Benestar, Salut i medicina

Higiene del son: nous propòsits per aquest any

Som molts els que veiem el començament de l’any com una oportunitat per al creixement personal, per deixar enrere els mals hàbits, i que anhelem millorar la vida fixant-nos nous propòsits per a l’any nou.

Això no obstant, si t’identifiques amb la majoria, probablement et serà un desafiament complir aquests objectius. De fet, s’estima que més de la meitat de nosaltres no aconsegueix complir-los. Però la ciència ens revela que el veritable desafiament no radica en la meta en si, sinó a portar a terme els objectius. Les investigacions suggereixen que la manera més efectiva d’instaurar un hàbit saludable és fer petits passos.

D’altra banda, millorar el son pot ser un petit pas crucial per assolir els teus propòsits. Has establert objectius relacionats amb l’exercici, la pèrdua de pes, l’alimentació saludable o deixar de fumar? El son és una eina poderosa per millorar el benestar general i tenir una vida més saludable. Quan dormim, el cos fa un paper essencial per restaurar i reparar tots els seus sistemes. No només s’enforteix l’atenció, la memòria i la presa de decisions, sinó que també se’n beneficia la salut física i es contribueix a l’equilibri emocional i de l’estat d’ànim. A més, un bon descans ens proporciona l’energia, la motivació i l’autocontrol necessaris per assolir els objectius per al nou any. La simple adopció d’una bona higiene del son et pot proporcionar la capacitat de perseverar i assolir les teves metes, especialment en moments difícils.

Com podem convertir els nostres propòsits en hàbits duradors

Per transformar els propòsits en hàbits duradors has de començar a focalitzar els aspectes que pots controlar, com ara seguir les recomanacions d’higiene del son. És important que, en lloc de centrar-te únicament en els resultats (com són deixar de fumar, ser més productiu o tenir una vida més saludable), cosa que et podria portar a abandonar els propòsits de manera prematura, mantinguis l’atenció en el procés, que és la clau.

A més, els experts suggereixen que perquè un propòsit sigui efectiu, s’ha de complir amb els requisits SMART (sigles en anglès):

  • ESpecífic: establir un objectiu clar i concret.
  • Mesurable: tenir la capacitat de fer un seguiment senzill del compliment de l’objectiu.
  • Assolible: els objectius han de ser realistes, cosa que sovint implica fer petits passos en lloc d’intentar fer canvis massa ambiciosos.
  • Rellevant: ha de ser significatiu per a tu, ja que això et proporcionarà la motivació necessària per assolir-lo.
  • En un interval de Temps determinat: els plans de canvi han de començar amb un període de temps establert, com, per exemple, 90 dies.

Seguint els requisits SMART, aquí sota et deixem algunes idees per establir propòsits d’any nou relacionats amb el son.

  1. En lloc de simplement proposar-te dormir més bé, pots establir objectius específics, com ara moderar el consum de cafeïna i evitar prendre’n més tard de les 15 h per no afectar la qualitat del son.
  2. En lloc d’obsessionar-nos a assolir les vuit hores de son, que, encara que és un objectiu mesurable, se centra massa en resultats, és més efectiu fixar una rutina d’anar a dormir, tancar el llum i deixar el telèfon mòbil a la mateixa hora cada nit. Establir un horari regular promou un ritme circadiari saludable i garanteix un temps adequat de descans.
  3. Per agafar el son més ràpidament, és preferible proposar-se desenvolupar una rutina relaxant abans de dormir, que pot incloure activitats com són llegir, banyar-se, escoltar música, fer estiraments o practicar tècniques de relaxació. Un pla pràctic pot facilitar agafar el son i enfortir els hàbits en funció de les necessitats que tinguis.
  4. En lloc de proposar-te no desvetllar-te durant la nit, un objectiu que pot generar frustració, et recomanem sortir de llit i fer una activitat relaxant que t’ajudi a tornar a agafar el son.

En alguns casos la millor solució pot ser buscar ajuda professional. Si experimentes símptomes de trastorns del son, com insomni, roncs forts o somnolència diürna excessiva, t’aconsellem que concertis una cita amb un metge especialista en medicina del son.