Tens cura de la teva vista? Podries estar fent 8 coses que la perjudiquen

mujer cansada con gafas

Malgrat el seu aspecte fràgil, els ulls són bastant durs. Però no irrompibles, és clar. I hi ha activitats diàries que els poden perjudicar: que poden fer bastant de mal a la visió. Aquí te n’exposem 8.

1. Passar massa temps davant la pantalla

Ens referim, és clar, a l’ordinador, la tauleta, el mòbil, els e-readers o qualsevol altra. Cada vegada hi estem més temps al davant, ja sigui per respondre mails, per consultar Internet, per xatejar, per llegir o per motius de treball. I això va en detriment de la vista; hi ha oftalmòlegs que parlen ja d’una epidèmia de problemes oculars derivats directament de l’ús excessiu que fem de l’ordinador i altres aparells.

Si creus que és el teu cas, el que hauries de fer és revisar-te periòdicament els ulls, sobretot si portes lents de contacte. L’oculista, o l’optometrista, podran recomanar-te el més adequat. Pregunta-li sobre les lents de contacte que retarden la sequedat de l’ull que habitualment produeixen; aquestes lents de contacte les pots dur fins a 16 hores, ja que retenen la humitat de l’ull.

2. No fer cas dels mals de cap

Els mals de cap els pot provocar la vista, i si en tens amb alguna freqüència, podria ser la causa d’algun problema. Per exemple, i això enllaça amb el punt anterior, podria tractar-se de la “Síndrome Visual Informàtica” (SVI). Si estàs moltes hores davant de l’ordinador, la síndrome es manifesta amb una sèrie de símptomes molestos, d’índole muscular, que afecten fins a 9 de cada deu persones que treballen davant l’ordinador.

Si tens mals de cap, val la pena que consultis un professional (un optometrista diplomat o un oftalmòleg) per comprovar si és la vista qui els provoca.

3. Portar lents de contacte massa temps

No has de dur posades les lents de contacte més temps del recomanat. Aquesta especificació pot semblar evident, però no tothom que porta lents de contacte la segueix. No t’has de tornar a posar les lents de contacte d’un sol ús o, si són d’ús mensual, no passar del mes. I per descomptat, no has de dormir amb elles, tret que siguin específiques per a això.

4. No fer cas de la sequedat de l’ull

Una de les principals causes de la SVI (Síndrome Visual Informàtica, explicada més amunt) és la sequedat dels ulls. Sabies que parpellejar és molt important per mantenir la hidratació adequada? Bé, doncs diversos estudis han posat de manifest que estar davant l’ordinador pot disminuir el nombre de parpelleigs fins a cinc vegades. Quan l’ull s’asseca, pot provocar incomoditat, enrogiment i fins i tot visió borrosa. Els ambients amb aire condicionat o calefacció per aire no fan altra cosa que agreujar el problema.

La solució? Unes gotes, que el mateix farmacèutic podrà recomanar-te per mantenir els ulls hidratats.

lentillas

5. Fer servir ulleres d’altres persones (o, pitjor encara, les lents de contacte)

Sentim sovint dir allò de “deixa’m unes ulleres” per llegir un text; qui ho fa, veurà que veu millor amb elles i, si és una cosa puntual, no passa res, però no has de fer servir ulleres que no siguin les adequades per als teus ulls. Es pot produir l’anomenat estrès visual, que és un conjunt de símptomes com la vista cansada, visió borrosa, dificultat per centrar la vista en un punt donat, fatiga i, fins i tot, mal de cap.

Això és especialment arriscat amb les lents de contacte, ja que a més del que ja hem comentat, poden generar infeccions.

6. Les ulleres “tot a cent”

No has d’utilitzar aquelles ulleres que es venen arreu. Com a primera mesura, tenen la mateixa graduació per als dos ulls, cosa que no succeeix més que en casos estranys. A més, els vidres no són de bona qualitat i poden provocar tota aquesta sèrie de problemes que anem comentant, des de la Síndrome Visual informàtica fins a mals de cap.

Si veus malament, acudeix a un oftalmòleg o a un establiment diplomat en òptica perquè et graduïn la vista i et facin les ulleres adequades.

7. No renovar les ulleres o les lents de contacte

La vista, l’agudesa visual, canvia amb el temps. Les ulleres o lents de contacte que et servien fa dos o tres anys pot ser que ja no siguin les adequades a la teva visió actual, sobretot si passes molt de temps davant de l’ordinador.

Una revisió en una òptica professional t’indicarà si has de renovar-les o no.

8. Fer servir lents de contacte ratllades

Les lents de contacte han d’estar ben netes i sense ratlles. Aquestes interfereixen en la visió i causen enlluernaments i llums paràsites. De nit, o en males condicions de llum (i què dir si condueixes), poden ser perilloses.

Davant l’ordinador, les ulleres o lents de contacte ratllades causen enlluernaments imperceptibles, que acaben causant cansament en la vista i estrès visual.