Salut i medicina

12 beneficis de l’exercici que no són abaixar de pes

Els beneficis de l’exercici van molt més enllà de només perdre pes, com saben prou els lectors d’aquestes pàgines. En les llistes de propòsits per a l’any nou, sovint hi trobem, a dalt de tot, perdre el parell de quilos que hem guanyat per Nadal. I, si bé és un bon propòsit, fer exercici té moltes recompenses més importants que no pas aprimar-se un parell de quilos.

Diuen que el coneixement és poder i, pel que fa a l’exercici, és ben veritat. Com més sàpigues dels beneficis que té l’exercici, més probable serà que en facis, segons un estudi de la Universitat Central de Queensland, a Austràlia: el simple fet de llegir sobre l’exercici ja és beneficiós.

Així doncs, el pròxim cop que et calcis les vambes, no pensis tant en les calories i motiva’t centrant-te en les coses més importants, que són:

Enfortir els ossos

Amb el temps, l’aixecament de pesos estimula la formació dels ossos i n’augmenta la densitat, segons va demostrar una recerca de la Universitat de Missouri-Columbia. I no únicament l’aixecament de pesos: hi inclouen pujar i baixar escales, caminar de pressa i esports com ara el tennis.

Potenciar el sistema immunitari

L’exercici és gairebé indispensable per tenir un bon sistema immunitari. A curt termini ajuda a combatre els agents patògens, d’acord amb un estudi publicat a la revista Exercise Immunology Review.

A llarg termini alenteix els canvis que es produeixen en el sistema a causa de l’envelliment, la qual cosa fa minvar el risc d’infeccions.

Millorar l’estat d’humor

L’exercici fa que el cervell segregui hormones i neurotransmissors, incloent-hi les endorfines, l’hormona de la felicitat (o serotonina) i la dopamina, que és molt important per regular la motivació i l’experiència de la recompensa. Simultàniament, inhibeix la secreció d’hormones que causen estrès i ansietat.

Augmentar la reserva d’energia

Estàs cansat tot el dia? L’exercici, paradoxalment, t’ajuda també contra la fatiga. Millora el flux sanguini, cosa que implica que les cèl·lules reben més oxigen i nutrients. Un estudi de la Universitat de Geòrgia va demostrar sobre un grup de participants sans però sedentaris, els quals van fer exercici d’intensitat baixa o moderada durant 20 minuts al dia, tres cops per setmana al llarg de sis setmanes, que es trobaven menys cansats i que tenien més energia.

Dormir més bé

Els nostres lectors també saben que és important per a la salut de tenir un son de qualitat. L’exercici és una recepta força infalible per propiciar-lo i, a més, és simple, econòmic i no inclou pastilles. Un estudi de la Universitat Estatal d’Oregon va revelar que els qui feien almenys 150 minuts setmanals d’exercici dormien significativament més bé i tenien més capacitat per parar atenció durant el dia.

Millorar la vida sexual

Una sessió intensa de gimnàstica millora la vida sexual, perquè fa augmentar l’autoestima, estimula la circulació —que és vital per a una vida sexual saludable— i elimina l’estrès, el gran enemic de la libido. Els homes que fan exercici tenen funcions erèctils i una sexualitat més satisfactòries, tal com va demostrar un estudi del Centre Mèdic Cedars-Sinai.

Augmentar la memòria…

Vols tenir més memòria? Doncs activa’t. Un exercici aeròbic (com ara anar amb bicicleta o córrer), que es faci de manera regular, fa créixer la mida de l’hipocamp, l’àrea del cervell que és responsable de la memòria verbal i de l’aprenentatge, segons va revelar un treball de recerca dut a terme per la Universitat de la Colúmbia Britànica.

… i la productivitat

A més a més, veuràs com s’intensifiquen la capacitat de concentració i la creativitat amb una rutina d’exercici diària. Un grup de recerca de la Universitat Beckett de Leeds va revelar que, els dies que feien exercici, els treballadors gestionaven amb més eficiència el temps, eren més productius i també es mostraven més tolerants amb els col·legues.

Fer la pell més suau

La pell és l’òrgan més extens del cos, per la qual cosa fa sentit de pensar que l’exercici també li és beneficiós. L’exercici allibera una proteïna (IL-15) que interactua amb els mitocondris de les cèl·lules i en retarda l’envelliment, segons una investigació de la Universitat de McMaster. De la mateixa manera, estimula la producció de col·lagen, que proporciona elasticitat a la pell.

Enfortir la musculatura

Amb músculs més forts no tan sols trobaràs més fàcil de fer els moviments diaris, sinó que milloraràs la salut cardíaca, la posició del cos i tindràs menys dolors, o no cap. Fins i tot es redueix el risc de patir càncer, segons va revelar un estudi de la Universitat del Sud de Califòrnia. Tant és si tens com a objectiu unes abdominals marcades o alguna altra cosa més, com ara aconseguir més musculatura als braços, no cal, tampoc, que passis gaire temps aixecant pesos per veure’n els resultats.

Disminuir el risc de malalties cròniques

Segons una recerca publicada a la revista International Journal of Clinical Practice, en són un bon grapat: càncer, malalties cardíaques, ictus, diabetis de tipus 2, depressió, obesitat i pressió arterial elevada. Els científics van concloure que, a banda de no fumar (tot i que hi ha autors que asseguren que el sedentarisme és encara pitjor que fumar), fer activitat física és la decisió sobre l’estil de vida més important que es pot prendre.

Allargar la vida

És així de rotund: els qui fan exercici viuen més anys. I no parlem d’un parell de mesos. Un ritme d’exercici de 150 minuts setmanals (és a dir, de dues hores i mitja) poden representar fins a set anys més de vida. I, encara, set anys de felicitat, segons les conclusions dels investigadors de la Universitat Estatal de Pennsilvània en un treball publicat a la revista Plos Medicine. Els qui fan exercici senten més alegria i entusiasme.