Salut i medicina

Com has de tenir cura dels ulls

Els ulls són òrgans durs, força resistents, però no pas invencibles. Res no garanteix que ens hi veiem bé i, per això, és essencial tenir cura de la vista.

A continuació et donem uns quants consells sobre com els has de protegir.

  • Una bona higiene

No t’has de tocar els ulls sense rentar-te bé les mans abans amb aigua i sabó. Si duus lents de contacte, no te les posis ni te les treguis sense fer-les net a fons.

  • Descansa la vista

Si t’estàs tot el dia davant de l’ordinador, com tants de nosaltres, no únicament és esgotador, sinó que et pot causar problemes als ulls, començant per la sequedat i la fatiga visual. Hi ha una regla 20-20 que recomana que, per cada període de 20 minuts de pantalla, miris cap alguna cosa situada a mitjà distància (a 5 o 6 metres) durant 20 segons. Et pot ajudar a alleujar la fatiga visual.

  • Fes servir ulleres de sol

Els raigs del sol poden perjudicar greument els ulls; fan augmentar el perill de patir degeneració macular i cataractes. Cal que les ulleres tinguin garantia i retinguin el 99 % de les radiacions UVA i UVB.

  • Fes servir ulleres protectores

Si fas feines manuals, amb una barrina o un trepant radial, o practiques certs esports, unes ulleres protectores et poden anar bé per prevenir lesions causades per cossos estranys als ulls.

  • No fumis

S’ha comprovat que fumar fa augmentar el perill de patir cataractes o bé degeneració macular associada a l’edat (DMAE), un trastorn greu que anul·la la visió central. També pot danyar el nervi òptic.

  • Segueix una dieta equilibrada

Cal que inclogui fruita i verdura en abundància: recorda’t de la regla de cinc peces de fruita o racions de verdura al dia. El peix blau, amb un alt contingut en àcids grassos, també és beneficiós per a la vista.

  • Procura de mantenir el pes

El sobrepès o, encara pitjor, l’obesitat afavoreixen la diabetis, una malaltia greu que pot causar danys irreversibles a la retina, entre moltes altres afeccions.

  • Segueix una bona rutina de son

Un bon repòs nocturn és imprescindible per a tot el cos i, naturalment, també per als ulls. El son fomenta que tinguem els ulls frescos quan ens llevem. Si pateixes cap mena de sequedat ocular, parla’n amb el farmacèutic perquè et prescrigui un col·liri adequat, de venda sense recepta.

.
  • Revisa’t la vista

A mesura que fem anys, cal que ens fem més revisions de la vista. No tan sols perquè inevitablement comencem a tenir problemes generals de visió (miopia o vista cansada), sinó perquè hi ha trastorns greus de la vista que es manifesten amb l’edat i que, si s’identifiquen i es tracten aviat, es poden resoldre.

Tot seguit enumerem unes quantes activitats quotidianes que són pernicioses per a la vista i que caldria evitar.

  • Vigila els mals de cap

No parlem pas d’una migranya ocasional, sinó d’un mal continuat. Potser n’és la causa un problema de visió.

  • No facis servir tant les pantalles

Molts de nosaltres ens estem bona part del temps de lleure o de feina enganxats en una pantalla escrivint, navegant, xatejant… I això és perjudicial per als ulls. Més amunt recomanàvem de passar revisions periòdiques, de manera que cal tenir en compte el problema.

  • Controla la sequedat dels ulls

Certs estudis demostren que les vegades que parpellegem davant de l’ordinador és inferior a cinc, i això afavoreix la sequedat ocular. El farmacèutic et pot indicar quines gotes et poden anar més bé per a aquest problema.

  • No abusis de les lents de contacte

No les duguis més estona de la recomanada. Si són d’un sol ús, no les tornis a fer servir i, per descomptat, no hi dormis.

  • No facis servir les ulleres dels altres

O, encara més important, les lentilles dels altres, perquè segurament no seran les adequades (no ens referim a les ulleres amb una graduació estàndard, sinó a les ulleres graduades per a una persona concreta). Poden originar vista cansada, visió borrosa, sensació de fatiga i altres problemes.

  • No et facis autoprescripcions

Parlem de les ulleres amb una graduació estàndard, que venen a tot arreu. No és una bona pensada de fer-les servir. En primer lloc, perquè tenen la mateixa graduació per a tots dos ulls, i ben poc sovint els defectes hi són idèntics. En segon lloc, perquè els vidres no són d’una qualitat òptima. Si et sembla que no hi veus bé, val més que et visiti un òptic o un oculista, perquè et prescrigui les ulleres que són més apropiades.

  • No facis servir lentilles o ulleres velles

La vista evoluciona amb el temps, sobretot si treballes davant d’una pantalla. Així doncs, cal fer les revisions recomanades cada cert temps sens falta!

  • Deixa les lentilles ratllades o malmeses

Cal que les lents de contacte siguin netes i que no tinguin ratllades. Les ratllades poden causar una dispersió o una deformació de la llum, cosa que és molt perillosa, per exemple, al volant. També propicien petits enlluernaments, que acaben fatigant la vista i causant estrès visual.