Alimentació i Nutrició

El perill de la salmonel·la en aliments crus o no cuits adequadament

La salmonel·la, o Salmonella, és un bacteri (en realitat un gènere de bacteris) que podem trobar en diversos aliments comuns, com ara els ous, la llet no pasteuritzada, la carn i l’aigua.

La infecció per salmonel·la pot ser molt perillosa. Es manifesta a l’estómac i a l’intestí, però en els casos més greus el bacteri envaeix els conductes limfàtics (els vasos que transporten aigua i proteïnes a la sang) i, fins i tot, la mateixa sang.

La salmonel·losi afecta de la mateixa manera els homes i les dones, independentment de l’edat. En els infants i la gent gran o, en general, en les persones amb immunodepressió, la infecció pot ser extremadament greu.

Símptomes de la salmonel·losi

Els símptomes habituals són:

  • Diarrea o bé restrenyiment
  • Mal de cap
  • Recargolament de ventre
  • Nàusees i vòmits
  • Febre
  • Possible presència de sang a la femta

Quan la infecció no és greu, els símptomes no solen passar de diarrea durant un parell o tres de dies. La majoria de les salmonel·losis lleus remeten entre quatre dies i una setmana més tard, sense seguir cap més tractament que el repòs i beure força líquids.

Un cas més alarmant produiria diarrea constant, recargolament de ventre i afectació de l’estat general del pacient. Si és així, la solució ideal és demanar l’opinió d’un metge que, de manera eventual, podria prescriure un tractament antibiòtic.

En general, cal consultar al metge si:

  • La diarrea dura més de 24 hores
  • Si és freqüent o intensa
  • Si el recargolament de ventre és gaire dolorós
  • Si hi ha sang a la femta (s’ha de consultar sempre aquest cas a un metge)
  • Si el pacient té una febre de 38 ºC o superior
  • Quan hi ha senyals d’icterícia, que es caracteritza per un to grogós de la pell i del banc dels ulls. Això revelaria danys al fetge o als conductes biliars (els que transporten la bilis del fetge fins a l’intestí)
  • Deshidratació

Perills de la deshidratació

Si la diarrea o els vòmits sovintegen, potser hi ha un dèficit de líquids a l’organisme, un fet que pot esdevenir molt perillós. En tot cas, cal evitar-ho sigui com sigui. Apareix quan l’organisme perd més líquids que no n’ingereix. El metge ha d’examinar qualsevol classe de deshidratació.

Els signes són:

  • Boca seca, fins i tot la llengua
  • Pell eixarreïda i arrugada
  • Set intensa
  • Poca orina, i anormalment fosca, o bé manca d’orina
  • Ulls eixuts, sense llàgrimes
  • Feblesa

Es pot prevenir la salmonel·losi?

Hi ha dues regles fonamentals:

Regles bàsiques d’higiene

  • Cal rentar-se sempre les mans amb sabó en sortir del bany i abans de cuinar. No feu servir una tovallola molla o humida per eixugar-vos-les.
  • Renteu-vos bé les mans entre la preparació d’un plat i l’altre (per exemple, quan passeu de manipular verdures a la carn). Amb això es vol evitar un possible intercanvi de bacteris entre els aliments.
  • Renteu els estris de cuina amb aigua i sabó abans de fer-los servir per preparar un altre plat.
  • Feu servir taules i ganivets diferents per a cada classe plat.
  • Canvieu cada dia els draps de cuina. S’han de rentar, com a mínim, a 60 ºC.
  • Guardeu els aliments dins la nevera. La carn, el peix i l’aviram no han de ser fora de la nevera durant períodes prolongats.

Regles bàsiques per cuinar

L’únic mètode eficaç per matar bacteris d’un aliment és l’escalfor. Cal tenir en compte que els bacteris proliferen i es reprodueixen a temperatura ambient. El fred en pot aturar el creixement i la congelació els pot mantenir inerts. Tot i això, tan bon punt es descongelen, tornen a estar actius. L’única manera de liquidar-los és amb escalfor, sotmetent-los a temperatures de 75 ºC o superiors durant uns quants minuts. Compte, però, també cal que l’interior de la carn, per exemple, arribi en aquesta temperatura, no tan sols la superfície. La norma és:

  • Coure o fer bullir bé l’aviram.
  • Coure o fer bullir bé la carn trinxada.
  • Per regla general, els ous poden contenir salmonel·la a la superfície de la closca, amb la qual cosa s’han d’escaldar amb aigua bullent durant cinc segons.
  • No piqueu mai un ou cru a la vora d’una olla o cassó on hi ha aliments. Feu servir un ganivet i doneu cops a l’ou amb la fulla per esberlar-lo.

Bibliografia

https://medlineplus.gov/spanish/salmonellainfections.html
https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/salmonella-(non-typhoidal)