Salut i medicina

Vacuna de la grip: cinc mites que no t’has de creure

Vacunas

Malauradament, hi continua havent veus, suposadament documentades, que associen les vacunes a malalties tan greus com ara l’autisme. I el cas és que en pocs temes hi ha tanta unanimitat en la comunitat científica: les vacunes han salvat milions de vides des que existeixen, i no es pot adduir cap argument ni mitjanament sòlid que permeti de qüestionar-les. És així de rotund. A continuació exposem alguns d’aquests arguments, als quals no s’ha de fer gens de cas, ho repetim, com passa amb altres creences populars.

La grip és una malaltia potencialment greu. Tant és així que, en la temporada 2017-2018 va causar 927 morts a tota Espanya, més del doble que en la temporada anterior (aquestes dades corresponen a l’Informe de Vigilància de la Grip a Espanya). No es tracta pas d’un refredat agreujat, i cal prendre-se-la molt seriosament, sobretot en els grups de població de risc: gent gran, criatures, personal sanitari, etc.

Les autoritats sanitàries fomenten la vacunació, que és gratuïta en aquests grups de població. Si no fos tan greu, doncs, no es promouria la vacuna com es fa actualment.

2. La vacuna mateixa contagia la grip

Una altra creença estesa. No pot ser un factor de contagi de la grip per la simple raó que la vacuna no conté virus actius, sinó parts inactives del virus. El cos reconeix l’agent extern i genera els anticossos que ens han de protegir contra una infecció eventual.

Ara bé, sí que pot “fer reacció” i tenir efectes secundaris, com ara dolors musculars, cansament i, fins i tot, provocar una mica de febre durant un parell de dies. D’aquí, però, a associar-la a la grip hi va un abisme.

3. Els infants vacunats protegeixen els altres

La campanya de vacunació anual no inclou els infants, encara que cada cop es considera més convenient de vacunar-los a partir dels sis mesos.

Probablement els infants són els agents principals en la propagació de la malaltia. A l’escola juguen en contacte i és ben fàcil que s’encomanin infeccions, les quals, al seu torn, es poden transmetre a tota la família. Per tant, si els vacunem no els protegim i prou, sinó que, també, evitem que el virus s’escampi.

Cal recordar una dada: el grup de població en què es registren més ingressos per culpa de la grip és el dels infants, més fins i tot que entre la gent gran. La vacuna ho pot evitar en bona mesura.

4. Les persones al·lèrgiques no es poden vacunar

Aquesta afirmació és una mica veritat, perquè la vacuna s’elabora a partir d’ous en què creixen els virus i que, un cop s’han atenuat, s’injecten. De manera que les persones al·lèrgiques als ous han de parar compte. Ara bé, aquesta precaució no va més enllà de la necessitat d’avisar el metge, perquè hi ha vacunes que es desenvolupen sense ous, o que en contenen en tan poca quantitat que no ha de comportar problemes. Aquí fa al cas una estadística: només entre el 0,5% i el 2% dels infants és al·lèrgic als ous, tot i que sembla que l’índex pot arribar al 5% si se’ls fa una prova cutània.

Altres possibles al·lèrgies que s’han de tenir en compte són les que provoquen alguns antibiòtics, per la mateixa raó que passa amb els ous. El personal d’infermeria tot sovint demana als pacients per aquestes al·lèrgies abans d’administrar la vacuna de la grip.

5. Les vacunes tenen mercuri

Igualment, això és rotundament fals i enllaça amb el paràgraf inicial de l’article. El mite ve d’un conservant, conegut com a tiomersal, que té una base de mercuri i que s’ha fet servir per a algunes vacunes.

Científicament parlant, el tiomersal conté una substància anomenada etilmercuri que s’ha demostrat que no s’acumula a l’organisme, i que se elimina per via intestinal. El mercuri perjudicial –molt perjudicial, de fet– és el metilmercuri, el qual sí que s’acumula a l’organisme humà mitjançant la cadena tròfica: en concret, pel peix i altres animals que se n’han contaminat.

Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com l’Agència Europea del Medicament afirmen que no hi ha cap prova de risc en el tiomersal. A més, per si fos poca cosa, les vacunes que es fan servir a la Unió Europea (i, per tant, a Espanya) no contenen tiomersal, que s’utilitza en vacunes epidèmiques, com ara la de la grip porcina.