Exercici, Vida Sana

Esports aquàtics: diversió i salut per a l’estiu

padel surf

Les altes temperatures, les vacances i el canvi de rutina fan que la pràctica d’exercici disminueixi a l’estiu. Durant aquests mesos, els esports aquàtics són una magnífica opció per relaxar-nos i divertir-nos mentre guanyem potència muscular i cardiorespiratòria, cremem calories i cuidem les articulacions. Pren nota de tots els beneficis que té l’exercici a l’aigua.

Sortir a caminar o a córrer a ple sol i amb una calor sufocant no ve gaire de gust ni és recomanable. I tot i que al gimnàs se sol estar fresc, durant les vacances o en el nostre període de descans solem desplaçar-nos del nostre lloc de residència, de manera que no tenim tan a l’abast realitzar les nostres rutines habituals d’exercici. Tant si ets dels que fan esport durant tot l’any com si ho fas de forma més esporàdica, segur que una bona capbussada sempre ve de gust. La platja i la piscina ofereixen moltes possibilitats per realitzar activitats que, a més de refrescar-nos, divertir-nos i millorar el nostre estat d’ànim, ens aporten beneficis molt saludables.

[mautic type=”content” slot=”ebook-04-ca” /]

Beneficis dels esports aquàtics

Es fa més exercici amb menys esforç. La resistència que exerceix l’aigua és dotze vegades més forta que la de l’aire, cosa que fa que els moviments siguin més lents. Aquesta mateixa resistència i alentiment fa que els músculs i les articulacions no es sobrecarreguin. Si a més afegim accessoris com ara aletes o taules, la resistència, i per tant l’exercici, és encara més gran.

Es cremen més calories. La resistència de l’aigua fa que els exercicis aquàtics cremin entre 10 o 12 calories per minut i contribueix a tenir un ventre més pla.

Milloren la circulació sanguínia. Tant els canvis de temperatura entre l’aigua i l’ambient exterior com el tipus d’exercici que escollim, activen i afavoreixen la circulació.

L’exercici a l’aigua és apte per a totes les persones i totes les edats. Els exercicis són suaus i requereixen menys intensitat que d’altres, per la qual cosa poden practicar-los tant nens com grans. Són especialment beneficiosos per a gent gran i fins i tot per a persones amb problemes de mobilitat o persones que s’estan recuperant de lesions musculars o articulars. També són aptes per a embarassades perquè són segurs, tonifiquen i no cansen tant.

piscina

Es potencia tota la musculatura. A l’aigua es poden combinar exercicis aeròbics, de resistència i que milloren la capacitat cardiovascular, i anaeròbics, de força i que tonifiquen els músculs. D’aquesta manera es millora la postura corporal, augmenta la resistència física i s’estilitza la figura.

Redueix l’estrès. Qualsevol tipus d’exercici moderat allibera endorfines que redueixen l’ansietat i l’estrès i milloren l’estat d’ànim. Si a més els practiquem a la natura i en al medi aquàtic, la sensació de calma i benestar és més intensa.

És divertit. Els exercicis són divertits tant si els fem sols com en companyia. Si ens unim a un grup d’aiguagim o aquafitness tindrem un monitor que ens animarà i farem els exercicis amb música.

aquagym

Quins esports aquàtics podem realitzar?

Hi ha moltes possibilitats per realitzar exercicis a l’aigua. Des del més comú i complet, la natació, fins als que es realitzen a la piscina, en grup i amb música, com ara l’aiguagim, l’hidrospinning o l’aquazumba.

Al mar tenim moltes possibilitats, com ara el surf, el pàdel surf, la vela, el caiac, l’snorkel i el divertit flyboard.

En general, tots els esports aquàtics ens permeten relaxar-nos, però també alguns faciliten que deixem anar adrenalina, de manera que els beneficis per a la salut mental també són molts.

buceo

Precaucions que hem de tenir en compte

Per tal d’evitar accidents i lesions en realitzar esports aquàtics sempre hem de realitzar exercicis adequats per a la nostra edat i el nostre estat físic. Sempre és recomanable consultar amb un metge per determinar quin exercici és adequat en cada cas. A més, hem d’utilitzar l’equipació adequada, prestar atenció a les condicions climatològiques i a l’estat de la mar, evitar anar sols per si necessitem assistència i tenir molta cura amb les capbussades, ja que tirar-se de cap en zones poc profundes és la primera causa de tetraplegia a Espanya, per sobre, fins i tot, dels accidents de trànsit.