Salut i medicina

Avantatges de la teleconsulta i la videoconsulta mèdica

Teleconsulta médica

Els avenços tecnològics ens ofereixen constantement noves formes de comunicació amb multitud d’aplicacions en tots els camps. En aquest sentit, la teleconsulta i la videoconsulta mèdica faciliten i milloren la qualitat de l’assistència sanitària al pacient, de manera que són eines cada vegada més utilitzades en l’àmbit de la salut.

Teleconsulta mèdica

En multitud d’ocasions ens sorgeixen dubtes de salut que ens agradaria consultar amb un metge de família o un especialista. No obstant això, ja sigui per horari, per dificultats perquè el malalt surti de casa, perquè ens trobem de viatge o per motius diversos, és difícil arribar al nostre centre sanitari.

En aquests casos, el servei de teleconsulta mèdica ens permet obtenir una resposta de manera ràpida i efectiva, evitant desplaçaments innecessaris. Per mitjà d’una simple trucada telefònica, un especialista mèdic ens pot orientar sobre qualsevol problema de salut i oferir-nos la solució més adequada a qualsevol hora del dia i la nit i durant tots els dies de l’any, amb la tranquil·litat que això ens aporta, especialment en cas de requerir assistència sanitària d’urgència.

Mitjançant el servei de teleconsulta mèdica podem obtenir informació general sobre:

  • Urgències mèdiques
  • Malalties i símptomes
  • Metge a domicili
  • Medicina general, pediatria, ginecologia
  • Ús de fàrmacs
  • Vacunació (infantil, grip, viatgers)
  • Proves diagnòstiques i intervencions
  • Interpretació d’anàlisis clíniques
  • Mesures de prevenció, consells i recomanacions

Videoconsulta mèdica

L’atenció mèdica a través de videoconferència és una altra modalitat de comunicació que diversifica i augmenta l’accessibilitat al metge o a l’especialista sense perdre el contacte personal i visual. És una atenció exclusiva i confidencial, de la mateixa manera que quan acudim a la consulta presencialment, per la qual cosa no solament suposa un benefici en la relació entre el metge i el pacient, sinó que també està obtenint molt bons resultats a l’hora d’aconseguir una millor adherència als tractaments.

Videoconsulta médica

L’objectiu de la videoconsulta mèdica és resoldre de forma ràpida i eficaç problemes del pacient que no requereixen un examen físic de forma immediata. Alguns tipus de pacients, com ara els crònics, es beneficien especialment d’aquest servei, ja que s’eviten despeses i desplaçaments innecessaris. I els metges cada vegada valoren més aquesta modalitat com una forma de facilitar i complementar l’assistència als pacients i, per tant, de millorar la seva atenció. Un estudi recent ha mostrat que amb la teleconsulta mèdica hi ha:

  • un 38% menys d’ingressos hospitalaris
  • un 31% menys de reincidència en els ingressos hospitalaris
  • un 63% més de probabilitat que els pacients passin menys dies a l’hospital.

Els avantatges de la videoconsulta mèdica són molts:

Flexibilitat d’espai i horari

Tan sols es necessita disposar d’un dispositiu mòbil amb connexió a internet per poder realitzar la consulta amb el metge al lloc on al pacient li sigui més còmode (a casa, a la feina, etc.).

Evita desplaçaments i estalvia temps

És un dels avantatges més valorats pels pacients, que no han de desplaçar-se al centre mèdic llevat que sigui estrictament necessari. Aquest benefici és especialment rellevant per als pacients crònics, que requereixen una atenció periòdica, en casos en què el pacient té dificultat per sortir de casa i en casos en què els pacients estan en zones poc accessibles, com ara a zones rurals allunyades.

Rapidesa

Tot el procés s’agilitza, des de la sol·licitud de cita, la consulta i la resposta fins al possible tractament mèdic. D’altra banda, és un fet que molts malalts retarden la decisió d’acudir al metge fins que els símptomes ja són més preocupants, a causa de la mandra o de la falta de temps. L’agilitat de la consulta en línia és una bona opció per abordar de forma ràpida els problemes de salut i aconseguir un diagnòstic aviat.

Seguretat

Amb la videoconsulta mèdica es poden evitar certs riscos, sobretot en els pacients més vulnerables. Les sales d’espera dels centres mèdics i hospitals tenen capacitat per a microbis i virus, sobretot en temporades d’epidèmies, als quals no cal exposar-se.

App Mútua General de Catalunya