Salut i medicina

6 avisos que pots rebre abans de patir un atac de cor

mujer en sofá

L’atac de cor no sempre es presenta amb un dolor sobtat i agut al pit.
Tots hem vist un tipus d’atac de cor, en moltes pel·lícules, que provoca un dolor molt fort, agut i sobtat al pit a la persona que el pateix. El pacient, en aquests casos, es posa les mans al pit i sol experimentar una reacció immediata de pànic.

I la realitat és que un atac de cor pot no provocar dolor, sobretot en les dones. De fet, més de la meitat dels atacs (el 66 per cent) es produeixen sense aquesta manifestació tan òbvia.

A continuació, presentem un seguit de símptomes que, si els experimentem, haurien de fer-nos anar al metge sense dubtar ni un instant, ja que poden revelar la imminència d’un atac cardíac –que podria presentar-se fins i tot uns dies després. Si són intensos o si empitjoren, el millor que podem fer és anar directament a urgències o fins i tot trucar al 112, ja que el pacient podria necessitar una intervenció d’urgència. A més, insistim en la importància d’anar al metge, sobretot quan es tracta d’una dona.

Estàs marejada

Si tens un mareig estrany, poc habitual, pot ser per falta de reg. Normalment els atacs de cor no fan perdre la consciència, però, a més del cor, el cervell es pot veure afectat, i això pot produir aquest mareig anòmal.

Estàs molt cansada

No ens referim al cansament de després d’una nit d’insomni o d’un dia de treball esgotador. Aquest seria lògic. Parlem d’un cansament injustificat, que es presenta sense haver fet exercici o sense les circumstàncies que acabem de descriure.

infarto mujer

La realitat és que més de la meitat de les dones que tenen un atac han passat per aquesta situació de fatiga, fins i tot un mes abans de patir l’atac.

Tens suors

Si, de sobte, tens suors estranyes que no són conseqüència d’una calor extrema o d’haver tingut una sessió intensa d’exercici, ni de la menopausa, pots tenir una pista que alguna cosa està anant malament. Aquesta sudoració sol acabar en la desagradable sensació que produeixen les suors fredes.

Tens nàusees

L’atac al cor pot produir nàusees, i són molt més probables en dones que en homes. També és possible que just abans d’un atac tinguis símptomes semblants als d’una grip. Qualsevol nàusea que no remeti i que no estigui o no sembli relacionada amb el menjar pot considerar-se un senyal d’alarma.

Et falta l’aire

De sobte, es possible que certes activitats quotidianes (com passar l’aspiradora o ordenar els llibres o l’estudi), que en circumstàncies normals no t’afectaven en absolut, et produeixin una sensació de manca d’alè –dispnea, en termes mèdics. Fins i tot pots patir-la al llit, abans d’aixecar-te, sense que hagis fet cap esforç. Bé, doncs ves al metge, perquè pot ser que tinguis una insuficiència cardíaca, precursora d’alguna cosa pitjor.

Tens dolors a la part superior del cos

El cor no té moltes terminacions nervioses i, per tant, fa menys mal que altres parts del cos. El cor està travessat per nervis que continuen cap a altres parts del cos, on acaben. Un atac pot provocar mal d’esquena, mal a la part de darrere del cap, al clatell, a les espatlles o fins i tot a la boca. Algunes pacients expliquen que la sensació que sents és la de tenir un pes enorme a l’esquena.