Alimentació i Nutrició

Beneficis de la vitamina E i on la pots trobar

La vitamina E és un grup de compostos que trobem en certs aliments i és essencial per a la salut. Ajuda a enfortir el sistema immunitari i té un paper cabdal per mantenir en bon estat la pell i els ulls.

Què és la vitamina E

És una vitamina liposoluble, és a dir, soluble en greixos, i s’anomena també tocoferol alfa. La trobem en molts aliments i actua com a antioxidant, protegint les cèl·lules del cos. Combat els radicals lliures que són tan perjudicials per a la salut, perquè afebleixen i destrueixen les cèl·lules sanes o bé en redueixen la durada vital. Aquests radicals lliures són una conseqüència natural de les funcions del cos, i intervenen en malalties com ara el càncer o les patologies cardíaques.

La vitamina E és un antioxidant potent que protegeix les cèl·lules contra els radicals i, fins i tot, en pot fer davallar la producció. Com que es tracta d’un compost liposoluble, el cos el pot emmagatzemar i servir-se’n quan cal.

Fonts de vitamina E

En condicions normals, les dosis recomanades de vitamina E s’aconsegueixen amb la dieta diària i, per tant, si segueixes una dieta variada i equilibrada, no cal t’hi amoïnis. Els aliments que constitueixen una bona font de vitamina E són:

  • Nous i altra fruita seca (ametlles i avellanes)
  • Llavors de gira-sol
  • Oli de germen de blat
  • Verdures com ara els espàrrecs, els pebrots, els espinacs, el bròquil i la carabassa
  • Alvocat i mango
  • Cacauets (o mantega de cacauet)

Quanta vitamina E es necessita

És difícil d’ingerir prou vitamina E amb la dieta. La dosi diària recomanada (DDR), tant per als homes com per a les dones de més de 14 anys (incloent-hi les embarassades), és de 15 mg (o de 22 unitats internacionals o UI diàries). Les dones lactants en podrien necessitar una mica més: 19 mg o 28 UI diàries.

La majoria de la gent amb nivells elevats de vitamina E prenen suplements vitamínics (o suplements de la mateixa vitamina E), que varien en el contingut entre 400 i 1000 UI. Tot i que són segurs, una dosi excessiva podria causar hemorràgies, sobretot si es prenen alhora amb cap substància que liqüi la sang com l’aspirina; així doncs, la dosi màxima en adults no hauria de superar els 1000 mg (1465 UI) diaris. Hi ha dues classes de compostos amb activitat de vitamina E: un de natural, que és conegut com a d-α-tocoferol, i una altre de sintètic, anomenat dl-α-tocoferol, lleugerament més actiu.

Manca de vitamina E

Bona part dels qui tenen manca de vitamina E no solen manifestar-ne símptomes.

Malgrat tot, si tens problemes amb la digestió o no absorbeixes com cal els greixos (en cas per exemple, d’afeccions pancreàtiques o de patir cap malaltia com la fibrosi quística), podries manifestar aquests símptomes:

  • Mal als nervis de les mans o dels peus, conegut com a neuropatia perifèrica. És habitual que causi formigueig, feblesa o dolor
  • Problemes d’atàxia (control dels moviments del cos)
  • Dolor a la part posterior de l’ull, o la retina, que causa problemes a la vista
  • Problemes del sistema immunitari

Beneficis de la vitamina E

És beneficiós de prendre suplements de vitamina E? No sembla del tot clar. Diversos estudis basats en observacions suggereixen que sí, però ara uns altres estudis clínics controlats demostren que no és una conclusió tan evident.

Si examinem els hipotètics beneficis àrea per àrea, els resultats més recents mostren:

Salut cardíaca i vitamina E

L’Associació Americana del Cor (en anglès American Heart Association) ha analitzat la literatura mèdica sobre el tema i ha conclòs que prendre suplements d’aquesta vitamina no té justificació, si és per reduir el risc de patir cap malaltia cardiovascular.

Problemes de la vista

Si la prenem sense motius, hi ha poques proves que la vitamina E ofereixi protecció contra malalties de la vista com ara las cataractes o la degeneració macular a causa de l’edat (DMAE). Ara bé, hi ha un estudi que corrobora que, si es combina amb vitamina C, zinc i betacarotè, la vitamina E podria ser beneficiosa contra la DMAE.

Càncer i vitamina E

Tampoc no hi ha prou evidència que protegeixi contra el càncer amb caràcter general, per bé que hi ha estudis que indiquen que, si se’n prenen suplements amb regularitat, es podria reduir el risc de patir càncer de pròstata en els fumadors.

Un treball extens, pensat per donar una resposta definitiva a la hipòtesi de si era possible de reduir el perill de tenir càncer de pròstata, va concloure que no era beneficiosa en la prevenció d’aquest càncer. Tanmateix, com que el càncer de pròstata es desenvolupa gradualment al llarg de molts anys, és impossible de saber amb certesa si prendre vitamina E podria tenir un efecte protector si es consumís durant més temps.

Funció cognitiva i vitamina E

Fa poc hi hagut molt d’interès a esbrinar si prendre vitamina E podria reduir el risc de contreure malalties neurodegeneratives o no, per exemple l’Alzheimer o el Parkinson. Les proves no són gaire concloents per determinar si les pot prevenir o ajudar les persones amb aquestes malalties.

Conclusió

Per bé que la vitamina E és vital per a la salut, avui encara no sabem amb certesa científica quin ús mèdic se li pot donar. I tornem al començament: una dieta saludable i equilibrada aporta tota la vitamina E necessària.