Alimentació i Nutrició

5 fruites de temporada per menjar a l’agost i els beneficis saludables que ens aporten

sandía

Introduir en el nostre menú aliments frescos de temporada omple els nostres plats de sabor i nutrients, per la qual cosa són la millor opció per a la nostra salut. Quines fruites de temporada podem trobar a l’agost i quins en són els beneficis?

La naturalesa és sàvia i ens proporciona en cada moment el que necessitem. Durant l’estiu, per la calor, se sua més. Això fa que el cos es deshidrati amb més facilitat i perdi minerals, de manera que augmenten les nostres necessitats d’aigua i nutrients. També necessitem sentir-nos més lleugers, de manera que hem d’aportar al nostre organisme molta fibra. Les fruites d’estiu són generalment sucoses, molt acolorides i de sabor dolç, i el seu consum ens aporta l’aigua, les vitamines i els oligoelements que necessitem en aquesta època, a més que, com que són de temporada, resulten més econòmiques.

Molta fruita es pot trobar durant tot l’any en els mercats, com ara el plàtan, el coco, l’alvocat, la pinya o la llima, però pot ser és perquè tenen diferents varietats, són productes d’importació o es mantenen en càmeres. En aquest article hem triat cinc fruites de temporada amb grans propietats saludables que podem consumir a l’agost.

[mautic type=”content” slot=”ebook-02-ca” /]

Síndria

És refrescant, hidratant i diürètica, amb un gran contingut d’aigua (93%) i molt poc contingut calòric (aproximadament 20 calories per cada 100 grams), per la qual cosa és molt apropiada en dietes d’aprimament. Conté molta vitamina A, que ajuda al desenvolupament dels ossos i a combatre infeccions, i vitamina C i potassi, que contribueix a mantenir l’equilibri hidrosalí de l’organisme. El seu color vermell es deu al licopè, una substància que, a més, li aporta propietats antioxidants.

Meló

melón

Igual que la síndria, el seu gran contingut en aigua (90%) i potassi, la converteix en una fruita refrescant, hidratant i diürètica, que ajuda a evitar la retenció de líquids. És baixa en calories i rica en vitamines antioxidants i betacarotè, cosa que potencia les defenses i prevé contra el càncer i les malalties cardiovasculars. Destaca el seu alt contingut en vitamina C (100 grams aporten més de la meitat de la quantitat diària recomanada). Com que té molt poca quantitat de sucre, igual que la síndria, és una fruita apta per a diabètics.

Pruna Clàudia

ciruelas claudia

La pruna té propietats lleugerament laxants, a causa del sorbitol, i fibra soluble, cosa que afavoreix el trànsit intestinal i ajuda a reduir la quantitat de colesterol a la sang. La pell de color verd de la varietat Claudia té una capa cerosa que reté l’aigua a l’interior, cosa que la fa sucosa i dolça. Té una alta composició d’aigua i hidrats de carboni i un valor energètic baix. Com altres prunes, són riques en vitamines, sobretot vitamina E, amb un gran poder antioxidant que retarda l’envelliment, i vitamines A i C. Són riques en minerals, sobretot en ferro, potassi, magnesi i calci, que ajuden a millorar els casos d’anèmia i els estats depressius.

Albercoc

albaricoques

L’albercoc és una fruita molt refrescant, pel seu gran contingut en aiguai l’aportació energètica és més aviat baixa. És ric en vitamines, com la provitamina A (betacarotè), beneficiosa per a la visió, la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic. I en minerals, sobretot potassi, necessari per al bon funcionament del sistema nerviós i muscular, calci i magnesi, cosa que ajuda a regular el trànsit intestinal, els nervis i músculs, forma part dels ossos i les dents, i també millora les defenses.

Figa

higos

Es poden trobar cap al final de l’estiu. Les figues contenen un gran percentatge d’aigua i, encara que no contenen una gran aportació calòrica, és superior al d’altres fruites, per la qual cosa són un excel·lent reconstituent després de l’activitat física. És un fruit ric en fibra i llavors, cosa que li atorga propietats digestives i el fan apropiat en casos de restrenyiment o irritació intestinal. No obstant això, no és convenient abusar-ne en aquests casos, ja que també té un efecte laxant. La gran quantitat de fibra fa que les figues siguin adequades per a les dietes d’aprimament, ja que també tenen un efecte saciant. És una font important de potassi, de manera que també té propietats alcalinitzants i diürètiques.

Recorda que les autoritats sanitàries recomanen el consum de cinc racions de fruita i verdura com a base d’una dieta equilibrada i saludable.