Salut i medicina

Un estiu diferent i a resguard de la COVID-19

Verano a salvo de la COVID-19

Definitivament, el de 2020 serà un estiu diferent. En plena fase de desescalada tots ens preguntem com afectarà la COVID-19 i la transició a la “nova normalitat” a les nostres activitats estivals. Tot i que la informació es va actualitzant setmana rere setmana, en aquest article volem fer un resum de les mesures que va perfilant el Ministeri de Sanitat.

Encara que de forma asimètrica, el conjunt del territori espanyol avança de forma gradual en les fases de la desescalada i es van reprenent de forma controlada i amb un criteri sanitari una bona part de les activitats per ara restringides. Aquesta transició a la “nova normalitat” coincideix amb l’arribada de la calor i el bon temps, de manera que molts tenim el punt de mira posat en l’estiu. Què podrem o no podrem fer per no posar en risc la nostra salut? Com es plantegen les vacances estivals?

Cronograma orientatiu de la transició a la “nova normalitat”

El Ministeri de Sanitat ofereix un cronograma orientatiu amb les diferents etapes que s’aniran seguint a partir del maig, determinades sempre per l’evolució de la pandèmia i en les quals es tenen en compte mesures de protecció col·lectives contínues. Segons aquest cronograma, la “nova normalitat” es preveu a partir de final de juny, per la qual cosa l’estiu començarà en plena transició a aquesta etapa.

El Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat del Govern és orientatiu i les decisions concretes i definitives les adoptaran el ministre de Sanitat i la resta d’autoritats delegades segons l’evolució de la pandèmia. La informació de què disposem ara per ara pot aclarir alguns dels dubtes més comuns.

Cronograma desescalada

Contacte social. Podré visitar els meus familiars o reunir-me amb amics?

Si la pandèmia segueix el curs esperat, l’estiu pot ser social. El contacte en grups amplis per a persones que no conviuen, no són vulnerables ni tenen patologies prèvies, es pot anar restablint amb limitacions des de la fase I i quedarà pràcticament normalitzat a partir de la fase III de la desescalada, tot i que es continuarà amb les mesures per a la protecció específica de grups vulnerables puntuals. Això sí, les indicacions orientatives de Sanitat, establertes per ara fins a la fase III, apunten que durant aquests contactes socials amb tercers no convivents s’hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries: distància mínima de seguretat de dos metres, mesures alternatives de protecció física si no fos possible, higiene de mans i mascareta respiratòria.

Desplaçaments. Podré traslladar-me a la meva segona residència?

Tot i que viatjar a segones residències serà possible des de la fase II, sempre que estiguin en la mateixa província, amb caràcter general i fins a aconseguir la nova normalitat que s’aconsegueix quan se supera la fase III, no es permetrà viatjar a províncies diferents a aquella en què es resideixi, excepte per causes justificades. Caldrà esperar fins que les dues províncies hagin superat la fase III.

Activitats culturals i d’oci. Podrem anar a la platja o a la piscina, a bars i restaurants o assistir a espectacles?

Tot indica que podrem anar tant a les platges com a les piscines (comunitàries i municipals), encara que amb diferents condicions de seguretat i distanciament, que seran establertes per cada comunitat: temps màxim d’estada, franges horàries, control d’aforament, separació mínima, mesures d’higiene… Les mesures de desescalada es van aplicant de mica en mica, però fins a la fase II no estarà permesa l’obertura de les instal·lacions de les piscines ni el bany recreatiu a les platges.

Sortir a menjar o a prendre alguna cosa serà possible amb restriccions d’aforament, que s’aniran ampliant en cada fase i sempre que es compleixin les mesures de seguretat i distanciament social. Per tant, és possible que es redueixin les taules de bars i restaurants o hàgim de menjar amb mampares o altres elements de protecció.

Verano a salvo de la COVID-19

Els cinemes, teatres, auditoris i espais similars, els actes i espectacles culturals, parcs temàtics i d’oci a l’aire lliure, tindran límits d’aforament que s’aniran ampliant durant la desescalada, per mantenir les mesures de distanciament social. És possible que moltes d’aquestes activitats no s’arribin a desenvolupar aquest estiu, com moltes de les festes patronals o altres concerts ja cancel·lats.

Una altra de les activitats cancel·lades en un temps immediat són els campaments d’estiu per als nens, ja que no són aconsellables ni compatibles amb les mesures de seguretat establertes en la desescalada. Ens haurem de buscar altres opcions per als més petits, o potser els organitzadors d’aquestes activitats es plantejaran unes altres similars que garanteixin la seguretat, tant dels nens com dels monitors.

No obstant això, podrem fer turisme actiu i de natura ja des de la fase I, amb les restriccions de mobilitat, les mesures de seguretat i l’aforament establert pel Ministeri de Sanitat.

Turisme. Podrem viatjar?

A dia d’avui el 96% dels països han restringit els vols total o parcialment i encara no se sap quan s’obriran fronteres. En les últimes setmanes, diversos comissaris de la Comissió Europea han confiat que els europeus puguin començar a viatjar de nou “des d’aquest estiu”. Per a això, les empreses de transport, aerolínies, etc, estan preparant les seves mesures de seguretat, que impliquen la reducció de passatgers, distàncies de seguretat… La mobilitat aèria queda subjecta a l’acord europeu o internacional en matèria de seguretat.

El Govern indica que “ens obrirem gradualment al turisme quan estiguem en condicions de garantir aquesta seguretat als turistes i els residents. En aquests moments estem treballant en això amb els nostres socis comunitaris.” Les informacions més recents apunten que serà a partir del mes de juliol.

Verano a salvo de la COVID-19

Tenint en compte les possibles restriccions de mobilitat, i per seguretat, es potenciarà el turisme domèstic i de proximitat i ja el 77% dels espanyols planeja passar les seves vacances dins del territori nacional, tot i que en les destinacions encara no saben quines mesures concretes adoptar.

Volem recordar que totes les mesures establertes pel Ministeri de Sanitat en els documents oficials, d’on hem extret aquesta informació, són orientatives i poden variar segons l’evolució de la pandèmia. Per tant, per poder anar planificant el nostre estiu de forma una mica més concreta, ens tocarà consultar les informacions oficials sobre les diferents mesures establertes pel Govern, que es poden consultar a l’enllaç que deixem a continuació i al BOE, així com les diferents mesures que estableixin les Comunitats Autònomes per a cada territori.

https://www.mscbs.gob.es/en/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/home.htm

Recorda ser responsable i complir les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries. Passarem un estiu diferent, però a resguard del coronavirus.