Benestar, Salut Mental

Estàs sol aquest Nadal? 11 maneres de pal·liar la teva solitud en aquestes festes

Sola en Navidad

El Nadal són festes ‘socials’, en general. Quan no hi ha celebració de la Nit de Nadal o Nadal en família, hi ha dinars o sopars d’empresa, reunions amb amics, intercanvi de regals … Sí, la majoria de nosaltres veu més gent del que és habitual.

Però també hi ha gent que les passa sola. I més aquest fatídic any de 2020, en què els experts s’entesten -amb tota raó- en dir-nos que no ens reunim, que les reunions, familiars o no, són la principal font de contagis de la COVID-19, el virus que porta a tot el planeta de cap.

La soledat a Espanya: algunes xifres

L’Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials afirma que a Espanya hi ha 4,7 milions de llars unipersonals. Hi ha més d’un milió i mig de dones que viuen soles i més de mig milió d’homes en anàlogues circumstàncies.

Un altre estudi, “La solitud al segle XXI”, de la Universitat Pontifícia de Comillas, mostra que més de el 21% de la població sent aïllament social i un 21,1% no té un grup d’amics. Per edats, tenim aquest informe: s’han sentit sols el 14,7% dels majors de 60, el 18% de persones entre 30 i 60 anys i el 31% dels joves menors de 30.

La bona notícia és que si et trobes sol aquest Nadal, sigui per elecció o per les circumstàncies, o fins i tot si tot i estar envoltat de gent et sents exclòs socialment (una forma diferent de solitud, però molt real) hi ha coses que pots fer per pal·liar aquest sentiment.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

1. Replantejat la idea de solitud

Pots estar sol, però no necessàriament t’has de sentir sol. Són dues coses molt diferents. Si acceptem que la solitud pot ser mental, i no en funció d’estar o no acompanyat, podem replantejar-nos la idea de solitud.

El primer pas cap a aquest canvi mental és no culpar els altres. No són ells els qui ens imposen la solitud, sinó les nostres pròpies percepcions i experiència. Aquest canvi pot portar temps, ja que la solitud és un sentiment complex i és normal que produeixi tristesa i sentiments negatius, i fins i tot, superat per ells. Però també és possible superar-los. La meditació pot ser de molta ajuda. La idea és que pensis en la solitud com una cosa ‘neutral’ en lloc de veure-la negativament

2. Connecta’t tant com puguis

Aprofita qualsevol oportunitat per posar-te a el dia amb els teus amics, família o simples coneguts. Pot ser amb una vídeo-trucada que inclogui una copa de vi, o un passeig comú a distància, o pots crear un xat familiar per obrir regals alhora, connectats per vídeo-trucada, per posar un altre exemple. Hi ha moltes maneres de passar algun temps junts mitjançant contacte virtual, sí, però que a aquests efectes funciona molt bé.

3. Fes-ho especial però diferent

Si passes només el Nadal, ets tu qui fixa les regles. Si després d’anys aguantant, no t’agrada el gall dindi, doncs fes-te, o encarrega, una pizza al teu gust, o demana per internet que et serveixin a domicili el que et vingui de gust. I també podries provar alguna cosa nova, com potser pintar. I posa’t un pijama nou.

Re defineix el que el Nadal significa per a tu, de manera que pren-te el dia com si fos teu en exclusiva. Gaudeix de la teva pròpia companyia!

4. Pren una mica d’aire fresc

I és que algú diu que has d’estar tot el dia a casa? Puja al cotxe i ves-te’n a fer una passejada per la serra o per qualsevol paratge proper que et resulti desitjable. O acosta’t a veure les il·luminacions nadalenques… Tot això té un efecte beneficiós sobre el teu humor (que millorarà) com també millorarà la teva autoestima i reduiràs l’estrès.

