Hàbits Saludables, Salut i medicina, Vida Sana

Com afecta el tabac els pulmons?

Fumar danya les vies respiratòries i, a llarg termini, es pot desenvolupar una malaltia respiratòria crònica que ens porti a la mort. Vols saber com afecta fumar tabac als nostres pulmons? El Dr. Xavier Tarrago, especialista en pneumologia del Centre Mèdic MGC, ens parla sobre els greus efectes que el tabac causa en els pulmons tant per als fumadors actius com als passius.

Per què el tabac afecta particularment els pulmons?

El tabac afecta al pulmons pel fet de fumar es practica a través de la via aèria, que comprèn des de la llengua fins als pulmons. Les substàncies de la combustió del tabac passen de la boca a la faringe, la laringe i finalment acaben en els alvèols pulmonars, on té lloc l’intercanvi gasós entre l’aire inspirat i la sang. D’aquesta manera, encara que els càncers relacionats amb el tabac no només afecten la via aèria, solen desenvolupar-se en la llengua, a la part superior de la faringe (cavum), la laringe i el pulmó.

Què li passa als nostres pulmons quan fumem tabac?

El fet que no puguem veure a simple vista les conseqüències de fumar, no significa que no les estiguem patint. El fum del tabac ingressa en les vies respiratòries a través de la boca i arriba fins als pulmons, que és on es produeix el major mal. No obstant això, això no significa que no poden aparèixer malalties i patologies en altres àrees com la llengua o la faringe.

A mesura que el fum entra, va produint una irritació al seu pas, que es veu agreujada amb la freqüència de l’exposició. A més de danyar les vies respiratòries, els sacs d’aire dels pulmons també es veuen afectats. Per a aconseguir un diagnòstic d’una malaltia solen passar anys amb aquesta pràctica, però el mal s’incrementa dia a dia des del moment en què s’inicia.

Els canvis que es produeixen en els pulmons a conseqüència del tabac inclouen la irritació abans esmentada, una disminució de la capacitat pulmonar i un augment de les secrecions en els bronquis i en la tràquea. Aquest augment afavoreix les infeccions per virus i per bacteris. El resultat és la coneguda tos crònica típica de les persones fumadores, que es veu acompanyada a més d’expectoració.

Quines conseqüències té el tabac a curt i a llarg termini?

Danys del tabac en el sistema respiratori

El monòxid de carboni del tabac passa a la sang a través dels pulmons i causa danys en el sistema vascular i en el respiratori, cosa que dificulta el transport d’oxigen a les cèl·lules. D’una altra banda, la nicotina actua sobre les àrees del cervell que regulen les sensacions plaents i danya el sistema vascular, de manera que augmenta la freqüència cardíaca, la viscositat sanguínia i els nivells de colesterol.

Aquests danys del tabac en el sistema respiratori es produeixen perquè les substàncies químiques tòxiques que contenen els cigarrets, com la nicotina, entre altres milers, aconsegueixen totes les vies que el componen.
En entrar en la boca i la gola, es produeixen cremades químiques que irriten al seu pas la superfície de les seves estructures. Quan aquestes substàncies descendeixen fins als pulmons, els pelillos que recobreixen els bronquis, i que es coneixen com a cilis, es veuen atacats. Així, la seva funció de drenar el moc a l’exterior es veu dificultada.

Les manifestacions dels danys del tabac en el sistema respiratori en el curt i mitjà termini són l’acumulació del moc a l’interior dels pulmons, així com tots els químics que componen el fum del tabac. A llarg termini, comencen a aparèixer infeccions contínues en les vies respiratòries per virus i bacteris i s’eleva la hipersecreción bronquial. A més, poden aparèixer altres patologies de major risc com la hipertensió arterial, les malalties coronàries, accidents cerebrovasculars i càncer de pulmó, entre altres.

A llarg termini, comencen a aparèixer infeccions contínues en les vies respiratòries per virus i bacteris i s’eleva la hipersecreción bronquial. A més, poden aparèixer altres patologies de major risc com la hipertensió arterial, les malalties coronàries, accidents cerebrovasculars i càncer de pulmó, entre altres.

Danys del tabac al sistema vascular

D’altra banda, la nicotina actua sobre les àrees del cervell que regulen les sensacions plaents i danya el sistema vascular, de manera que augmenta la freqüència cardíaca, la viscositat sanguínia i els nivells de colesterol.

Altres danys del tabac a curt i llarg termini

A curt termini, el tabac produeix dependència, afecta la qualitat de la pell de la cara, les dents, l’alè i l’olor corporal i el color d’ungles i dits. Pel que fa als pulmons, augmenten els refredats, la tos i disminueix el rendiment esportiu, i fins i tot arriba a afectar l’apetit.

A llarg termini el tabac pot ocasionar bàsicament tumors, i no només de la via aèria. Per exemple, els de bufeta urinària són deguts majoritàriament al fet d’haver fumat. Tot i que la conseqüència més important és la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), que és la gran malaltia causada pel tabac en la qual disminueix la capacitat ventilatòria dels pacients.

Com afecta el tabac el fumador passiu?

El tabac afecta el fumador passiu, amb una mica de mala sort, pràcticament igual que si fos un fumador actiu o un fumador actiu lleu, ja que quan inhala el fum d’una cigarreta està inhalant els productes de la combustió del tabac. Per exemple, hi ha professionals de la restauració que avui pateixen MPOC a causa de la inhalació contínua del fum dels clients al qual estaven exposats quan es podia fumar en bars i restaurants.

Però encara que els pulmons d’un fumador passiu no absorbeixin la mateixa quantitat de substàncies nocives, continuen veient-se perjudicats. En concret, poden aparèixer malalties respiratòries i cardiovasculars, com les cardiopaties coronàries i fins i tot càncer del pulmó. Així com la síndrome de la mort sobtada en el lactant.

A curt termini, els pulmons d’un fumador passiu es veuen afectats en menor grau. Però els símptomes que es presenten de manera immediata són el mal de cap, les nàusees, els marejos i la irritació d’ulls, gola, nas i pulmons.

Els efectes de fumar tabac són reversibles?

Els efectes del tabac, una vegada produïda la malaltia respiratòria, no solen ser-ho. Una vegada que s’ha produït dany al pulmó, rarament reverteix completament, de manera que, si es deixa de fumar, el dany queda, encara que la malaltia no avança i no es progressa de forma directa cap a la insuficiència respiratòria crònica, la invalidesa i, finalment, la mort.

Llavors, té sentit deixar de fumar?

Deixar de fumar té tot el sentit del món perquè la bronquitis crònica és una malaltia que destrueix el pulmó fins que s’arriba a una situació en què ens falta òrgan i capacitat per viure.

De tota manera, un fumador, quan fuma un cigarret, està inhalant els productes de la combustió del tabac. En canvi, el fumador passiu inhala el fum, que també conté tòxics que danyen el pulmó, encara que no en la mateixa forma i mesura que el dels fumadors actius.