Salut i medicina

Sis creences perilloses sobre la diabetis de tipus 2

El nombre de pacients amb diabetis de tipus 2 al nostre país és molt elevat i continua essent una dada relativament poc sabuda. L’estudi di@bet.es constitueix l’aproximació més acceptada sobre la malaltia a Espanya. Es va començar el 2012 i se’n va fer càrrec el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre la Diabetis i les Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i l’Institut de Salut Carlos III, en col·laboració amb la Societat Espanyola de Diabetis i la Federació Espanyola de Diabetis. La recerca va concloure que el 2018 el nombre d’afectats per aquesta malaltia greu era de més de cinc milions, dels quals gairebé la meitat no sap que en pateix.

Això ens dona una bona idea de la magnitud del problema.

La diabetis de tipus 2 és la variant “lleu”

Això no és pas veritat. Tots dos tipus de diabetis són extremadament greus. Tant la de tipus 1 com la de tipus 2 causen la incapacitat del cos per metabolitzar com cal el sucre. Es manifesten de manera diferent, però totes dues poden causar problemes que canvien per complet la vida del pacient i, també, en poden escurçar de manera significativa l’esperança de vida.

A més a més, la diabetis de tipus 2 és un factor de risc inqüestionable per patir altres malalties, com ara les patologies cardíaques o l’ictus i, per tant, causa indirectament moltes morts l’any a Espanya.

La diabetis només altera el sucre en sang

És cert que tots dos tipus de diabetis afecten el control del sucre i com es metabolitza per evitar daltabaixos perillosos a la sang, però és una malaltia més complexa que no ens pensem.

La diabetis de tipus 2 perjudica greument els ulls, els ronyons i els nervis, i causa la reducció de sensibilitat als peus, que fins i tot es poden arribar a perdre. Com que afecta els petits vasos sanguinis i els capil·lars del cos, la variant de tipus 2 té un ampli ventall d’efectes, que van des de la disfunció erèctil fins a la demència. I és la principal causa de ceguesa a Espanya.

La diabetis només afecta les persones grasses

Això no és veritat tampoc. Les xifres sobre la diabetis mostren que entre el 80 % i el 85 % dels casos es manifesta en persones amb sobrepès, fet que ens deixa un bon nombre de persones primes que tenen la malaltia.

No tothom qui té sobrepès desenvolupa diabetis de tipus 2; hi ha altres factors que hi poden intervenir. Els antecedents familiars, l’ètnia i tenir més de 45 anys són factors de risc, com també ho és una vida sedentària o haver patit diabetis durant la gestació.

La diabetis de tipus 2 té una aparició tardana

Dèiem que normalment tenia una aparició tardana, perquè semblava que la variant de tipus 2 es desenvolupava en etapes darrerenques de la vida. Malauradament ja no és així: cada cop hi ha més obesitat infantil (Espanya és el país d’Europa amb més casos d’obesitat infantil) i, de retruc, també ha augmentat el nombre de joves amb diabetis de tipus 2.

La diabetis només es manifesta si menges dolços

La diabetis de tipus 2 afecta persones amb sobrepès o que tenen altres factors de risc, com ara l’origen asiàtic o antecedents familiars amb la malaltia. Tant és si el sobrepès és causat per un excés en el consum de dolços, de plats especiats o picants, com si és per manca d’exercici físic: continua essent un factor de risc de primer ordre.

La diabetis de tipus 2 es controla amb dieta

Això és veritat a mitges, però pot comportar perill si es menysté la gravetat del trastorn. Certament es pot controlar la diabetis, si més no en fases primerenques, i, fins i tot, revertir-se’n els efectes amb un control exhaustiu de la dieta.

Una dieta que prevegi l’índex glucèmic pot estabilitzar els canvis en la glucosa i tenir sota control la malaltia. Ara bé, no és fàcil de vigilar de prop què mengem: exigeix de saber-ne, tenir motivació i esforçar-hi de debò. La majoria dels diabètics de tipus 2 necessiten medicació: no han de ser per força injeccions d’insulina, amb les pastilles ja n’hi hauria prou per controlar el sucre a la sang. Tanmateix això no és pas oli en un llum, perquè les pastilles també tenen efectes secundaris i poden ocasionar complicacions.