Hàbits Saludables, Vida Sana

Escoltar música beneficia el teu cor

Música beneficia la salud

La música forma part de les nostres vides: ens acompanya en molts moments, els posa banda sonora i ens transmet multitud d’emocions. Però el poder de la música va molt més enllà de l’emocional, ja que també és capaç de restaurar, mantenir i millorar la salut física de les persones. Els seus efectes positius són especialment beneficiosos per a la salut del cor.

Els beneficis de la música han estat reconeguts des de l’antiguitat. Pitàgores ja deia que cura l’ànima i nombroses investigacions han reflectit que la música influeix en l’humor, en la creativitat, en les capacitats cognitives i fins i tot en la salut.

Els efectes de la música

Les emocions, tant positives com negatives, promouen la secreció d’hormones, que actuen en el sistema cel·lular de l’organisme.

Escoltar la música que ens agrada estimula la mateixa zona del cervell que quan mengem xocolata, practiquem sexe o ens enamorem, i té el mateix efecte que altres emocions positives, com ara el riure. Les responsables són les endorfines que allibera el cervell i que ens proporcionen una sensació de benestar i felicitat, una hormona que funciona com a antídot natural contra l’estrès, l’ansietat, la depressió, la fatiga o fins i tot el dolor.

Com a conseqüència, aquesta sensació de benestar produïda per la música redueix els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès, que secretada en excés és responsable de l’envelliment prematur i del debilitament del sistema immune i que pot influir de manera negativa en la salut i augmentar la predisposició a patir malalties.

Música beneficia la salud

Beneficis de la música per al cor

La música afavoreix especialment la salut cardiovascular. Alguns estudis científics han demostrat que influeix en l’endoteli, la capa que recobreix els vasos sanguinis i la funció del qual és regular el flux de la sang i ajustar la coagulació i l’espessiment sanguini, de manera que juga un paper fonamental en el desenvolupament de la malaltia cardiovascular.

Les endorfines que s’alliberen a l’escoltar la música que ens agrada fan que l’endoteli es dilati i que augmenti el flux sanguini en les regions del cervell associades a la recompensa, l’emoció i l’excitació.

Els beneficis de la música en el sistema cardiovascular són molts i molt evidents. Des de fa alguns anys les investigacions del cardiòleg Predrag Mitrovic també han reflectit que, utilitzada com a teràpia, cura i reforça la salut del cor.

En aquests estudis es va poder demostrar que una selecció adequada del gènere musical, el to i el tempo d’una composició tenen efectes positius en els pacients amb malalties cardíaques. La causa és que en generar la quantitat suficient d’endorfines es redueix la freqüència cardíaca i la pressió arterial, que és el més important quan el cor està malmès. Es va poder comprovar que, a l’escoltar la música escollida pel pacient mateix, el diàmetre del vas sanguini del braç estudiat es dilatava un 26% i es reduïa el ritme cardíac a 6,44 batecs per minut.

Música beneficia la salud

En conclusió, escoltar música pot ajudar a reduir la pressió sanguínia, el ritme cardíac, la freqüència respiratòria, l’ansietat i el dolor en pacients amb malalties cardiovasculars. És tan eficaç que la musicoteràpia (escoltar música com a medicina) té beneficis provats: 12 minuts és el temps necessari per posar en marxa els complexos mecanismes en l’organisme que són beneficiosos per al cor i 30 minuts de música al dia ajuden a mantenir nivells estables de pressió sanguínia, palpitació del cor normal i menys estrès.

Així que pren-ne nota: si vols cuidar millor la teva salut i el teu cor, mantingues hàbits saludables i que comenci la música!