Salut i medicina

Compte amb la panxa! (i si no en té, també)

Una cintura superior a 88 cm en dones i 102 cm en homes indica perill (tenen obesitat central evident). Però si, a més, tenim en compte el perímetre de la pelvis, veurem que algunes persones aparentment primes tenen un excés de greix concentrat a la panxa. Són persones TOFI (tenen obesitat amagada).

Senyora medeix la cintura del seu marit i observa que té un perímetre abdominal superior a 102, ql que indica un factor de risc per a la seva salut

Què és ser TOFI?

TOFI [Thin Outside, Fat Inside] és un terme mèdic que traduït vol dir prim per fora – gras per dintre, i es un indicador d’obesitat amagada. Per saber si tenim una concentració excessiva de greix a la panxa, hem de calcular el nostre índex del perímetre abdominal–cintura pelviana. S’obté dividint els centímetres de la cintura (a l’alçada del melic) pels centímetres del contorn de la pelvis, (a nivell de la part superior de l’os ilíac). Si aquest valor és superior a 0,85 en les dones, o a 1 en els homes, podem tenir obesitat central.

Índex Perímetre abdominal /Cintura pelviana

Posem exemples:

  1. Dóna amb un índex correcte/saludable: 80 cm de cintura i 95 cm de perímetre de pelvis = 0,84  (Saludable)
  2. Dóna aparentment prima però amb greix que s’ha acumulat al abdomen: 90 cm de cintura i 95cm de pelvis = 0,94 (TOFI)
  3. Home amb “panxeta”: 115 cm de cintura i 105 cm de pelvis = 1,09 (TOFI)

Obesitat abdominal

L’obesitat abdominal (ja sigui evident, ja sigui amagada) multiplica les possibilitats de desenvolupar una diabetis de l’adult (tipus 2) i/o patir malalties cardiovasculars, entre d’altres, triplica el risc de patir un infart. A Catalunya, el 27% de les dones i el 13,7% d’homes tenen un perímetre de cintura considerat excessiu, és a dir, superior a 88 cm en dones i a 102 cm en homes. A Espanya, en total, més d’un 35% de la població.

Dona medint-se l'abdomen amb una cinta mètricaEl greix que es concentra a l’abdomen, a diferència del greix localitzat a altres parts del cos, és més actiu metabòlicament ja que es comporta com una glàndula (es a dir, presenta activitat endocrina), alliberant unes substàncies anomenades citoquines. Aquestes alteren el metabolisme en afavorir l’aparició de resistència a la insulina, causant de diabetis tipus 2, dislipèmies o alteracions dels lípids, i lesions d’arteriosclerosi que predisposen a patir malalties cardiovasculars.

A més de la tradicional classificació dels factors de risc cardiovascular com són la hipertensió, l’obesitat, la diabetis, l’alteració dels lípids, el tabaquisme i el sedentarisme, s’ha comprovat que la mal anomenada “corba de la felicitat” n’és també un factor de risc.

En efecte, s’ha demostrat que el perímetre de cintura és un marcador clínic “independent” de risc de diabetis i patologia cardiovascular. Aquest nou paràmetre hauria de figurar des de la primera visita a la història clínica de tots els pacients d’atenció primària.

La clau és la prevenció. Els experts coincideixen en que cal educar la població en la importància de vigilar els factors de risc cardiovascular i portar-ne un control mèdic. En el cas de les dones es fa més necessari quan es presenta la menopausa, ja que és un moment crític en el que hi ha més tendència a acumular greix a la cintura. Per tant, quan es té panxa és important ser conscients de les possibles conseqüències per a la salut i prendre les mesures adients.