Salut i medicina

13 trucs per mantenir-te fresc durant una onada de calor

Combatir el calor

L’onada de calor al nostre país, amb temperatures que freguen els 40 graus, si no superiors, està en auge i tot indica que tindrem un estiu de rècords. De fet, rècords a part, en major o menor mesura, cada any passa el mateix i les autoritats sanitàries no deixen de recomanar que beguem molta aigua, que evitem el sol en les hores centrals del dia i altres consells per mantenir-nos segurs.

Aquí hi afegim alguns consells que et podran ajudar a mantenir-te una mica més fresc.

1. Refreda el coixí

Posa un coixí petit a la nevera i deixa-l’hi una hora abans d’anar a dormir. Fes el mateix amb un drap de cotó humitejat, i fes-lo servir com una compresa o cataplasma per a la nuca i el front.

Si tens un ventilador, posa’l als peus del llit, situat darrere d’un recipient, que no sigui profund, amb gel, de manera que l’aire es refredi i arribi fresc. Ajudarà a evaporar la suor i a refrescar l’aire al voltant del cap.

2. Utilitza barret

El barret ha de poder mantenir la cara a l’ombra, la qual cosa et farà sentir una mica més fresc. Per tant, el que és ideal és que sigui d’ala ampla, i d’un color clar: els colors foscos retenen més la calor.

Els de palla són sempre més frescos, atès que permeten que l’aire hi circuli a través. També en pots aconseguir un de cotó, estil safari, que podràs rentar i que no se’t farà malbé si t’enxampa un bon aiguat.

Com a la cançó de Joe Cocker a la pel·lícula Nou setmanes i mitja, “You can leave your hat on!”.

3. Baixa les persianes

Si no tens persianes, tanca bé les cortines, que, de manera ideal, haurien de ser de colors clars, que mantenen l’estança més fresca que no pas si són fosques. Si per fora del vidre pots posar algun tipus de pantalla que reflecteixi la llum del sol, molt millor.

Quan refresqui, en posar-se el sol, és el moment de ventilar, així com ben d’hora al matí, quan encara no ha arribat la calor.

4. Prova una mascareta facial refrescant

El cogombre és el material imbatible a aquest efecte. És molt fàcil:

  • Talla el cogombre a rodanxes fines i posa’l en un bol amb una cullerada de sucre.
  • Afegeixi-hi una cullerada de iogurt, que ajudarà a rehidratar la pell.
  • Refreda-ho a la nevera.
  • Posa-t’ho a la cara i mantén la mascareta posada durant 15 minuts.
  • Renta’t amb aigua tèbia.

A més de refrescar-te, aquest truc suavitzarà la pell del voltant dels ulls, i també disminuirà les bosses.

5. Gelats no: iogurts

Si pots aconseguir una iogurtera tindràs un aperitiu ideal i amb els teus ingredients preferits. Hi ha moltes marques al mercat, que aconsegueixen iogurts perfectes en molt poc temps. El gran avantatge del iogurt sobre el gelat és que conté molt menys greix, i per tant menys calories. Pots afegir-hi maduixes o gerds, la qual cosa aportarà una “xutada” addicional de vitamina C.

6. Evita els menjars calents

Els plats calents et deixaran incòmode, i també t’elevaran encara més la temperatura del cos. Sopes o cremes fredes, com el gaspatxo o la vichyssoise, les amanides de fulles, tomàquets, i fins i tot pasta, són preferibles. I millor sense espècies fortes, que poden fer-te suar.

7. Fes-te infusions fredes

Les temperatures altes causen retenció de líquids, la qual cosa augmenta la temperatura corporal. Fes-te les teves pròpies begudes refrescants, a base de poliol, camamilla o l’herba que t’agradi més. El te fred, el cafè amb gel (fins i tot evitant-los a partir de mitja tarda) també són bones possibilitats.

En qualsevol cas, ja saps que mantenir un nivell d’hidratació elevat és essencial per evitar la pèrdua de fluids corporals a través de la suor.

8. No et passis amb l’exercici

Qualsevol lector d’aquesta pàgina ja coneix les bondats de l’exercici, de manera que no insistirem en la seva conveniència.

Has d’evitar l’exercici a les hores de calor, i si tens el costum de fer exercici fora de casa, fes-ho d’hora al matí, quan el sol encara no pica.

I encara més, si has de sortir de casa durant les hores centrals del dia, no t’oblidis el barret, camina per l’ombra, i fins i tot posa’t la protecció solar.

9. Fes-te dutxes i banys freds

L’aigua freda t’ajudarà a mantenir-te fresc. Una dutxa abans d’anar a dormir és una manera immillorable d’arribar fresc al llit, amb la temperatura del cos a un nivell més confortable.

10. Utilitza les corrents

Quan corri una mica de brisa, obre les finestres de manera que es creï un corrent d’aire. Renovarà l’aire de l’estança i ajudarà a evaporar la suor del teu cos. És ideal fer-ho d’hora al matí o quan cau la nit.

11. Crea humitat ambient

Has vist a les terrasses d’alguns bars aquests polvoritzadors d’aigua que a intervals regulars deixen anar una descàrrega d’aigua vaporitzada?

Hi ha dispositius al mercat, que no són cars, que no són difícils d’instal·lar en una terrassa. T’ajudaran a mantenir un ambient fresc al teu voltant.

També hi ha polvoritzadors d’aigua en esprai que es poden utilitzar a la cara, al carrer, i que proporcionen cert alleujament.

12. Vesteix adequadament

Utilitza roba de cotó, folgada i lleugera, de manera que permeti evaporar la suor del cos. Evita els teixits sintètics, com el niló o el polièster, atès que et faran suar més.

13. Utilitza “refrigeradors” portàtils

Un parell d’ampolles petites d’aigua freda són uns refrigeradors estupends per a les mans. Tingues-les fredes a la nevera, de manera que puguis substituir-les quan deixin de fer efecte.

Una altra possibilitat és utilitzar bosses de pèsols congelats, que es mantenen molt temps freds i que pots posar-te a la nuca, per exemple.

Un truc final és posar els mitjons en aigua greda i posar-te’ls mullats, la qual cosa baixarà la temperatura no només dels peus, sinó de tot el cos.