Hàbits Saludables, Salut i medicina, Vida Sana

Com afecta el tabac els pulmons?

Fumar danya les vies respiratòries i, a llarg termini, es pot desenvolupar una malaltia respiratòria crònica que ens porti a la mort. El Dr. Xavier Tarragó, especialista en pneumologia del Centre Mèdic Mútua General de Catalunya, ens parla sobre els greus efectes que el tabac causa en els pulmons.

Per què el tabac afecta particularment els pulmons? Perquè el fet de fumar es practica a través de la via aèria, que comprèn des de la llengua fins als pulmons. Les substàncies de la combustió del tabac passen de la boca a la faringe, la laringe i finalment acaben en els alvèols pulmonars, on té lloc l’intercanvi gasós entre l’aire inspirat i la sang. D’aquesta manera, encara que els càncers relacionats amb el tabac no només afecten la via aèria, solen desenvolupar-se en la llengua, a la part superior de la faringe (cavum), la laringe i el pulmó.

Quines conseqüències té el tabac a curt i a llarg termini? El monòxid de carboni del tabac passa a la sang a través dels pulmons i causa danys en el sistema vascular i en el respiratori, cosa que dificulta el transport d’oxigen a les cèl·lules. D’una altra banda, la nicotina actua sobre les àrees del cervell que regulen les sensacions plaents i danya el sistema vascular, de manera que augmenta la freqüència cardíaca, la viscositat sanguínia i els nivells de colesterol.

A curt termini, el tabac produeix dependència, afecta la qualitat de la pell de la cara, les dents, l’alè i l’olor corporal i el color d’ungles i dits. Pel que fa als pulmons, augmenten els refredats, la tos i disminueix el rendiment esportiu, i fins i tot arriba a afectar l’apetit.

A llarg termini el tabac pot ocasionar bàsicament tumors, i no només de la via aèria. Per exemple, els de bufeta urinària són deguts majoritàriament al fet d’haver fumat. Tot i que la conseqüència més important és la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), que és la gran malaltia causada pel tabac en la qual disminueix la capacitat ventilatòria dels pacients.

Llavors, té sentit deixar de fumar? Deixar de fumar té tot el sentit del món perquè la bronquitis crònica és una malaltia que destrueix el pulmó fins que s’arriba a una situació en què ens falta òrgan i capacitat per viure.

Els efectes són reversibles? Els efectes del tabac, una vegada produïda la malaltia respiratòria, no solen ser-ho. Una vegada que s’ha produït dany al pulmó, rarament reverteix completament, de manera que, si es deixa de fumar, el dany queda, encara que la malaltia no avança i no es progressa de forma directa cap a la insuficiència respiratòria crònica, la invalidesa i, finalment, la mort.

Com afecta el tabac el fumador passiu? El tabac afecta el fumador passiu, amb una mica de mala sort, pràcticament igual que si fos un fumador actiu o un fumador actiu lleu, ja que quan inhala el fum d’una cigarreta està inhalant els productes de la combustió del tabac. Per exemple, hi ha professionals de la restauració que avui pateixen MPOC a causa de la inhalació contínua del fum dels clients al qual estaven exposats quan es podia fumar en bars i restaurants.

De tota manera, un fumador, quan fuma un cigarret, està inhalant els productes de la combustió del tabac. En canvi, el fumador passiu inhala el fum, que també conté tòxics que danyen el pulmó, encara que no en la mateixa forma i mesura que el dels fumadors actius.