Benestar, Salut Mental

Els beneficis d’exercitar el cervell

pareja senior usando tablet

La salut física no és l’única que hem de cuidar per gaudir d’una bona qualitat de vida. El nostre cervell també s’ha d’exercitar, sobretot en l’edat adulta, per mantenir-se en forma i prevenir el deteriorament cerebral associat a l’envelliment. En el Dia Mundial de l’Alzheimer, et convidem a conèixer tots els beneficis d’exercitar el cervell.

Per què és important exercitar la ment?

L’esperança de vida s’eleva de forma gradual i el sector de població de la tercera edat augmenta. Tots volem viure molts anys, però amb la millor qualitat de vida possible. I així com exercitem el nostre cos per mantenir-lo en forma, cada vegada hi ha més persones que es preocupen de mantenir l’activitat mental per prevenir el deteriorament cognitiu associat a l’envelliment i que és responsable de malalties neurodegeneratives com la demència senil o l’Alzheimer.

A partir dels 25 anys aproximadament, comencem a perdre volum cerebral de forma natural, és per això que és important exercitar la ment. La matèria grisa es deteriora i es redueix, canvia la microestructura de les neurones i les connexions de l’escorça cerebral. Això va ocasionant la pèrdua progressiva de funcions, com ara la nostra capacitat de raonar, la rapidesa mental o la memòria episòdica, molt lentament al principi i de forma més aguda a mesura que passen els anys, a partir dels 50. Símptomes com la dificultat per recordar fets recents o noms d’objectes, persones o llocs són alguns dels més habituals, tot i que no cal alarmar-nos per què és un procés usual i benigne que s’anomena “pèrdua de la memòria associada a l’edat“.

Per aquest motiu, tot i que a qualsevol edat exercitar el cervell ajuda a desenvolupar la nostra intel·ligència, a millorar la nostra concentració i la nostra capacitat d’atenció, és especialment important mantenir-lo actiu en l’edat adulta.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

Quins beneficis aporta a la gent gran exercitar el cervell?

Gràcies a l’activitat mental, el cervell d’una persona gran pot ser un cervell en forma. A diferència del que es pensava tradicionalment, s’ha comprovat que l’estimulació cerebral continuada afavoreix el desenvolupament de noves interconnexions neuronals, per la qual cosa és possible compensar el deteriorament natural per l’edat. Aquests són els principals beneficis d’exercitar la ment i el cervell.

Redueix el risc de patir deteriorament cognitiu

Exercitar el cervell, al costat d’uns hàbits de vida saludable, redueix el risc de patir deteriorament cognitiu:

  • Ajuda a mantenir la memòria
  • Pot reduir-se fins a un 63% el risc de demència
  • Un augment de tan sols el 5% a la reserva cognitiva pot prevenir un terç dels casos d’Alzheimer. I amb l’entrenament cerebral, encara que els danys cerebrals causats no s’aturen, es poden retardar els efectes negatius d’aquesta malaltia.

Jugando al dominó

Milloren les habilitats en les funcions de la vida quotidiana

Les persones grans que fan un entrenament cerebral són capaços de mantenir al llarg dels anys habilitats com ara cuinar, manejar les finances o el bon ús dels seus medicaments.

Els efectes positius es mantenen fins a 10 anys

Els últims estudis han revelat que els efectes positius de l’entrenament cerebral poden mantenir-se fins i tot 10 anys després d’haver-lo fet.

¿Cómo ejercitar el cerebro? Consejos para el entrenamiento cerebral

Rutinas para ejercitar el cerebro

Hi ha rutines d’exercicis molt beneficioses per als adults grans que estimulen les activitats en les àrees de memòria a curt i llarg termini, el pensament crític, l’orientació visual i espacial, el càlcul i el llenguatge. És recomanable anar canviant aquestes rutines per desafiar el cervell i crear noves connexions neuronals.

