Altres

5 alternatives a les tradicions multitudinàries de Nadal

Navidad diferente

El 2020 ha estat un dels anys més reptadors de la nostra vida. I les festes de Nadal no seran menys: res de grans reunions familiars, sopars d’empresa, cotillons de Cap d’Any, cavalcades de Reis ni més tradicions que reuneixin moltes persones. No obstant això, aquesta època és emocionalment important per a molts, per la qual cosa podem buscar algunes alternatives per no renunciar a un Nadal segur, però igualment especial.

Acaba un any que, en major o menor mesura, està sent dur per a tots. La pandèmia ha canviat el nostre estil de vida, ens ha limitat geogràficament i socialment i ens ha privat de celebrar multitud de festes i tradicions, de manera que, des del març, molts vanem arrossegant una recança important.

Si mirem al nostre voltant, és gairebé impossible no contagiar-se del clima emocional i festiu del Nadal, que sura per tot arreu, tot i que enguany siguem conscients que haurà de ser diferent. Quan falten poques setmanes per les festes encara no veiem clar si podrem viatjar per celebrar-les amb la família, quantes persones podem reunir-nos a casa o fora, els horaris comercials per buscar regals… Sigui com sigui, hi ha poques tradicions que resultaran intactes i, per començar, ja és segur que no podrem gaudir dels típics dinars o sopars d’empresa i associacions, de reunions familiars multitudinàries, cotillons de Cap d’Any i, molt probablement, de les cavalcades de Reis.

Navidad diferente

Reinventar Nadal

Però enguany no es tracta ni molt menys de renunciar a les festes de Nadal, sinó de reinventar-les. Adaptar-nos per reduir al màxim les situacions de risc. L’actitud amb la qual enfrontem la situació és clau: és millor plantejar un Nadal “diferent”, i utilitzar tots els recursos al nostre abast per mantenir l’esperit nadalenc, que deixar-nos atrapar per la tristesa o la frustració del que no podem fer com sempre. Als adults ens costarà i a molts ens farà pena pels nens, però en realitat els més petits són els que s’adapten més bé a les situacions noves, ja ho estem veient durant tot l’any. Si mantenim l’esperit festiu a casa i, com sempre, tenen els seus regals el dia assenyalat, gaudiran de les festes sense més problema. No obstant això, sí que haurem d’estar molt pendents de la gent gran, que són els que més acusen els canvis, sobretot si suposa no poder tenir tota la família reunida sota la seva ala, que és de les coses emocionalment més importants per a ells. I especialment si estan en una residència.

Alternatives a algunes tradicions

1. Atesa la limitació social, compartir més activitats a casa

Una de les coses que faran que aquest Nadal sigui diferent és la limitació social. Per què no ho compensem fent més activitats amb la nostra família convivent? Hi ha multitud de manualitats nadalenques que podem fer junts: un calendari d’advent personalitzat, elements per guarnir la casa, regals personalitzats per als familiars… També podem dibuixar felicitacions de Nadal i enviar-les als nostres éssers estimats, una tradició molt bonica que últimament s’està perdent i que pot ser un bon moment per recuperar. A qui no li farà il·lusió aquest any rebre a la bústia un christmas d’un ésser estimat? D’altra banda, podem veure pel·lícules junts els dies especials mentre gaudim d’algun dolç que hàgim cuinat nosaltres mateixos i, per descomptat, continuar amb les videotrucades per contactar amb els que estan lluny i compartir un berenar o vermut nadalenc. D’idees no en falten.

Navidad diferente

2. Menjars i sopars d’empresa virtuals

Com que aquest any no podem gaudir d’aquesta activitat lúdica amb companys i amics si som més de sis persones, hi ha diverses alternatives a aquesta tradició entre les quals podem escollir: des d’invertir aquests diners en lots i cistelles de Nadal per als empleats fins a utilitzar els serveis adaptats per algunes empreses que ofereixen esdeveniments virtuals amb lots de menjar d’empresa per a treballadors i teletreballadors, que els permet menjar junts a casa.

3. Amic invisible en línia

Una altra de les tradicions nadalenques que més adeptes estava guanyant aquestes darrers anys era la celebració de l’amic invisible. No cal que renunciem a aquesta activitat, podem recórrer a empreses que ofereixen la possibilitat de fer-ho en línia, per evitar el contacte amb els no convivents.

4. La Cavalcada dels Reis

Gaudir de l’espectacle de la Cavalcada de Reis és una de les tradicions que agrada més a nens i grans. Enguany no es podran celebrar tal com les coneixem, però alguns ajuntaments ja estan buscant alternatives: des de connectar per videoconferència amb els Reis, perquè els nens els llegeixin les seves cartes, fins a cavalcades estàtiques amb control d’accessos i retransmeses per televisió.

Navidad diferente

5. Compres avançades o en línia

Els regals de Nadal són una de les tradicions que ofereixen més mal de caps, però també més il·lusió. No obstant això, l’estampa de centres comercials plens i botigues abarrotades és una cosa que enguany hem d’evitar per fugir de les aglomeracions i intentar complir amb la distància social recomanada. Per reduir riscos i maldecaps d’última hora, aquest any podem intentar avançar les compres, per evitar els dies de més afluència de gent a les zones comercials, o optar per les compres en línia. Els grans establiments comercials ja les oferien els altres anys, però gran part del petit comerç i de proximitat també han hagut d’adaptar-se a la situació i oferir aquest servei en línia, que podem aprofitar per mantenir viva l’economia de barri.

No hi ha dubte que aquest Nadal serà diferent, més íntim i menys bulliciós, però utilitzant la imaginació i els recursos al nostre abast la il·lusió es pot conservar intacta.