Salut i medicina

Coneixes els senyals que indiquen que has de beure aigua? Aquí tens 5 pistes

AguaSi tens problemes que aparentment són diferents, com maldecap, trastorns a les genives, restrenyiment…

Beure més no et solucionarà tots els mals, però sí podem afirmar que és molt important mantenir un nivell òptim d’hidratació. El cos necessita l’aigua per regular-ne la temperatura i eliminar l’excés de calor; i és vital per mantenir la funció renal i expulsar per l’orina les toxines que l’organisme acumula diàriament.

El que resulta meravellós de beure aigua és que el cos sap perfectament on l’ha d’enviar: és molt intel·ligent i farà servir l’aigua precisament on més es necessiti.
En una persona sana, un got servirà per aportar líquid a la sang o per ajudar a eliminar toxines. I no cal que en controlis la quantitat: si beus més aigua de la que necessites, l’eliminaràs per l’orina. Però si no en beus prou, el cos i la ment patiran. Llegeix a continuació aquestes 5 pistes que t’indiquen que has de beure aigua.

1. Estàs atabalat?

Tens problemes de concentració? Una investigació publicada a la prestigiosa revista Journal of the American College of Nutrition, el 2012, va mostrar que una deshidratació mínima, de només un 2%, dificultarà tant l’atenció com la memòria. I això no és més que la punta de l’iceberg. Altres estudis van trobar que, en homes joves, la deshidratació podia produir problemes d’ansietat, així com mal humor i problemes per treballar; i en dones joves provoca confusió i desorientació.

Segons l’estudi, el cervell ha evolucionat i ens avisa abans que la deshidratació vagi a més. Però és que quan rebem l’avís, la deshidratació ja pot ser perillosa. Un altre estudi de 2015, publicat a Physiology and Behaviour va suggerir que la deshidratació pot incrementar els errors en la conducció, amb el mateix risc que si el conductor tingués excés d’alcohol en sang o manca de son.

mujer-agotada

2. Estàs restret?

El restrenyiment pot ser un senyal de deshidratació crònica. L’intestí necessita aigua per funcionar adequadament. La manca d’aigua al còlon endureix la femta i dificulta molt el trànsit intestinal. Un estudi de 2013, publicat a la revista American Journal of Gastroenterology, va mostrar que una hidratació inadequada era la causa que fins a un 30% de les dones tinguessin restrenyiment. Beure més aigua, van trobar els autors, és una bona manera d’abordar el problema.

3. Rendeixes menys quan fas exercici

Sortir a córrer quan fa calor és una bona recepta per augmentar la sudoració. Però tot aquest líquid perdut cal reposar-lo, ja que en cas contrari es poden tenir rampes o, pitjor encara, patir un cop de calor. A més d’un rendiment pitjor, pot provocar debilitat i marejos. Per prevenir tots aquests problemes, el millor és que 20 o 30 minuts abans de sortir et beguis un bon got d’aigua, de 350 mil·lilitres o més. I, si fa calor, beu una mica cada 20 minuts mentre fas exercici.

4. Tens problemes d’orina

Quan al cos li falta aigua, els ronyons no poden produir gaire orina. I aquesta serà concentrada, amb una olor més forta i de color fosc. Aquesta concentració de l’orina pot provocar que anar al bany et resulti més incòmode i fins i tot irritant.

5. Tens mal de cap

La deshidratació lleu pot fins i tot provocar mal de cap.

I no se sap per què. Podria estar relacionat amb el fet que la deshidratació afecta els fluids que envolten la medul·la espinal i el cervell, disminuint-ne el volum, i això podria afectar la pressió a què tant l’una com l’altre es veuen sotmesos.

mujer-bebiendo-tras-correr

La deshidratació desencadena migranyes i cefalees a qui són proclius a patir-les, segons una investigació de 2010 publicada a Handbook of Clinical Neurology. I hi ha recerques anteriors que van mostrar que beure dos gots d’aigua alleuja la majoria d’aquests problemes.

Beure’n la quantitat adequada

No hi ha proves científiques que calgui beure vuit gots diaris. Per bé que no deixa de ser un recordatori per a la gent que beu poc.

Si estàs sa, jutjar si beus prou pot ser tan simple com preguntar-te com et sents. Si no estàs cansat, no tens mal de cap, la teva orina no és gaire fosca… Bé, probablement estiguis ben hidratat!