o quatre vegades al dia:

  • Quan ens aixequem, per eliminar l’acumulació de CO2 que es genera mentre dormim, s’ha de ventilar durant uns vint minuts, sobretot els dormitoris.
  • Abans de dinar, uns deu minuts més, sobretot les habitacions on hem passat la major part del matí: el saló, les habitacions dels nens… Com que és l’hora de més incidència del sol, també és una bona manera d’eliminar humitat, àcars i altres bacteris que poden intensificar els símptomes respiratoris.
  • Després de dinar s’ha de ventilar la cuina per eliminar les partícules generades mentre cuinem.
  • Abans d’anar a dormir, cal ventilar deu minuts més els dormitoris, perquè tinguin una bona oxigenació que afavoreixi el son.
Ventilación del hogar

La millor manera de fer la ventilació és de forma creuada, obrint finestres oposades de la casa perquè corri l’aire i es renovi amb més facilitat.

Com cal ventilar si hi ha una persona infectada a casa?

Una mala ventilació de l’estança on el malalt infectat està confinat pot empitjorar els símptomes respiratoris. Per aquest motiu, la persona ha de romandre en una habitació tancada, però amb alguna finestra o sortida a l’exterior perquè pugui tenir una bona circulació de l’aire que permeti renovar l’ambient.