A més és una bona oportunitat per veure gent. Veure a algú passejant sol, o amb el gos trotant per la vorera t’ajudarà a disminuir el teu sentiment de solitud. Esforça’t per sortir, encara que no et vingui de gust massa. Et anirà bé.

5. Escolta a la veu de la consciència

Si passes per un moment d’especial solitud, aborda’l. Seu amb els teus sentiments i interpreta’ls com informació: els sentiments no són fets sinó missatges. Quan tens sensació de solitud, mostra’t curiós, com si fos la primera vegada en la teva vida que la tens, i sobre com reapareix sempre en determinats contextos.

Esbrina de on prové el sentiment. En què estaves pensant? Si la veu de la consciència és crítica amb tu, fes el necessari per a canviar-la, com ara escrivint en un paper els teus èxits de dia o de la setmana. Escriu-te una carta, com si fossis un amic teu. Veuràs com ets més amable amb tu.

6. Troba nous hàbits socials

No deixis passar els dies. Busca’t un pla. Ja que has descobert que la solitud és en aquest moment part de la teva vida, esbrina què hi ha a la teva mà per combatre-la amb eficàcia. Parlar amb amics més sovint? I parlar més obertament dels teus actuals sentiments? Passejar i demanar un cafè en un bar proper? Aquests petits plans suposen una diferència abismal. Tot suma.

7. Fes un cop de mà a algú

Pots passar una mica de temps en la teva comunitat, ajudant els que són menys afortunats que tu aquest Nadal. No només els ajudaràs, sinó que el teu humor millorarà i és una manera d’ampliar els teus horitzons socials. Segur que trobes organitzacions que busquen voluntaris per col·laborar en algun projecte social.

Ajudar els altres és quelcom que sol resultar molt més edificant del que podria semblar i veuràs que el sentiment de solitud desapareix rapidament.

8. Connecta’t online

Cada vegada hi ha més oferta a internet i trigaràs molt poc a trobar un fòrum en què algú tan aficionat com tu parli sobre aquest hobby comú. Et farà oblidar-te d’aquests sentiments negatius en un moment en què estaries assistint a una celebració nadalenca. Siguin quines siguin les teves aficions, trobaràs dotzenes de persones amb qui debatre.

9. Estigues en el present

Si et trobes sobrepassat o estressat, fes una pausa per ordenar els teus pensaments. Procura no amuinar-te si tens un mal dia. Respira a fons i concentra’t en les prperes passes, des de vestir-te a embolicar regals o trucar a algú a qui vulguis.

El Nadal és un bon moment per reflexionar, de manera que posa-ho sobre blanc. Has tingut un any difícil, de manera que és més important que mai recolzar-te en els teus èxits, encara que creguis que són poca cosa. De nou, escriu, veuràs que el teu humor i la teva autoestima milloren.

10. Mira el costat bo

Les expectatives són sovint generadores de sentiments de solitud. Per això el Nadal és procliu a crear-los: tots esperem tenir unes sorolloses i felices festes i, si aquestes expectatives no es compleixen, ens sentim decebuts, dolguts i fins i tot sols. No és culpa teva que aquests sentiments apareguin, ja que estan molt lligats al teu entorn, però pots aprendre a enfrontar-los.

Part d’això és necessari contemplar aquesta època com el que realment és, i no com el mite televisiu en el que tothom té un Nadal fabulós al voltant d’un arbre ple de llumetes. La realitat és molt diferent i ja hem vist quanta gent a Espanya va a passar les festes fent zàping.

11. Busca ajuda si cal

La pandèmia, no cal dir-ho, s’ha convertit aquest període en quelcom especialment difícil per a tots. Hi ha moltes raons per sentir-te sol en Nadal, sobretot si no et pots reunir amb els teus per culpa del virus. I veure a tercers amb més sort que tu gaudir com sempre del Nadal afegeix una mica de sal a la ferida.

Hi ha moltes formes de buscar ajuda per a pal·liar la solitud. Hi hem exposat algunes d’elles.