Benestar, Ioga

Els tipus de ioga més populars i els seus beneficis

Índex de continguts

Tipos de yoga y sus beneficios

La combinació de postures físiques, respiració i meditació del ioga aporta molts més beneficis dels que pots imaginar. És un estil de vida integral que cuida i enforteix el cos, la ment i l’esperit. Conèixer els diferents tipus de ioga et pot ajudar a triar quin és l’ideal per a tu.

El ioga és una pràctica física, mental i espiritual que es va originar fa més de 6.000 anys a l’Índia amb l’objectiu d’integrar el cos i la ment. És una disciplina que, mitjançant les asanes (postures físiques), pranayames (tècniques de control de l’energia vital) i la meditació, treballa la fermesa corporal, l’equilibri de la ment i l’esperit obert, per la qual cosa la seva pràctica s’ha anat expandint per tot el món. És una activitat transformadora molt potent que aconsegueix canvis profunds en la nostra salut física i mental.

Beneficis del ioga

S’ha demostrat que la pràctica del ioga pot millorar àmpliament la nostra qualitat de vida, no solament pels seus múltiples beneficis físics, sinó també pels que ens aporta mentalment i espiritualment.

Beneficis físics

  • Ens enforteix els ossos per mitjà de la pràctica de les diferents posicions i moviments (asanes).
  • Ens permet conciliar més bé el son i ens ajuda a dormir més profundament cada nit.
  • Millora la flexibilitat, la postura i la mobilitat articular.
  • Ens protegeix el cor, ja que els exercicis redueixen la pressió arterial i alenteixen la freqüència cardíaca.
  • Ens millora la capacitat pulmonar mitjançant els exercicis de respiració profunda.
  • Té cura de la nostra silueta.
  • Millora la qualitat de les nostres relacions sexuals.
  • La combinació d’exercicis de ioga i meditació prevé malalties degeneratives i allarga la vida.

Beneficis mentals

  • Ens agilitza la ment i ajuda a combatre l’estrès, cosa que fomenta un estat de relaxació i tranquil·litat.
  • Fa que ens millori l’humor i ens proporciona una sensació de benestar i plaer gràcies a l’alliberament d’endorfines (l’hormona de la felicitat).
  • Augmenta la nostra capacitat de concentració.
  • Millora les nostres relacions personals.
  • Ens permet allunyar els pensaments negatius i centrar-nos a viure el present.
Tipos de yoga y sus beneficios

Tipus de ioga

Hi ha diferents tipus de ioga, i tot i que la majoria dels estils es basen en les mateixes postures bàsiques (asanes), la pràctica d’un estil pot ser molt diferent a la d’un altre.

Hi ha classes de ioga molt diverses per a les diferents edats i interessos. Algunes de les que se solen oferir més en gimnasos i centres especialitzats són les següents:

Hatha Ioga

És el més popular i el que més es practica a tot el món. És un tipus de ioga en què es treballa l’equilibri físic del cos mitjançant el manteniment de les postures i es combina amb la respiració i la meditació. És un exercici excel·lent per millorar la nostra flexibilitat i reduir l’estrès. El ritme és una mica lent i estàtic, centrat sobretot en la concentració sobre la postura. No és dels que requereixen una demanda física més intensa, de manera que el pot practicar qualsevol persona.

Vinyasa Ioga

És un altre dels tipus de ioga més populars. És una variant més dinàmica, on la respiració és la pedra angular, i té el seu nucli en el moviment. Aquesta especialitat busca activar el cos i centrar-se en la respiració com a clau per aconseguir encadenar les diferents postures. Entre els beneficis del Vinyasa Ioga destaquen la pèrdua de pes, la millora de la salut dels òrgans del cos i la reducció dels nivells d’ansietat, entre d’altres.

Bikram Ioga

És una modalitat que es practica en habitacions escalfades, normalment a 40º de temperatura, combinant una sèrie de 26 postures d’estirament, equilibri i torsió amb exercicis de respiració (pranayamas) que es fan durant noranta minuts.

Amb la calor els músculs es relaxen més, de manera que s’aconsegueix més flexibilitat i mobilitat per fer els exercicis en un temps més reduït, alhora que es prevenen lesions. La calor també facilita el flux sanguini oxigenat, per la qual cosa es millora la circulació a tot el cos i s’ajuda a l’eliminació de residus. També redistribueix el greix corporal, cosa que permet que es cremi de forma més eficient.

En principi el pot practicar qualsevol persona, tot i que no és recomanable si no se suporta la calor o es té la tensió baixa.

Tipos de yoga y sus beneficios

Ashtanga Ioga

És una modalitat rigorosa i estructurada del ioga. Es practiquen sèries de postures i moviments de forma fluida, però ràpida, molt lligades a la respiració i amb un nivell d’exigència física i de concentració molt alt. Només es pot avançar en la pràctica si s’ha superat la postura anterior. És molt més vigorós i no és apte per a tothom. Més aviat està indicat per a persones que busquen un repte físic per adquirir força i resistència.

Ioga restauratiu

És una pràctica suau, relaxant i passiva que permet relaxar el cos i la ment i ajuda a recuperar-se de malalties o lesions. Consisteix a fer estiraments suaus amb només quatre o cinc postures simples que es mantenen durant deu minuts. S’utilitzen accessoris com ara coixins, corretges, mantes i blocs perquè el cos pugui experimentar els beneficis d’una postura sense haver de forçar massa el cos.

Iyengar Ioga

És un tipus de ioga molt precís i meticulós, en el qual es necessita la màxima atenció per trobar l’alineació musculoesquelètica adequada en cada asana. Per això s’utilitzen accessoris com ara blocs i cintes, que ajuden en el progrés. És apropiat per a totes les edats i habilitats, ja que no és gaire enèrgic, i per als que tenen lesions o malalties, ja que facilita la pràctica de moviments.

El ioga és apte pràcticament per a qualsevol persona, però és important aprendre i desenvolupar les tècniques amb la supervisió d’un instructor. Tot i que es recomana per a la millora de diverses patologies (fins i tot persones amb limitacions físiques el poden practicar assegudes o estirades), per fer front a qualsevol problema de salut és aconsellable consultar primer amb un metge.