6 coses poc habituals que indiquen que hi ha problemes

Piernas cansadas

Quan hi ha alguna cosa que no va com caldria, el cos humà, que és molt llest, ens envia un senyal: un missatge per avisar que hem de revisar alguna cosa, que alguna cosa està passant dins nostre. I n’hem de fer cas, però per desgràcia no sempre en fem.

Un estudi fet a Califòrnia va mostrar que moltes dones no van al metge perquè estan molt ocupades o perquè no poden faltar a la feina. I, si bé l’estudi estava centrat en les dones, res no ens fa pensar que el cas dels homes sigui diferent. És més: la comunitat científica sap del cert que els homes fan menys cas a la seva pròpia salut que no pas les dones.

És clar que –si hem de ser sincers– és més senzill no fer-ne cas. Per què ens hem d’amoïnar per una cosa que… bé, segurament no deu ser res, oi?

Aquesta actitud és un error, un error majúscul, i convé que ho recordis. Sempre és millor prevenir que curar i, si cal curar, com més aviat es faci, menor serà el mal. Per posar un exemple dràstic, si un càncer es diagnostica amb els primers símptomes es pot guarir del tot, però si s’espera i es permet que avanci, les probabilitats de guarir-se’n disminueixen dràsticament.

Així que, quan notis que et passa alguna cosa rara o poc habitual, pensa que és un senyal d’avís i planteja’t d’explicar-ho al metge. A continuació t’indiquem uns quants tocs d’atenció que sol fer el cos.

1. Se t’han inflat les cames

Diries que tens les cames més inflades del compte? Podria tractar-se d’un edema, que és una acumulació de líquid com a conseqüència d’algun problema. Podria ser per la glàndula tiroide o fins i tot per coses pitjors, com ara un problema de ronyons o de cor. Has d’anar al metge.

Un problema de tiroide es pot tractar amb medicació o amb algun exercici adequat. I si el problema fos renal o cardíac… Bé, doncs encara amb més motiu hauries de demanar hora al metge.

2. Tens desig de menjar coses fredes

Obres la nevera amb certa freqüència a la recerca de coses fredes per dur-te a la boca, encara que sigui només gel? Doncs això podria revelar que et falta ferro. Sembla que la mancança d’aquest mineral provoca ànsia per coses sense valor nutritiu, fonamentalment fredes.

Si és això, cosa que el metge podrà confirmar amb l’anàlisi de sang pertinent que demanarà, ell mateix et dirà què és millor i probablement et receptarà un suplement de ferro. També hi ajudarà que afegeixis a la teva dieta plats rics en ferro, com ara verdures de fulla, carn vermella (sense abusar-ne, però) o cereals reforçats amb ferro. Un suplement de vitamina C facilitarà l’absorció del mineral al cos.

3. Tens arrugues en llocs estranys

Les arrugues són cosa de l’edat, és clar, i tots en tenim quan toca, però si tens arrugues a zones que habitualment no estan exposades a la llum del sol, com ara la part superior dels braços, podria ser que tinguessis la tensió alta. Això és el que va indicar un estudi publicat a la revista The Journals of Gerontology el 2012.
Si és el teu cas, parla amb el metge. És possible que, com a primera mesura, et limiti el consum de sal i d’alcohol.

Mal aliento

4. Tens halitosi: mal alè

Si et veus obligat a prendre pastilles de menta per dissimular el mal alè, el problema podria venir de les genives. El més habitual es la gingivitis, una inflamació de les genives que sol ser conseqüència d’una infecció per algun bacteri.

La gingivitis s’ha de tractar perquè pot degenerar en la malaltia periodontal, que acaba causant la caiguda de dents. Assegura’t de mantenir una higiene dental adequada: renta’t les dents després de cada àpat i fes servir fil dental o raspalls interdentals per eliminar les restes de menjar.

5. Tens l’orina fosca

Si tens l’orina fosca, alguna cosa no rutlla. Pot ser un principi de deshidratació i que estigui molt concentrada per falta de líquid. Beu aigua, si és el cas. Però el color fosc també pot ser degut a la presència de sang, i això revelaria un problema de fetge o de ronyó.

En qualsevol cas parla amb el metge i, mentre no tinguis hora, beu molt de líquid, fes una mica d’exercici i menja coses sanes.

6. Fas les deposicions negres

També se’n diu femta amb forma de melena i indica la presència de sang. S’ha de mirar immediatament perquè pot revelar una hemorràgia interna, possiblement deguda a una úlcera d’estómac o del duodè (tot i que pot tenir altres causes).

Ves al metge com més aviat millor i, com a primera mesura, evita menjar coses fortes, especiades o picants.