Evitar la grip: 14 consells bàsics

Hombre gripe

No hi ha una recepta infal·lible per evitar la grip. La campanya anual de vacunació està a punt de començar i no podem fer altra cosa que recomanar-te que et vacunis. Partint de la base que la millor estratègia per evitar la grip és vacunar-se (al teu Centre de Salut et posaran la vacuna de manera gratuïta), sí es poden proposar algunes mesures preventives fàcils d’aplicar que minimitzaran el risc de contraure-la. Convé no oblidar que les persones incloses en els grups de risc (al teu Centre de Salut te n’informaran) sempre haurien de vacunar-se.

El virus es transmet molt fàcilment entre les persones, especialment per via respiratòria. Les precaucions que et proposem s’adrecen a tractar d’evitar el contagi per aquesta via.

A continuació, n’enumerem les més elementals.

1. Renta’t molt les mans

Com a mínim, cada vegada que arribis a casa i, per descomptat, abans de cada àpat. Renta’t a fons, amb abundant aigua i sabó o, encara millor, utilitza un gel desinfectant. El virus es propaga de persona a persona per qualsevol tipus de contacte. N’hi ha prou per contraure-la amb tocar-te el nas, la boca o els ulls després del contacte amb algú amb grip. El rentat curós de les mans és una precaució elemental.

Lavarse las manos

També és convenient desinfectar els objectes que més es toquen, com les manetes de les portes, les aixetes, els telèfons, els teclats (si compartim ordinador) i un llarg etcètera. És interessant dur a sobre tovalloletes desinfectants per fer-ho amb seguretat.

2. Procura no apropar-te als malalts

Això és evident, encara que no sempre serà fàcil de fer si la persona engripada la tens a casa. Però, de fet, el contacte amb els malalts, el sol fet de respirar el mateix aire, pot comportar el contagi.

3. No facis petons, ni donis la mà, si ho pots evitar

El que tots fem és saludar-nos donant-nos la mà o fent-nos un petó. Però si pots evitar-ho, millor: el contacte amb algú que pugui estar infectat suposarà contreure el virus.

4. No comparteixis res que et fiquis a la boca

Gots, copes, plats, coberts…, tot això ho has d’utilitzar tu exclusivament, llevat que els rentis molt bé, és clar. La saliva és una bona portadora del virus, i si beus del mateix got que un malalt (o si menges amb la seva forquilla), les probabilitats que et contagiïs són altes.

5. Renta bé els aliments frescos

Cal rentar bé les verdures, fruites i, en general, qualsevol aliment que et mengis cru. No podem assegurar que qui te’ls ha venut no està infectat.

6. Evita els canvis de temperatura

Abriga’t bé quan surtis al carrer, protegint-te el nas i la boca amb una bufanda (que només facis servir tu!). Recorda que, a l’aire lliure, és preferible respirar pel nas.

Vacuna gripe

7. Aireja bé la teva llar

Fes-ho a casa teva, a l’oficina i, en general, a qualsevol espai tancat. És més que probable que l’aire d’una habitació on hagi estat algú infectat tingui el virus en suspensió en el vapor d’aigua de l’ambient.

8. Utilitza mocadors de paper per tapar-te el nas i la boca

Tapa’t amb un mocador de paper el nas i la boca en tossir i esternudar, i immediatament llença’l a les escombraries. Quan tossim o esternudem, expel·lim gotetes microscòpiques de saliva o de secrecions nasals. Aquestes núvols acaben per dipositar-se a les mans o a altres superfícies, i afavoreixen el contagi.

9. No et toquis els ulls, ni el nas, ni la boca

Està comprovat que el virus pot sobreviure en certes superfícies des d’unes hores fins a diversos dies.

10. Evita tant com sigui possible els transports i llocs públics

És clar que això no sempre serà fàcil. Però el transport públic, els restaurants, els cinemes i qualsevol altre lloc on hi hagi molta gent possiblement tinguin el virus en l’ambient. Si no ho pots evitar, procura extremar les mesures d’higiene que ja t’hem esmentat.

11. Menja bé, sa i equilibrat

I pren molta fruita, que és boníssima per a la salut. La de la temporada està ben carregada de vitamina C, que farà que el teu sistema immune s’enforteixi.

12. No fumis

fumadora

No cal que t’expliquem aquí com és de dolent fumar, perquè ja ho saps. Però cal recordar-te que en cas d’infecció gripal, ser fumador pot agreujar qualsevol complicació que sorgeixi.

13. Dorm bé i les hores suficients

No és possible dir-te quant de temps cal dormir, perquè cada persona necessita unes determinades hores de son. Diguem que has de dormir el que sigui adequat per a tu. El teu cos necessita descans per recuperar-se del dia anterior i per mantenir les seves funcions bàsiques. Dormir com cal reforça les defenses naturals –el sistema immune, una vegada més– a mantenir-se en bona forma. La manca de descans o el cansament juguen en contra teu precisament per això: perquè fa minvar les defenses naturals.

14. Si pots evitar els hospitals, fes-ho

Ja t’imagines per què: són plens de malalts i és inevitable que l’aire contingui gèrmens, sobretot, durant les epidèmies. Si no pots evitar anar-hi, utilitza una màscara mentre hi siguis. A ningú no l’estranyarà i minimitzaràs el risc de contagiar-te.