Salut i medicina

Autoexploració mamària

[Reproducció de l’rticle elaborat per la Mútua i publicat a La Vanguardia el 24 d’octubre de 2012.]

L’autoexploració mamaria i visitar regularment al ginecòleg, claus per a la detecció precoç del càncer de mama.

Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer, una de cada 8 dones desenvoluparà un càncer de mama al llarg de la seva vida. No obstant, la supervivència ha millorat notablement els darrers anys. Les mamografíes periòdiques i l’avenç dels tractaments permeten taxes de curació del 90%. Les mesures necessàries i ineludibles per la seva detecció precoç i tractament són: visitar regularment el ginecòleg i l’autoexamen mamari.

La major part dels casos de càncer de mama es diagnostiquen entre els 35 i els 80 anys, amb més incidència entre els 45 i els 65 anys. A Espanya el 2005 es van diagnosticar 15.000 casos i el 2010 van ser 20.000, un increment del 33% que denota la necessitat de continuar investigant sobre la prevenció i de conscienciar la població en risc sobre la importància de la detecció precoç.

En qualsevol cas, l’impacte emocional i psicològic d’aquesta malaltia un cop diagnosticada és enorme i suposa un canvi radical en la vida de la pacient, que posa a prova la seva capacitat de resistència tant pel tractament al que es veu sotmesa com per la incertesa sobre el seu futur.

Factors de risc

Entre els factors de risc associats amb el desenvolupament del càncer de mama podem destacar els següents:

  • L’edat, majoritàriament a partir dels 50 anys.
  • Antecedents familiars.
  • Evolució de la menstruació: si comença aviat i/o té un final tardà augmenta el risc de patir aquesta malaltia.
  • Els embarassos tardans, per sobre dels 30 anys, suposen més risc.
  • Lesions al teixit mamari com la mastopatia fibroquística.
  • Els tractaments hormonals per evitar els símptomes de la menopausa, tot i que existeix certa polèmica al respecte, impliquen un risc.
  • Les persones sotmeses a una radiació intensa també presenten major risc.
  • Un consum elevat d’alcohol.
  • El tabac és un altre factor de predisposició a l’aparició del càncer de mama, entre d’altres.
  • L’obesitat, per la relació que té amb una major producció d’estrògens (produïts per l’excés de cèl·lules grasses), n’augmenta el risc.
  • Haver patit altres tumors.

Ginecòleg convida a una dona a accedir a la consulta per realitzar una mamografia

Autoexploració i mamografia

La prevenció és en aquesta malaltia una constant i així ho demostren les continues campanyes institucionals i privades de detecció precoç. L’experiència ha demostrat que és la millor eina per millorar la supervivència. L’autoexploració mamària un cop al mes, com a primera mesura de detecció, s’aconsella a partir dels 20 anys.

La Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria, en relació a la mamografia diu el següent: “El cribat del càncer de mama ha plantejat moltes polèmiques i controvèrsies, la majoria relacionades amb l’edat de començament, els seus possibles efectes adversos i la seva pròpia eficàcia. A Europa, l’edat d’entrada es troba als 45-50 anys. Com qualsevol altra tècnica, la mamografia no està exempta de riscos, i poden existir falsos positius i falsos negatius, sobrediagnòstics, etc. No obstant, quan la mamografia i aquests programes es realitzen en les millors condicions i seguint les normes de qualitat, els beneficis superen amb molt els possibles riscos, i s’ha demostrat que aquests programes s’acompanyen d’un augment en la detecció de tumors en estadis inicials, una disminució de la mortalitat per càncer de mama i una millora en la qualitat de vida de les pacients diagnosticades, en permetre tractaments menys agressius“.

No obstant, a pacients amb símptomes, la SESPM recomana realitzar l’estudi mamogràfic a partir dels 35 anys, o dels 30 anys si tenen antecedents familiars.

Dieta adequada i bons hàbits

Com en qualsevol altra malaltia, la dieta és un factor important a tenir en consideració com a mesura preventiva. En el cas del càncer, s’ha comprovat que alguns aliments potencien la seva aparició, mentre que d’altres promouen la regeneració cel·lular i són òptims per evitar aquest tipus de formacions malignes.

  • Cal minimitzar el consum de carns vermelles.
  • Regular el consum de sucre i farines.
  • Evitar els fregits i l’excés de greixos.
  • Augmentar el consum de fruites i verdures.
  • Incloure més fibra a la dieta.
  • Evitar portar una vida sedentària.

En conclusió: és important visitar el ginecòleg regularment i passar periòdicament exàmens mèdics preventius. Acostuma a haver un llarg període silenciós entre l’etapa d’iniciació del càncer de mama i l’aparició dels primers símptomes que, a més, solen ser només la punta de l’iceberg. Els exàmens preventius el que fan és intentar trobar el càncer en aquesta etapa, quan és més fàcil tractar-lo amb èxit. No ho dubti, no obviï la visita periòdica al seu ginecòleg.

Més informació: