Sector assegurances

Com canviar d’assegurança mèdica?

Les contractacions de les pòlisses d’assegurança mèdica de salut es realitzen de cara a obtenir una cobertura a llarg termini. Malgrat que, per diversos motius, les nostres necessitats o preferències poden anar canviant en el temps, i el que avui ens funciona, demà potser no. Si et trobes en aquesta situació i et preguntes com canviar d’assegurança mèdica, aquí pots trobar els passos i tot el que has de tenir en compte.

como cambiar de seguro medico

Quin és el termini per a donar de baixa una assegurança mèdica?  

Les raons per les quals algú pot voler donar de baixa una assegurança mèdica s’engloben en dues. D’una banda, que ja no es consideri una necessitat bàsica o que no es pugui fer front als pagaments i, d’una altra, que el que es desitgi és passar-se a una altra companyia perquè les condicions que ofereix són millors o s’acosten més a les necessitats que es tenen.

En qualsevol cas, el que has de tenir en compte, en primer lloc, és que les assegurances mèdiques, en general, solen tenir una vigència anual. Quan arriba la data de venciment del contracte, es renoven per un altre any més. Si no s’estableix que no es desitja la pròrroga, generalment aquesta es produeix de manera automàtica.

Per tant, si has decidit no continuar amb l’assegurança mèdica d’una companyia, has de ser tu qui iniciï els tràmits per a donar-ho de baixa i comunicar-ho a l’asseguradora. Perquè pugui ser efectiu, cal fer-ho dins del termini establert per a això.

Aquest és d’un mes abans del venciment del contracte. És a dir, que si la teva assegurança venç l’1 d’abril, tens de data límit per a la comunicació l’1 de març. Si ho fas després d’aquest dia, l’asseguradora podria denegar la baixa. Encara que, en general, se sol procedir amb la cancel·lació, has de saber que estan en el seu dret de denegar-la.

Però, significa això que has d’esperar a aquesta data per a procedir amb la cancel·lació? No. Si des d’abans ja saps que no continuaràs amb l’assegurança, el que es recomana és comunicar-ho immediatament, així evitaràs que et passi per alt i que finalment no puguis cancel·lar-la. Normalment, les companyies també comuniquen amb la suficient antelació la data en la qual es produirà la renovació.

Com canviar d’assegurança mèdica pas a pas

Ara que ja saps quin és el termini per a cancel·lar, ens toca conèixer com canviar d’assegurança mèdica. La part més senzilla és la contractació de la teva nova pòlissa, ja que procediràs normalment amb la teva nova companyia. L’altra part més complexa és el procés de cancel·lació en si mateix, que ha de seguir un procediment concret perquè finalment pugui fer-se efectiu.

Comunica la teva baixa per escrit

El primer pas en el procediment per a canviar d’assegurança mèdica, o simplement donar de baixa la que es té, és comunicar-ho a la companyia per escrit. Però, compte, no val només deixar una nota on diguis que vols deixar de ser client; has de deixar constància de la comunicació pel teu propi bé.

Per això, les vies més usades són el correu electrònic o una carta certificada. Amb tots dos mètodes en queda un registre que la comunicació es va realitzar. Així, en el cas que la companyia ho negués, tens una prova per a defensar els teus drets.

Si bé les trucades telefòniques també solen quedar registrades per les mateixes companyies, tu no tindràs accés a la conversa i el tràmit seria més complex. Una altra via que algunes companyies asseguradores utilitzen és un formulari que elles mateixes proporcionen. També és eficaç, però has de sol·licitar un justificant de recepció; només així podràs tenir constància que han rebut la comunicació i la data en què vas donar l’avís.

Tria el teu model de carta

Com que és un tràmit relativament habitual, si fas una cerca a Internet, trobaràs diversos models que et serviran de referència. Pots descarregar-los i emplenar-los o bé crear la teva pròpia carta a partir d’aquests. El que realment importa són les dades que incloguis en ella.

Inclou les teves dades personals i els de l’assegurança

En la comunicació, has d’escriure les teves dades personals completes perquè puguin identificar-te. Això implica el teu nom i cognoms, DNI o equivalent, el teu domicili i la informació relativa a la teva assegurança, com el número de la pòlissa.

Data de la cancel·lació

Com que la data és determinant perquè puguin procedir amb la cancel·lació de l’assegurança, específica el dia en què té lloc el venciment i el dia en què estàs enviant aquesta notificació. Si ho fas per correu electrònic, el missatge arribarà de manera immediata, però si penses trametre la carta per correu postal, calcula els dies de marge perquè arribi dins de termini, perquè això és el que valoraran i no la data en la qual tu vas enviar l’escric.

Cancel·la la domiciliació

Tothom pot tenir una distracció, i per si li succeeix a la teva companyia i els passa per alt cancel·lar la teva domiciliació, assegura’t de sol·licitar-la tu. Tant a l’asseguradora com a la teva entitat bancària. D’aquesta manera, evitaràs que et tornin a passar el rebut.

A MGC Mútua treballem per a donar un tracte pròxim i humà als nostres mutualistes, tant en el moment de contractar una assegurança médica com en el moment de donar-se de baixa. I per descomptat, per a oferir les millors cobertures en les nostres assegurances de salut. Si estàs buscant una assegurança mèdica, dona un cop d’ull a les nostres cobertures i posa’t en contacte amb nosaltres si ho necessites. Els nostres professionals t’atendran i t’aconsellaran segons les teves necessitats.