Salut i medicina

Consells per controlar el colesterol a l’estiu

Controlar el colesterol en verano

Tot i que les vacances serveixen per desconnectar i relaxar-se, això no vol dir que hàgim d’oblidar-nos per complet dels hàbits saludables, ja que a la tornada podem emportar-nos una sorpresa amb el colesterol. Quins consells podem seguir per mantenir a ratlla el nivell de colesterol sense deixar de gaudir de l’estiu?

Aproximadament la meitat de la població espanyola presenta valors elevats de colesterol en sang (més de 200 mg / dl), i la majoria de persones ho desconeixen. Aquestes xifres solen incrementar-se després de l’estiu, sobretot en persones que porten un control durant la resta de l’any però que en aquesta època el deixen una mica de banda. I és que, en general, durant les vacances d’estiu tendim a relaxar els costums, i això suposa que canviem els horaris i sortim a menjar fora amb més freqüència, sobretot en terrasses i xiringuitos. Picar més durant el el dia, més els fregits, les barbacoes, els gelats i els pícnics a l’aire lliure, afavoreix que mengem més greixos saturats.

No obstant això, mantenir a ratlla el colesterol a l’estiu no és complicat ni requereix gaire esforç. La fórmula recomanada pels especialistes de la salut és senzilla: alimentació saludable, una bona hidratació i una mica d’exercici físic.

Alimentació saludable

La calor de l’estiu convida a deixar de banda els plats pesats i calòrics i optar per una alimentació més saludable. Venen més de gust amanides, gaspatxos, fruita, sucs naturals i menjars més lleugers. I tenim multitud de combinacions per triar. La dieta mediterrània és una de les nostres millors aliades per mantenir els bons hàbits quan estem de vacances.

Controlar el colesterol en verano

Per descomptat no cal renunciar a permetre’ns alguns capricis, però podem seguir els consells següents per no passar-nos i controlar el colesterol:

  • És millor optar per plats únics i cuinats al vapor, a la planxa, rostits… hem d’evitar les salses grasses (millor adobs) i substituir les guarnicions de patates fregides habituals per les verdures. Tant si mengem a casa com si ho fem a fora.
  • És el moment perfecte per augmentar el consum de fruita i verdura: amanides, gaspatxos i sucs naturals sempre venen de gust amb temperatures més altes.
  • Intentem evitar el pica-pica de productes fregits o grassos quan anem de tapes o al xiringuito. Les patates fregides, les patates braves, els productes arrebossats i similars, alts en greixos saturats, sempre amb moderació.
  • Els gelats són un dels plaers imprescindibles de l’estiu. No cal deixar de menjar-ne, però és preferible optar pels de gel (polos) i els sorbets fets amb de fruites, més que pels cremosos, que estan fets amb nata i productes grassos.
  • Les barbacoes familiars o amb amics són un altre dels clàssics de l’estiu. En aquests casos cal intentar controlar els aliments grassos que no hi solen faltar mai, com ara xoriços, xistorres i botifarres, i triar preferentment carns magres sense pell i peixos aptes per a les graelles. I en els pícnics a la platja o al camp, evitar l’excés d’embotits i els formatges grassos en els entrepans. Hi ha moltes opcions, com ara els entrepans de pa integral amb aliments baixos en greixos saturats (formatge fresc, carns blanques, embotits magres o tonyina) complementats amb verdures i hortalisses crues (enciam, tomàquet, espàrrecs, etc.).
  • Si viatgem fora, un costum per conèixer la gastronomia local és optar per menjar en un bufet lliure. En aquests casos és millor triar aliments variats i equilibrats cuinats amb pocs greixos. I hem d’evitar en la mesura del possible caure en les temptacions i anar amb compte amb l’excés de brioixeria i els esmorzars hipercalòrics.
Controlar el colesterol en verano

Mantenir una bona hidratació

La calor facilita una millor hidratació, cosa que ens ajuda a prevenir i reduir el colesterol. És important beure molta aigua, encara que no es tingui sensació de set, i evitar les begudes ensucrades, com ara refrescs carbonatats, i l’abús de l’alcohol. Venen molt de gust a l’estiu, però, si és possible, és millor recórrer a sucs naturals i begudes vegetals com ara  l’orxata, que són molt més saludables.

Fer una mica d’exercici

Per completar un estiu saludable i controlar el colesterol, aprofitem també per fer més exercici: caminar durant les hores de menys calor, practicar esports aquàtics, nedar i jugar a la platja són plans que podem fer pràcticament sense esforç, perquè venen de gust i són molt divertits.

Això sí, com que aquest any les circumstàncies estan fent que visquem un estiu excepcional, si us plau, seguiu totes les recomanacions sanitàries i actueu amb responsabilitat.