Salut i medicina

Davant els últims dies de l’hivern…

Alguns consells que val la pena seguir aquests últims dies de l’hivern:

  1. Relaxi’s, desfaci’s de l’estrès i eviti el cafè, sobretot a partir del migdia.
  2. Cuidi’s la pell. Amb l’aire sec i les baixes temperatures, pot ser perjudicial. Hidrati-la.
  3. Exposi’s a la llum solar tots els dies. Uns minuts són suficients per combatre “l’abatiment” hivernal.
  4. Inclogui suficients vitamines a la seva dieta. Recordi que les trobarà a les verdures i fruites de colors vius. Augmenti la ingesta de vitamina C consumint fruites cítriques, pebrots vermells, tomàquets i bròquil.
  5. No oblidi continuar fent exercici. L’ajudarà a mantenir una actitud més positiva en la letàrgia hivernal. Realitzi exercicis respiratoris tots els dies, amb respiracions lentes i profundes. Ventili el seu arbre bronquial.
  6. Eviti sortir en hores molt extremes, molt d’hora al matí o molt tard a la nit.
  7. Eviti les aglomeracions.
  8. El fred no causa refredats o la grip, però els virus que la causen són més comuns a l’hivern. Rentar-se les mans amb freqüència i tapar-se la boca quan esternudem pot ajudar a combatre el contagi.
  9. Tapi’s la boca i protegeixi’s la gola en ambients freds, evitarà les conseqüències dels canvis bruscs de temperatura.
  10. Ventili bé casa seva, al menys 15 minuts cada dia. Els microbis tindran una via d’escapament. I si l’habitació es resseca en excés, posi un cubell d’aigua a prop seu (la humitat és necessària per a la protecció de les mucoses).
  11. Activi la seva circulació. Camini diàriament amb sabates còmodes i faci’s massatges als peus i a les cames amb crema hidratant, començant pels peus i seguint per les cames i les cuixes, sempre en sentit ascendent.
  12. Si pertany a un grup de risc o el metge li aconsella, posi’s la vacuna antigripal i si, tot i els consells, presenta un quadre catarral, no s’automediqui, vagi al metge.