Alimentació i Nutrició

Beneficis de menjar pasta

Beneficios de comer pasta

Macarrons, espaguetis, tallarines i altres varietats de pasta són un aliment molt present a les nostres llars i un dels plats preferits dels més petits. Encara que l’alt contingut en carbohidrats l’ha posat en el punt de mira en els darrers anys, la pasta és un aliment bàsic en la dieta mediterrània que, combinat amb altres ingredients saludables, té molts beneficis per a la salut.

La pasta s’elabora tradicionalment a partir de la massa de farina del cereal de blat barrejada amb aigua i sal, encara que també s’hi pot afegir ou o uns altres ingredients per enriquir-la nutricionalment. La que més es comercialitza és la pasta refinada, que utilitza la sèmola de blat dur, a la qual s’elimina la closca o salvat (la fibra insoluble llenyosa que envolta el gra) i el germen (el nucli del gra, que és ric en antioxidants, vitamines, minerals i àcids grassos).

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Com que és un producte amb un alt contingut calòric, ric en hidrats de carboni –la sèmola està formada bàsicament per més d’un 70% d’hidrats de carboni (midó) i un 12% de gluten–, en els últims anys s’ha establert el mite que consumir-ne engreixa. No obstant això, els carbohidrats són fonamentals en l’alimentació saludable per l’àmplia varietat de micronutrients, vitamines i minerals, de la mateixa manera que per la baixa proporció de lípids i greixos. La mateixa Fundació Espanyola de Nutrició indica que es tracta d’una “excel·lent font d’energia, no engreixa i prevé l’arterieosclerosi”.

Beneficios de comer pasta

Els beneficis per a la salut

Consumida de manera adequada, la pasta ens ajuda a afrontar el dia amb energia i a mantenir la línia, i la gran varietat de preparacions ens ofereix la possibilitat de cuinar multitud de plats. Com qualsevol aliment, la quantitat i la forma de cuinar són importants. A més, la pasta, en racions moderades i acompanyada d’altres ingredients saludables, ens sacia, ens aporta nutrients essencials i ens dona energia.

El benefici principal de la pasta és l’aportació en hidrats de carboni, que ens proporciona energia per a les activitats diàries, ja que la glucosa és el combustible principal per al cervell i els músculs. La gran aportació energètica fa que sigui un aliment idoni per a persones que practiquen activitat física, ja que els hidrats són d’absorció lenta, de manera que l’energia s’allibera de mica en mica. Per aquest motiu, també és recomanable per a persones diabètiques, ja que evita els pics alts de glucosa en sang.

Per aprofitar aquest benefici al màxim –sobretot si no es fa una despesa energètica intensa– és convenient menjar-la al migdia, quan encara tenim hores per cremar-la, i evitar-la a la nit, perquè sí que és cert que els carbohidrats que no es cremen es converteixen en greix.

A més de ser un aliment ric en hidrats de carboni, la pasta, per si sola, gairebé no conté greix i és rica en vitamines del grup B. També és rica en fibra, sobretot la pasta integral, de manera que contribueix a la salut intestinal i ajuda a controlar el pes.

Per si fos poc, la pasta és un aliment molt assequible a la butxaca, i té multitud de varietats i formes de menjar-la, com ara amb salsa, amb verdura, en sopa, en amanida… i és molt fàcil de cuinar.

Beneficios de comer pasta

La pasta integral, encara més saludable

La pasta integral, a diferència de la refinada, que només utilitza l’interior del blat, està elaborada de blat integral, que conté el germen i el segó, entre altres components, i passa per alguns procediments més complexos que fan que tingui més valors nutricionals que la pasta convencional.

Com que s’obté del gra sencer, aporta quantitats importants de vitamina E, antioxidants, gran quantitat de fibra, proteïnes i greixos enterament saludables.

La pasta integral, a més, compta amb menys calories que la tradicional. I els seus compostos, com el segó, milloren el trànsit intestinal i són molt recomanables per a persones que vulguin baixar de pes.

Això sí, la pasta integral requereix una mica més de temps de cocció, ja que pot resultar una mica més dura i cal donar-li el seu temps perquè no quedi massa enganxosa. I també pot diferir en gust de la pasta tradicional.

Aquest diumenge 25 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Pasta. Aprofita i celebra-ho cuinant un plat de pasta boníssim i equilibrat(per exemple, amb verdura) per a tota la família!