Alimentació i Nutrició

Consells de nutrició després del trasplantament de cor

Nutrición tras un trasplante

Després del trasplantament de cor, la nutrició té un paper molt important a l’hora de garantir una bona resposta de l’organisme. Ha d’aportar els nutrients suficients per mantenir un pes adequat, ajudar a promoure la cicatrització dels teixits, afectada pels immunosupressors, i afegir un factor de protecció de la infecció. Quines recomanacions nutricionals s’han de seguir?

Actualment, 9 de cada 10 persones que reben un nou cor l’accepten de forma correcta i poden tenir una vida normal si simplement mantenen una actitud cardiosaludable, controlant els hàbits i els factors de risc.

Les persones trasplantades de cor han de tenir dos objectius dietètics fonamentals:

 • Seguir una dieta sana i equilibrada, que aporti tots els nutrients necessaris i eviti agressions al nou cor.
 • Mantenir unes mesures higièniques estrictes per reduir al mínim els gèrmens en els aliments.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Dieta cardiosaludable

La recuperació de la gana després del trasplantament, unit a l’efecte dels corticoides, pot produir un augment de pes que suposi una sobrecàrrega per al nou cor i un increment dels valors del colesterol, triglicèrids, glucosa i pressió arterial.

Per evitar l’augment de pes i disminuir els factors de risc vascular, s’ha de dur una dieta sana i equilibrada:

Baixa en sodi. Tot i que el contingut de sal a la dieta depèn de la situació particular de cada pacient, en general es recomana la restricció de sal en els menjars. Per aquest motiu és fonamental:

 • Controlar o evitar la utilització de sal a la cuina i a la taula. Es pot reemplaçar per herbes aromàtiques, llimona o vinagre, all i ceba… Encara que també podem recórrer a la “sal sense sodi”, aquesta sol contenir potassi, per la qual cosa es recomanarà d’usar-ne o no depenent de les característiques individuals de cada pacient.
 • Evitar els aliments enllaunats, en pot, fumats, salats i curats: embotits i formatges, especialment curats, peixos en salaó (bacallà, anxoves…), marisc i caviar, pastilles de brou per cuinar, sopes de sobre, bicarbonat sòdic i aigüa amb gas, pols per coure (llevat químic…), conserves i precuinats, aperitius salats, olives i adobats, cereals d’esmorzar, salses envasades i pastissos i dolços de pastisseria.
 • Beure aigua embotellada baixa en sodi.
Nutrición tras un trasplante

Baixa en greixos saturats. La prevenció de la dislipèmia (hipercolesterolèmia o hipertrigliceridèmia) pot evitar complicacions futures després del trasplantament. Per aquest motiu hem de:

 • Limitar el consum d’aliments rics en greix animal: llet sencera (millor desnatada) i derivats, mantega, llet condensada, gelats, nata, formatges grassos, flams i postres amb ou, pastisseria industrial, carn grassa (porc, ànec, xai), salsitxes, cansalada, vísceres, ous de peix, embotits, olives, patates xips, cacauets, xocolata… Hem de tenir en compte que els aliments envasats que indiquen que contenen “oli vegetal”, sense especificar quin és, poden contenir oli de palma o de coco, alts en greix saturat.
 • Augmentar el consum d’altres aliments cardiosaludables: el peix (preferiblement blau) sobre la carn, i les aus i carn magra (pollastre, gall dindi, conill) en comptes de la més grassa. A més, oli d’oliva, llegums, fruita i verdura.
 • Evitar la cafeïna i les begudes carbonatades.
 • Utilitzar formes de cocció senzilles com ara el bullit, la planxa, al vapor i el forn; cal evitar, sobretot, fregits i arrebossats.

Normes d’higiene dels aliments

Nutrición tras un trasplante

Es recomana mantenir unes cures higièniques i dietètiques per evitar les complicacions relacionades amb la immunosupressió que pot causar el contacte amb els gèrmens:

 • Rentar-se les mans acuradament abans de preparar els aliments i de menjar.
 • Utilitzar estris diferents per tallar i cuinar la carn. Han d’estar ben nets, amb especial atenció a taules de fusta, batedores, picadores, etc.
 • Cuinar bé els aliments. La carn s’ha de fer a una temperatura elevada, durant prou temps perquè les zones interiors perdin el color vermell.
 • Evitar el consum d’aliments crus o poc fets. La fruita i verdura ha de rentar-se bé i la fruita ha d’estar pelada. Els ous han de ser frescos, dins de la data de caducitat i cal conservar-los al frigorífic. Abans d’obrir-los, s’han de netejar amb un drap humit per l’exterior (però no rentar-los, ja que els gèrmens podrien penetrar per la closca porosa) i no s’han de consumir crus (per exemple en maionesa).
 • Un cop obertes, les begudes embotellades i les llaunes de conserves s’han de mantenir refrigerades i tapades, i s’han de consumir abans de 24 hores. Els productes enllaunats s’han de canviar de recipient per evitar l’oxidació.
 • Respectar la cadena del fred en els aliments congelats. No consumir els que presenten gebre i mai recongelar.
 • Els guisats preparats a casa, si no es consumeixen immediatament, s’han d’introduir tapats a la nevera i consumir abans de 24 hores. I és preferible guardar les salses per separat.