Alimentació i Nutrició

Dia Internacional Sense Dietes, una reivindicació de salut

Mujer chocolate

Els cànons de bellesa actuals han creat una obsessió pel cos perfecte que fa que moltes persones recorrin a les dietes sense garantia ni control i sense tenir en compte que poden generar desequilibris en l’organisme poc recomanables per a la salut. El Dia Internacional Sense Dieta pretén reivindicar l’acceptació del cos real i alertar sobre el perill dels règims d’aprimament que prometen miracles.

L’obsessió per estar prim i els efectes en la salut

El culte al cos s’ha practicat des de l’antiguitat, tot i que des de fa unes dècades s’ha convertit en una obsessió. La indústria de la moda i de la bellesa són responsables en gran part de fomentar la primesa com a símbol del cos perfecte i arriben fins i tot a falsejar imatges per adaptar-les a aquest cànon de bellesa. Com a resultat, milers de persones, en la seva gran majoria dones, han buscat ajustar el seu cos a aquests estàndards a través de les anomenades “dietes miracle”, a les quals recorren de forma periòdica sense tenir en compte les conseqüències negatives que poden generar en l’organisme.

A Espanya, a un 65% de la població li agradaria aprimar-se i més del 45% ha realitzat dieta en algun moment de la vida. No obstant això, poc es té en compte que les dietes que ens prometen perdre pes en poc temps solen generar desequilibris en l’organisme que poden afectar la salut, ja que durant aquest període no es consumeixen aliments variats que proporcionen els nutrients necessaris per viure d’una forma saludable. És possible que, si es compleix la dieta i no s’abandona (com sol ocórrer en un gran percentatge dels casos perquè ens avorreix menjar sempre el mateix), aconseguim aprimar-nos. Però aquesta pèrdua de pes es fa a través de la pèrdua de líquids i massa muscular, no de greix, que és el que realment interessa. I en la majoria dels casos se sol produir l’anomenat “efecte rebot”, amb el qual es recupera el pes, fins i tot més que abans de la dieta, en poc temps.

Portada a l’extrem, l’obsessió per estar prim ha tingut conseqüències molt greus: transtorns alimentaris com ara l’anorèxia i la bulímia han augmentat de forma dràstica en les dues últimes dècades: les dades revelen que avui dia afecten ja una de cada quatre dones i la xifra augmenta també, encara que lentament, en els homes joves.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

6 de maig, Dia Internacional Sense Dietes

L’any 1992, aquesta obsessió pel culte al cos i les seves conseqüències físiques i emocionals van portar a la feminista Mary Evans Young a instaurar el 6 de maig com el Dia Internacional Sense Dietes, per lluitar contra les imposicions de la imatge que fomenta la societat i alertar sobre el perill de les “dietes miracle”. Amb la celebració d’aquest dia es pretén:

  • Alertar dels desordres alimentaris i i evitar-los
  • Aprendre a acceptar-se tal com és cadascú
  • Eliminar les obsessions amb certs estereotips del cos perfecte
  • Lluitar contra la discriminació que pateixen moltes persones pel seu pes corporal
  • Mostrar els perills d’algunes dietes, com les anomenades “dietes miracle”

Per sort, la societat s’està adonant de les conseqüències negatives que està originant el model de primor que es ven com a cànon de bellesa actual i a poc a poc s’aixequen més veus per denunciar aquest fals estereotip. Cada dia augmenten les iniciatives que reivindiquen la “bellesa real”, fins i tot entre la mateixa indústria de la bellesa i la moda, que opten cada vegada amb més freqüència per utilitzar la imatge de la dona real, sense retocs ni complexos, i així amplien així el model de bellesa.

nutricionista

La importància de l’alimentació saludable

Davant d’aquesta situació, volem aprofitar la celebració d’aquest dia per recordar la importància de l’alimentació equilibrada a l’hora d’aportar a l’organisme els nutrients essencials i l’energia necessària per mantenir el benestar físic i prevenir les malalties. L’alimentació saludable ha de ser rica en fruites, verdures, hortalisses, cereals, llegums i baixa en greixos, i es recomana menjar com a mínim 5 porcions diferents de fruites i verdures al dia.

A l’hora de perdre pes també és important evitar el sedentarisme i realitzar exercici de forma regular, adaptat a les condicions de cada persona. L’activitat física ens ajuda a cremar l’excés de calories ingerides.

I sobretot volem recordar que perquè una dieta sigui realment eficaç ha d’incloure tots els nutrients necessaris per a l’organisme. Sempre s’ha de realitzar sota estricta supervisió mèdica o d’un nutricionista i es poden aconseguir resultats definitius si s’acompanya d’un treball de reeducació en els hàbits alimentaris.