Alimentació i Nutrició

Aliments per reduir el colesterol

Una bona alimentació és un factor fonamental a l’hora de regular els nivells òptims de colesterol. Parlem amb la Dra. Juliana Martínez, especialista en Medicina general del Centre Mèdic MGC, sobre els aliments que ens ajuden a reduir l’excés de colesterol, tan perjudicial per a la salut.

Quan és necessari baixar el colesterol?

El colesterol és un paràmetre que no té una unitat en relació a les mesures. En condicions de salut normals es considera que el colesterol total ha de ser inferior a 200 mg/dl, el colesterol bo (HDL) ha de ser superior a 50 mg/dl i el colesterol dolent (LDL) inferior a 130 mg / dl –tot i que alguns laboratoris poden canviar aquests marges.

No obstant això, segons l’edat i el sexe o en determinats pacients amb determinades patologies, aquests marges recomanats poden canviar. Per exemple, per als pacients amb una malaltia cardiovascular és recomanable que els nivells de colesterol siguin més baixos. Cal tenir en compte que la malaltia cardiovascular és la primera causa de mortalitat a tot el món, amb la qual cosa baixar el colesterol ofereix un benefici molt ampli per al pacient amb aquesta patologia.

Per això moltes persones tenen la sensació que els nivells òptims de colesterol s’estan reduint contínuament, perquè en molts casos depèn del pacient.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Quins canvis hem d’introduir en la dieta per reduir el colesterol? Podem fer diverses coses:

D’una banda, és important reduir el consum d’aliments que poden augmentar els nivells de colesterol dolent o LDL.

Els aliments amb més quantitat de colesterol són els grassos: els embotits, la llet i els derivats de la llet que tinguin greix. Per exemple, és recomanable el consum de llet desnatada o semidesnatada en lloc de la sencera. Tenen les mateixes propietats, però contenen menys greixos. També cal tenir molta precaució amb el formatge, ja que és un producte que té moltíssimes propietats saludables, però conté molt colesterol i una quantitat important de greix.

El consum d’embotits també s’ha de reduir. Tenint en compte que embotit es considera tot el que s’emboteix, el pernil dolç, el gall dindi i el pernil serrà no ho són i es poden menjar sense problema, així com qualsevol tipus de carn. L’única precaució és que quan es troba una veta de greix cal reduir-la i deixar només el magre, perquè no hi hagi cap problema per alimentar-se amb aquests productes.

Els productes de brioixeria i la pastisseria aporten un colesterol extra a la dieta que no cal, per la qual cosa és recomanable limitar-ne el consum. I també s’ha de reduir l’aportació de sucre, ja que els sucres afegits, tant en l’alimentació com en les begudes, perjudiquen el colesterol per un mecanisme indirecte.

La manera de cuinar també influeix: els aliments fregits i arrebossats aporten moltíssim colesterol, per la qual cosa és millor cuinar a la planxa, al forn o al vapor.

D’altra banda, hi ha una sèrie d’aliments que afavoreixen el colesterol bo, com ara els aliments rics en Omega 3.

El consum regular incrementa el colesterol bo (HDL), que reforça i protegeix la paret vascular perquè el colesterol dolent (LDL) no l’ataqui d’una manera tan agressiva. Aliments que contenen omega 3 són l’oli d’oliva, el peix blau i les nous. Respecte a aquestes últimes, s’han de consumir de manera controlada, ja que tenen un contingut calòric alt i en excés poden acabar sent perjudicials. Dos o tres nous al dia són suficients per mantenir un bon nivell d’Omega 3.

Hi ha, a més, un altre grup d’aliments que poden ser favorables per reduir el colesterol, com són els rics en fibra. La fibra dona consistència a la femta, cosa que afavoreix el trànsit intestinal, i redueix l’absorció del colesterol i els greixos.

Quines altres mesures podem aplicar per millorar els nivells de colesterol?

Fer exercici és un gran afavoridor per eliminar el colesterol i per disminuir el risc cardiovascular. A més, cal reduir el tabac, els aliments massa condimentats i, en definitiva, fer una dieta sana i mediterrània.