Salut i medicina

Hipertensió: la malaltia silenciosa

La hipertensió o tensió arterial alta és una patologia en la qual la força que exerceix la sang contra les parets de les artèries en ser bombejada pel cor és persistentment alta, el que pot danyar-les. Cursa sense símptomes, de manera que també l’anomenen “la malaltia silenciosa”. Parlem d’hipertensió amb la Dra. Juliana Martínez Hernández, especialista en medicina preventiva i medicina general del Centre Mèdic MGC.

Dra. Martínez, què és la hipertensió?

La hipertensió es defineix com a valors de tensió arterial, en sistòlica i en diastòlica, per sobre de 140/85 mmHg, que és la màxima i la mínima. És un factor de risc cardiovascular perquè el cor ha de fer un sobre-esforç per llançar la mateixa quantitat de sang a la part circulatòria perifèrica.

Com podem detectar-la?

L’única manera de detectar la malaltia és fent controls periòdics de tensió arterial.

hipertension-redu

Quins efectes pot tenir la hipertensió?

Són, sobretot, a nivell cardiovascular: A nivell cardíac provoca una lleugera hipertròfia del ventricle esquerre: El ventricle esquerre augmenta de mida perquè necessita més esforç per llançar la mateixa quantitat de sang. I a nivell vascular pot provocar trastorns circulatoris. Poden ser edemes a les extremitats inferiors o cefalees.

Cal tenir en compte que se la coneix com “la malaltia silent” perquè dóna pocs símptomes. Quan ens dóna símptomes vol dir que ja fa un temps que el pacient és hipertens.

Si no es controla, la hipertensió pot derivar en un quadre d’insuficiència cardíaca i tenir conseqüències greus, com infarts o hemorràgies cerebrals.

Com podem prevenir la hipertensió?

La millor manera de prevenir la pressió arterial alta és mantenint nivells baixos de consum de sal. De manera natural, a través de l’alimentació, l’organisme ja rep la quantitat de sal que necessita. Les aportacions extra, com afegir sal directament en els menjars o els aliments com embotits i conserves, són quantitats extra que haurien de limitar.

També és necessari fer vida sana, fer esport i mantenir un nivell de vida el més saludable possible.

Com es tracta la hipertensió?

Bàsicament cal procurar disminuir l’aportació de sal en l’organisme i fer vida sana. Si amb aquests dos factors no controlem la hipertensió, llavors utilitzem medicació. La medicació que es pot utilitzar pot ser a força de diürètics, a força de vasodilatadors, betabloquejants, etc. En cada cas, el tractament ha de ser individualitzat, perquè cada pacient pot tenir una patologia que requereixi una medicació o una altra.

Fresh herbs and salt spoon

Algunes recomanacions dietètiques per evitar la hipertensió:

  • Seguir una dieta equilibrada i variada amb major proporció d’aliments vegetals que animals.
  • Fer un ús racional de la sal, substituint-la, total o parcialment, per herbes aromàtiques que ajudin a donar gust als nostres plats.
  • Limitar el consum d’embotits, menjars pre-cuinats industrials (sopes de sobre, pastilles de brou, pasta italiana…), salses i aperitius (olives, patates xips, snacks…).
  • Entre els formatges escollir els més tendres millor que els més curats.
  • Moderar el consum de pernil salat i dolç, aquest últim pot tenir igual o més quantitat de sal que el primer.
  • Escollir el pa sense sal.
  • Utilitzar aigües amb baix contingut en sodi i evitar les aigües amb gas, ja que són força riques en aquest mineral.
  • Els dolços com les galetes, pastes i pastissos, s’han de moderar, ja que tenen força quantitat de greixos, sucre i també de sal.
  • Moderar el consum de cafè, te, i evitar les begudes alcohòliques.
  • Escollir més habitualment la carn de pollastre, gall d’indi o conill, i de forma més ocasional les carns vermelles. En tots els casos sempre millor les parts magres.
  • Limitar els greixos saturats (llet, carn i derivats) i incorporar habitualment greixos poliinsaturats omega-3 (peix blau i nous).

De forma general, és bàsic que seguim una alimentació de tipus mediterrània, rica en cereals, fruites, verdures i llegums, que incorpora força peix, oli d’oliva i que modera les carns i els seus derivats. Pel que fa a la hipertensió, hem de limitar l’addició de sal als àpats, i l’ús de productes com els embotits, els plats preparats, alguns aperitius, etc. Amb l’alcohol és important que fem un ús moderat. I si tenim problemes de sobrepès o obesitat, hem de procurar perdre uns quilos, ja que ens pot ajudar a controlar els valors de pressió arterial. A més, altres aspectes no alimentaris, també importants en la prevenció dels problemes cardiovasculars, són la pràctica d’activitat física i la disminució de l’estrès.