Hàbits Saludables, Vida Sana

La importància de menjar bé

comida saludable

Els nostres hàbits alimentaris determinen en gran mesura el funcionament del nostre organisme. Una bona alimentació adaptada a les nostres necessitats nutricionals promou la salut i prevé les malalties. Com influeix l’alimentació en la nostra qualitat de vida?

L’organisme necessita alimentar-se per viure. Els nutrients que obté dels aliments li permeten funcionar i fer front a les activitats diàries. Però el paper d’alimentació va molt més enllà: els recents avenços en nutrició de les últimes dècades ens han permès determinar la importància d’una alimentació correcta a l’hora de promoure la salut física i mental, prevenir les malalties i, en general, millorar la nostra qualitat de vida.

Però què és una alimentació correcta?

Una alimentació adequada és aquella que ens proporciona els requeriments de l’organisme, pel que fa a energia i nutrients, per cobrir les seves necessitats i perquè pugui funcionar. No hi ha una dieta universal adequada, sinó que s’ha d’adaptar a cada persona atenent les seves característiques personals i el seu estil de vida: una dieta equilibrada no serà la mateixa per a un nen que per a un adult o una embarassada, ni per a una persona que practica habitualment esport o per a una persona sedentària.

No obstant això, el descobriment dels nutrients i la seva funció en l’organisme sí que ens permet determinar quins aliments promouen de manera efectiva la salut i prevenen les malalties. I són aquests els que han de formar part de la dieta d’una població sana.

Una dieta equilibrada en nutrients, la clau per a la salut

Els nutrients són les substàncies presents en els aliments que l’organisme metabolitza per funcionar. Hi ha diversos tipus de nutrients i tots compleixen la seva funció específica. Una alimentació equilibrada és la clau per mantenir una bona salut.

– Les proteïnes són les encarregades de la formació i la regeneració del teixit muscular. També enforteixen les nostres defenses davant d’infeccions i d’agents externs i són les encarregades de transportar altres tipus de nutrients, com ara els greixos.

alimentación equilibrada

– Els greixos i els hidrats de carboni tenen la funció principal d’obtenir l’energia necessària perquè l’organisme pugui realitzar funcions vitals com ara el bombament de la sang, el funcionament pulmonar o el manteniment correcte de la temperatura corporal.

– Les vitamines i els minerals regulen els processos de l’organisme perquè funcionin correctament i s’evitin possibles trastorns i malalties.

– La fibra promou el bon funcionament dels sistemes d’evacuació de residus de l’organisme.

Recentment, la Societat Espanyola de Nutrició (SENC) ha elaborat una nova piràmide de l’alimentació saludable. A més d’especificar la proporció i els tipus d’aliments que hem de consumir en una dieta equilibrada, com a novetat s’ha afegit una base d’hàbits saludables com a promotors fonamentals de la salut i la prevenció de les malalties.

piramide alimentacion SEN

En la seva nova Guia alimentària per a la població espanyola, la SENC també aposta per la varietat, l’equilibri i la moderació en la quantitat (racions) com a principis bàsics per a una alimentació saludable i pel manteniment del pes corporal en nivells adequats i apunta a la dieta mediterrània com un patró alimentari que pot satisfer aquests requisits. De la mateixa manera, remarca la importància de dedicar temps tant a la compra dels aliments adequats tenint en compte l’etiquetatge, com a l’activitat de menjar tranquils, en un horari regular, mastegant adequadament i gaudint en companyia.

En qualsevol cas, sempre és recomanable consultar amb un especialista en nutrició per conèixer com seria la nostra dieta més adequada segons les nostres característiques personals i el nostre estil de vida.