Alimentació i Nutrició

Els refrescos amb sucre: tan nocius com fumar!

refrescos

Ens fem ressò d’una notícia apareguda fa uns mesos, segons la qual les autoritats sanitàries de la ciutat de Nova York qualifiquen els efectes dels refrescos ensucrats en l’organisme de pitjors que els que produeix ni més ni menys que fumar, i això aviat és dit.

Inclouen com a begudes ensucrades les energètiques, les esportives i també el te ensucrat, a més dels refrescos ensucrats, és clar. Una gran campanya publicitària adverteix dels riscos de possibles efectes: diabetis tipus 2, malaltia cardíaca, augment de pes i càries dentals.

Fem quatre números

Des que ‒ja fa anys‒ és obligatori publicar els ingredients dels aliments de manera detallada, podem veure el contingut d’“Hidrats de carboni (dels quals sucres)” ‒que és com consta habitualment a les etiquetes. No sempre llegim aquesta informació, i no és sobrer recordar que:

  • 1 llauna (33 cl) de refresc de cola conté 35 grams de sucre.
  • 1 llauna de tònica (33 cl) conté 27,7 grams de sucre.
  • 1 bric (200 cl) de suc concentrat conté 19,8 grams de sucre.

Si tenim en compte que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fixa la ingesta màxima diària de sucre en 50 grams i recomana limitar-la a 25 grams, la conclusió és clara: en el supòsit que només es consumeixi el sucre d’aquestes begudes (cosa que resulta impensable), prendre’n dues diàries ja implicaria excedir amb molt la dosi màxima diària recomanada.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Les autoritats novaiorqueses van basar-se en les dades que proporcionaven diversos estudis, que asseveren que “les begudes riques en sucre són nocives per a la salut i poden comportar conseqüències a llarg termini”, cosa de la qual es va fer ressò el comissari de Salut (Health Commissioner) de la ciutat en un comunicat: “Amb aquesta campanya, pretenem que els ciutadans prenguin consciència que, encara que aquest tipus de begudes hagin reduït el contingut en sucre, l’impacte en la salut continua sent molt real”.

El comunicat afirma que almenys un de cada quatre adults i un de cada tres nens en edat escolar beuen com a mínim una d’aquestes begudes al dia.

Alguns consells per evitar les begudes ensucrades:

  • Beu aigua. Li pots afegir una rodanxa, o fins i tot una mica de suc, de llimona, que hi aporta un punt d’acidesa i de sabor. També tens l’opció de l’aigua amb gas, que té més sabor.
  • En comptes de prendre un suc (natural, és clar), menja la fruita sencera, que calma la set de la mateixa manera que el suc i, a més, aporta fibra i augmenta la sensació de sacietat.
  • Rebutja el consum de begudes energètiques, que, gairebé sense excepció, contenen sucre.
  • No oblidis comprovar la quantitat de sucre que contenen les begudes embotellades que consumeixis: cafè o tes o batuts. No sempre són quantitats petites.