Benestar

Descobreix totes les funcions de l’aftersun i la seva importància

Amb l’arribada del bon temps, una de les activitats que més es gaudeixen és prendre el sol per a bronzejar la pell. Tanmateix, aquesta pràctica tan habitual, i alhora plaent, pot tenir una cara negativa si no es prenen les mesures adequades. La primera d’elles és la d’aplicar protecció per a evitar les cremades, i la segona és la d’ajudar a reparar la pell després de l’exposició. En aquest article coneixerem quines són les funcions de l’aftersun i per què no hem de prescindir d’ell.

Principals funcions de l’aftersun

L’aftersun és una crema o loció que, a diferència dels protectors solars, s’aplica després de l’exposició solar. I és que la seva finalitat no és la de protegir la pell de les cremades, sinó la de contribuir al fet que romangui en bon estat.

Tal com s’esmenta en la pàgina oficial de l’Institut Nacional del Càncer, l’exposició continuada a la radiació UV és perjudicial per a la nostra pell, fins al punt de poder desenvolupar aquesta malaltia. Al nostre país, els casos de melanoma que es detecten a l’any ascendeixen a cinc mil.

La composició de l’aftersun sol incloure ingredients com l’àloe vera, la vitamina E, la glicerina o la calèndula, entre altres. Tots ells coneguts per les seves propietats hidratants i reparadores. Però, quines són exactament les funcions de l’aftersun?

Calmar la pell

L’aftersun té propietats que ajuden a reduir la inflamació i l’enrogiment de la pell després de l’exposició solar. Si bé aquest canvi de color és un indicador que el factor de protecció ha estat insuficient, el mateix enfosquiment de la pell, que tant atractiu ens resulta com a bronzejat, no és res més que la nostra pell produint més melanina, que és el pigment que l’enfosqueix perquè els efectes dels raigs solars siguin menys nocius.

Hidratar la pell

L’exposició al sol pot deshidratar la pell, però l’aftersun conté ingredients que ajuden a retenir la humitat en la pell i a mantenir-la hidratada. Encara que la forma més eficaç de recuperar l’aigua perduda és ingerint aquest líquid, productes com aquest no només conserven aquesta aigua durant més temps, sinó que complementen aquesta capacitat amb la resta de funcions de l’aftersun, cosa que no succeeix amb les cremes que són exclusivament hidratants.

Reparar el dany cel·lular

Els raigs UV danyen les cèl·lules de la pell, i per a evitar que pugui derivar en mals majors, és convenient aplicar productes que l’ajudin a retornar-la al seu estat inicial. A més a més de tots els esmentats, hi ha altres ingredients que aconsegueixen aquest objectiu. Com el pantenol, la urea, l’al·lantoïna o l’àcid hialurònic.

Prevenir la descamació de la pell

Quan ens exposem als raigs del sol durant massa temps i sense la protecció adequada, la pell pot cremar-se tant, que la reparació no és viable i l’organisme necessita mudar-la. És aquí quan comencem a pelar-nos i el tan anhelat bronzejat acaba desapareixent. Aplicar l’aftersun aconsegueix evitar que això passi.

Proporcionar una sensació refrescant

Les funcions de l’aftersun no són únicament reparadores i protectores, sinó que també té efectes perceptibles que resulten agradables. La seva aplicació produeix un alleujament immediat en la pell, gràcies a la sensació de frescor. Com a avantatge extra, aconsegueix prolongar el bronzejat.

Com actua l’aftersun en la pell després de l’exposició solar?

Després de l’exposició al sol, la pell es troba en un estat d’estrès oxidatiu a causa de l’acció dels radicals lliures generats pels raigs UV. Aquests radicals lliures són molècules inestables que danyen les cèl·lules de la pell i provoquen el seu envelliment prematur, la qual cosa incrementa el risc de càncer de pell.

L’aftersun actua, gràcies al seu contingut en antioxidants com la vitamina E o el te verd, neutralitzant els radicals lliures i evitant que malmetin les cèl·lules de la pell. En segon lloc, ajuda a recuperar l’elasticitat i la lluminositat de la pell a través dels ingredients hidratants i reparadors. Finalment, la sensació d’alleujament i de frescor es deu a productes com la menta o l’arbre de te, que ofereixen benestar a la pell.

Beneficis d’aquesta crema per a la teva pell

Com hem vist, l’aftersun és una crema essencial per a cuidar la pell després de l’exposició solar. Alguns dels seus principals beneficis són els següents:

Hidratació

Redueix la sequedat i descamació en la pell, que afavoreix l’aparició d’arrugues i d’altres imperfeccions.

Calma la pell

Quan la pell està irritada i enrogida, les funcions de l’aftersun aconsegueixen disminuir la sensació de calor i calmen la pell.

Prevé l’envelliment prematur

L’exposició al sol contribueix a l’envelliment prematur de la pell, però a causa dels antioxidants i altres ingredients reparadors, es prevé i es repara el dany cel·lular causat pels raigs UV. Per tant, la pell es manté lluminosa i jove.

Si ens exposarem als raigs solars, a més d’evitar les hores punta i l’exposició prolongada, és necessari usar un factor alt de protecció i aplicar aftersun després. En qualsevol cas, si disposes d’una assegurança de salut tindràs la màxima protecció que puguis necessitar per a tots els imprevistos que et sorgeixin a tu i a la teva família.

Referències:

https://aedv.es/  Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia

https://www.pharmacius.com/blog/cosmetica-belleza/por-que-es-tan-importante-utilizar-after-sun/

https://www.atida.com/es-es/blog/2022/05/la-importancia-del-after-sun-lierac-sunific/