Hàbits Saludables, Vida Sana

És pitjor per a la salut treballar drets o asseguts?

Trabajar sentada

Una jornada laboral dura 8 hores de mitjana, cosa que suposa que passem la major part del dia treballant. De manera constant se’ns recorda que passar moltes hores asseguts davant d’un escriptori no és saludable, però en realitat tampoc ho és estar dret durant llargs períodes. I és que realitzar les nostres tasques en la mateixa posició durant tant de temps fa que l’organisme se’n ressenti. Quines conseqüències té per a la salut estar tantes hores drets o asseguts?

L’organisme necessita activitat física per realitzar la seva funció metabòlica i que tots els òrgans funcionin de forma correcta i, en realitat, no està preparat ni per al sedentarisme ni per estar moltes hores dempeus, com requereixen multitud de feines.

Com ens afecta treballar asseguts?

No és una novetat que se’ns adverteixi sobre les conseqüències negatives que té per a la salut passar llargs períodes de temps asseguts, tant en l’àmbit laboral com en l’acadèmic:

– Es cremen menys calories

Passar moltes hores assegut fa que es cremin menys calories per hora, al voltant d’una tercera part menys de les que cremem quan realitzem alguna activitat. A banda de la inactivitat dels músculs, provoca canvis en el metabolisme, cosa que augmenta el risc d’obesitat i de sobrepès.

– Problemes cardiovasculars

A la llarga augmenta el risc de patir diabetis i processos inflamatoris, augmenten els nivells de triglicèrids i disminueix el colesterol bo, cosa que afecta a nivell cardiovascular: un estudi revela que les persones que estan assegudes la major part del dia tenen el doble de probabilitats de patir un atac de cor. A més, com que la sang no circula, estar asseguts durant llargs períodes de temps pot produir acumulació de líquids, varius a les cames o fins i tot provocar una trombosi venosa profunda.

– Debilitat muscular i males postures

Mantenir-se assegut durant moltes hores també fa que s’adoptin males posicions i que els músculs abdominals i de l’esquena (els que ens ajuden a mantenir-nos drets) pateixin i es debilitin, de manera que a llarg termini es poden produir dolors severs en la part inferior de l’esquena i males postures, que ens afecten fins i tot en estar drets. També es degeneren els músculs del gluti i el psoes (situat a la zona mitjana del cos) i es contracturen els del coll i les espatlles, cosa que provoca dolor i fins i tot cefalees.

– Ossos tous

Amb la manca de moviment també es debiliten els ossos del maluc i la part inferior del cos. Estudis recents relacionen aquesta característica amb l’augment dels casos d’osteoporosi.

Com ens afecta treballar dempeus?

Encara que estar dret és una postura natural, quan la feina requereix passar moltes hores en aquesta posició sense possibilitat de seure o fins i tot de caminar, igual que a l’estar asseguts poden produir-se problemes de salut.

trabajar de pie

– Problemes circulatoris

Estar moltes hores a peu dret suposa una càrrega addicional per al sistema circulatori, perquè augmenta la pressió venosa i l’estrès oxidatiu. La sang s’acumula als peus i a les cames, cosa que pot produir inflamació venosa i l’aparició de varius. En general, a la llarga hi ha un risc més gran de patir problemes cardiovasculars.

– Fatiga i dolor muscular i articular

Estar moltes hores dempeus redueix el reg sanguini en els músculs, que es carreguen. Aquest flux insuficient provoca fatiga en general i dolor en els músculs de l’esquena, les cames i el coll (els que ajuden a estar drets i a mantenir la posició dreta), que es posen rígids i es contracturen. Les articulacions de la columna, els malucs, els genolls i els peus s’immobilitzen o es bloquegen durant les llargues hores que romanem dempeus, cosa que pot provocar mal de peus, de genolls i, a llarg termini, malalties reumàtiques a causa del mal degeneratiu en els tendons i lligaments.

Com a conclusió, hem d’aprendre que el cos necessita ser estimulat per mantenir-ne el ritme de funcionament. La manca d’activitat física, ja sigui drets o asseguts, genera conseqüències negatives en els òrgans interns i també augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars i altres de relacionades amb els músculs i amb els ossos.

Si es passen moltes hores asseguts a la feina, la recomanació és adoptar una posició més “relaxada” i una mica cap enrere, de manera que en seure s’adquireixi un angle de fins a 135 graus, que exerceix menys pressió sobre l’esquena i prevé les dolències. A més, els professionals recomanen fer pauses de tant en tant per no prolongar aquests períodes en què estem asseguts, fer exercicis d’estirament i realitzar activitat física diària.

Si passem moltes hores dempeus, es recomana portar roba i calçat còmodes i seure durant els descansos. Si la feina requereix una posició estàtica (com ara en una cadena de muntatge), s’ha d’intentar caminar quan sigui possible, alternar el pes en cada peu i mantenir l’esquena dreta.

En general, per gaudir de bona salut i evitar possibles malalties, sempre és recomanable la pràctica d’activitat física i mantenir hàbits de vida saludables.