Salut i medicina

T’atreveixes a prendre una dutxa d’aigua freda? Llegeix aquí per què ho hauries de provar

Beneficios de la ducha fría

A qui no li ha passat mai? Ets a la dutxa, en un moment de nirvana, deixant que l’aigua calenta et llisqui suament cos avall i, sense avisar, de sobte algú obre l’aixeta de l’aigua calenta a una altra banda de casa. La impressió és indescriptible, i tots implorem mentalment (o no, és clar, i fem el crit corresponent) a qui sigui que tanqui de seguida la remaleïda aixeta.

Tanmateix, la dutxa amb aigua freda cada cop és més popular entre els esportistes i n’hi ha molts que en defensen els beneficis per als sistemes circulatori i immunitari i, fins i tot, per a la salut mental.

8 Beneficis de la dutxa amb aigua freda…

En realitat, la ciència no ha estudiat gaire els avantatges de la dutxa amb aigua freda, però això que explicarem a continuació s’ha comprovat amb prou certesa.

però abans, cal fer una advertiment

Si no et trobes bé, si acabes de sortir de l’hospital o, si per una raó o altra, tens immunodepressió, espera a recuperar-te del tot abans de prendre dutxes amb aigua freda. La dutxa amb aigua freda pot ser una pràctica exigent, tant des d’un punt de vista físic com mental, i val més estar al cent per cent en tots dos aspectes. I, per descomptat, no has de considerar mai les dutxes amb aigua freda com una alternativa a cap tractament que segueixis.

Genera endorfines

L’exposició a l’aigua freda activa el sistema nerviós simpàtic i fa que s’alliberi més noradrenalina al cervell, cosa que influeix en la reacció de “lluitar o fugir” en cas de percebre un perill. El cos allibera endorfines per resistir els xocs, per crear una sensació d’eufòria, per regular la gana, per alliberar les hormones sexuals i per enfortir la resposta del sistema immunològic.

Quan l’índex d’endorfines creix, el dolor que sentim disminueix i es minimitzen els efectes negatius de l’estrès. Tot i que encara cal fer més recerca, un petit estudi clínic va demostrar que una dutxa amb aigua freda de cinc minuts, una o dues vegades al dia, reduïa els símptomes de la depressió.

Ajuda el metabolisme

Quan parlem de greix corporal, ens referim habitualment al greix “blanc” (o teixit adipós blanc). Ara bé, hi ha una altra classe de greix, el greix “marró”(o teixit adipós marró), que s’activa quan ens exposem a temperatures baixes. Descompon la glucosa (el sucre de la sang) i les molècules de greix, i crema calories per ajudar a mantenir la temperatura del cos.

Un estudi publicat a la revista Nature va mostrar que una activitat elevada del greix marró redueix els nivells d’uns compostos coneguts com a aminoàcids de cadena ramificada (o BCAA, en anglès). Malgrat que són essencials per a moltes funcions corporals, diversos estudis fets amb humans i rosegadors han associat aquesta activitat elevada amb l’obesitat, la resistència a la insulina i la diabetis de tipus 2.

Millora la circulació

Quan l’aigua freda toca la pell, els vasos s’estrenyen, i disminueix la circulació sanguínia de les capes superficials, i això causa que la sang circuli més de pressa per mantenir una temperatura òptima al cos. Un petit estudi, publicat a la revista International Journal of Sports Physiology and Performance, va descobrir que una dutxa amb aigua freda després de fer esport pot ajudar a millorar la hidratació corporal, a causa, en certa manera, de l’efecte sobre el flux de circulació cutani.

Ajuda el sistema immunològic

Un altre efecte de l’aigua freda sobre el torrent sanguini és que estimula la producció de leucòcits (o glòbuls blancs), els quals representen la força de xoc contra les infeccions i ajuden a establir la resistència contra les malalties comunes. Segons alguns experts, amb 30 segons d’aigua freda i prou (per exemple, després de la dutxa amb aigua calenta) podrien reduir en un terç les malalties comunes.

No se’n sap ben bé la causa, però alguns investigadors suggereixen que amb l’exposició sobtada a l’aigua freda, el cervell podria estimular el sistema immunològic: un efecte anomenat immunoestimulació neurobiològica.

Podria fer minvar el dolor muscular

La dutxa amb aigua freda podria “enganyar” el cervell i fer que la recuperació fos més ràpida després d’una jornada dura de feina. Un nou estudi del South Australian Sports Institute va detectar que la immersió en aigua freda feia minvar significativament la percepció del dolor muscular i del cansament general en un grup d’atletes, encara que no hi havia diferències perceptibles en el grau de dolor muscular o d’inflamació que experimentava un segon grup al qual es va sotmetre a una immersió d’aigua tèbia.

Augmenta l’energia

Una recerca publicada a la revista PLOS ONE afirma que una dutxa amb aigua freda podria substituir perfectament el teu cafè o te del matí. En l’estudi, fet a 3.018 voluntaris en els quals es va examinar els efectes de la dutxa amb aigua freda a la feina i en relació amb la salut, la majoria deien que tenien més energia, fins i tot si ho comparaven amb els efectes que tenia el cafè matinal.

És bona per a la pell i els cabells

No hi ha gaires estudis científics sobre els efectes de l’aigua freda a la pell o els cabells, però s’ha comprovat, fins a un cert punt, que es pot associar amb una pell i uns cabells més brillants. Això podria ser per efecte de la constricció del flux sanguini a la capa més superficial de la pell, fet que ajudaria a tancar els porus i les cutícules dels cabells. Al contrari del que passa amb l’aigua calenta, l’aigua freda no resseca la capa sebàcia (els àcids i els greixos naturals que protegeixen la superfície de la pell i dels cabells).

Augmenta la resiliència mental

Bona part de les activitats diàries s’orienten a evitar qualsevol mena d’incomoditat. Posar-se sota d’aigua freda demana fer una mica de sacrifici, però certs autors indiquen que millora la resiliència a l’estrès i que reforça la ment.

Per a alguns, la dutxa amb aigua freda és una experiència en certa manera meditativa, i un recordatori poderós que no cal que es reaccioni contra qualsevol emoció forta que s’experimenti. Una recerca de la Charles University va revelar que als qui se submergien sota d’un raig d’aigua freda els davallaven dràsticament els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès.

Com començar a prendre dutxes d’aigua freda

S’entén com a dutxa d’aigua freda la que és a 21 ºC o menys. Si et trobes fort i estàs disposat a anar a totes, obre només l’aixeta de l’aigua freda. En cas contrari, dutxa’t amb normalitat i fes davallar la temperatura de l’aigua de manera gradual fins que comencis a estar incòmode. Quan arribis en aquest punt, resisteix durant un parell de minuts respirant profundament. En la pròxima dutxa, fes-ne disminuir encara més la temperatura i estigues-te més estona sota de l’aigua freda, i així sucessivament. Al cap del temps t’hi acostumaràs i gaudiràs dels beneficis que hem explicat.