Per a la memòria, no és imprescindible fer jocs en els quals recordem noms, ja que la lectura, visitar llocs nous, aprendre una cosa nova, estudiar o escoltar música també l’estimulen.

El pensament crític es desenvolupa qüestionant tot allò que donem per descomptat, modificant el punt de vista i desenvolupant noves idees.

No obstant això, els jocs de memòria, el càlcul mental o l’aprenentatge de nous conceptes, no són les úniques vies per a exercitar el cervell. Dins dels hàbits quotidians també és possible introduir algunes variacions que contribueixen amb la seva estimulació.

Així, el raspallar-se les dents amb la mà contrària és un exemple. Acostuma’t a obrir la pasta i agafar el raspall amb la qual no sigui la teva mà principal. Aquest petit canvi ja suposa un esforç mental.

Altres exemples són canviar l’ordre que se segueix en la rutina diària o a l’hora de dirigir-nos a un lloc en concret; dutxar-se amb els ulls tancats per a prendre consciència de l’entorn; jugar amb monedes i endevinar de quina es tracta només pel tacte; llegir en veu alta o posar en pràctica activitats artístiques, com cantar, pintar, dibuixar o ballar.

Altres formes de mantenir el cervell actiu són simples i es poden integrar en la nostra vida quotidiana: llegir sovint, aprendre un nou idioma, classes de música, o aprendre a utilitzar un aparell com ara el mòbil o la tauleta poden contribuir a la creació de nous circuits cerebrals.

Llegir sovint

Llegir algunes pàgines abans d’anar-te a dormir són una excel·lent manera d’exercitar el cervell. Si a més optar per lectures que propiciïn el pensament crític, els beneficis seran encara majors. D’altra banda, triar aquest tipus d’hàbits enfront de l’ús dels dispositius electrònics també t’ajudarà a dormir millor.

Aprendre un nou idioma

Els idiomes no sols potencial la memòria, ja que és necessari aprendre multitud de paraules i estructures noves. A més, afavoreix les capacitats cognitives, de manera que es treballa l’atenció i la capacitat per a executar tasques de manera eficaç.

Classes de música

Les classes de música o aprendre a tocar instruments alenteix l’aparició de malalties degeneratives i és eficaç com a teràpia en *neurorrehabilitación. Així mateix, la pròpia música activa la producció de dopamina, una hormona que contribueix a crear connexions *sinápticas. Aquestes afavoreixen l’aprenentatge, la memòria i l’assimilació de conceptes.

Aprendre a utilitzar dispositius electrònics

L’ús dels telèfon intel·ligent, les *tables i els portàtils suposa tot un repte a determinades edats. No obstant això, no sols és estimulant per al cervell aprendre una nova activitat, sense o que per les seves característiques permet adquirir noves destreses.

Mujer hace deporte

Exercici físic

L’exercici físic és fonamental per a mantenir-se actiu, físicament i mentalment. Un major flux de sang al cervell subministra oxigen i nutrients i fomenta el creixement de noves cèl·lules cerebrals. No cal que siguin exercicis avorrits, es pot buscar una activitat (millor encara si és social) amb la qual es gaudeixi: caminar, nedar, ballar…

Avui dia, a diferència d’èpoques anteriors en què la vellesa era una condició passiva i dependent, els adults grans són més actius i gaudeixen en general d’una millor salut. Exercitar el cervell pot ajudar tant a millorar considerablement la qualitat de vida i aconseguir que els trets propis de l’edat apareguin amb un retard considerable respecte a èpoques passades, com a prevenir les malalties neurodegeneratives. Realment val la pena.

En MGC Mútua comptem amb les millors assegurances de salut per a persones majors i adults amb els quals estaràs cobert i acompanyat davant qualsevol situació que pugui sorgir-te. Assessorament mèdic professional i de màxima qualitat perquè tinguis la tranquil·litat que tot anirà bé. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’informarem de les nostres cobertures sense cap mena de compromís.