Salut i medicina

Síndrome del túnel carpià: símptomes i tractament

tunel carpiano

El dolor persistent, les punxades, les fiblades –com si et clavessin petits fiblons a la mà–, la sensació de pessigolleig, etc., són tots símptomes que poden causar irritació i, no ca dir-ho, generar preocupació. Una causa possible és que tinguis l’anomenada síndrome del túnel carpià (STC), un problema molt angoixant per als qui en pateixen.

La bona noticia, però, és que pots fer diverses coses que poden funcionar per pal·liar-lo. Llegeix quines són a tot seguit.

Què és la síndrome del túnel carpià

Bàsicament, és la pressió anormal sobre un nervi del canell. Es produeix per una inflor o un creixement anòmal en el canal que travessa el canell, pel qual passen els nervis i els vasos que irriguen la mà. Si s’arriba a inflar, el nervi –el “nervi medià”– es pot encarcarar, i això origina el problema.

Els símptomes

Els més habituals són:

  • Mal al canell
  • Dolors, punxades i fiblades a les mans i als dits
  • Entumiment
  • Feblesa de la mà

Són similars als símptomes que causen les lesions per un esforç repetitiu, i que s’anomenen tendinitis: un terme que designa el dolor muscular en els tendons i els nervis, i que causa els moviments repetits moltes vegades.

Si els símptomes no et permeten de determinar de què es tracta, seria ideal que anessis al metge perquè n’esbrini la causa.

Factors de risc

En general, les feines que impliquen de doblegar repetidament el canell o d’agafar res amb força generen riscos d’STC. Hi ha altres situacions més “arriscades”, per això.

És més freqüent en persones amb excés de pes, com ara dones embarassades, persones amb problemes d’artritis, diabètics i persones que tinguin o hagin tingut lesions prèvies del canell.

Alguns estudis mostren que l’ús constant del mòbil s’associa a més predisposició de tenir STC. La Universitat Politècnica de Hong Kong va fer el seguiment de 48 estudiants, en una recerca, que utilitzaven tauletes, mòbils, ordinadors portàtils i consoles de videojocs durant cinc hores al dia o més, i gairebé el 92% del total patia de dolors musculoesquelètics.

Tractament de la síndrome del túnel carpià

L’STC pot desaparèixer per si sola en un parell de mesos. És ben freqüent en situacions concretes, com ara l’embaràs. Ara bé, també la pots controlar un mateix, sense que calgui anar al metge.

Per pal·liar-ne les incomoditats, prova de seguir aquests consells:

  • Posa’t una fèrula al canell, que ajuda a apaivagar la pressió sobre els nervis i el manté recte.
  • Prova de prendre’t analgèsics, com ara el paracetamol o l’ibuprofèn. Cap dels dos et pot guarir, però n’alleuja el dolor.
  • Pren-te les coses amb calma. Procura d’evitar les feines o els exercicis que forcin el canell, com són els esports de raqueta o tocar determinats instruments musicals.

Quan cal anar al metge

Si després de seguir aquest consells els símptomes no es redueixen, i fins i tot s’accentuen, és l’hora d’anar al metge.

El tractament és variable en funció de la gravetat de la síndrome. Es pot recórrer de la fisioteràpia fins a la medicació i, en determinats casos, també a la cirurgia, que està indicada per alliberar el nervi de la compressió.

Cal recalcar que hi pot haver altres causes per a les fiblades i l’entumiment de les mans i els dits, per exemple:

  • Es poden manifestar quan doblegues la mà, encara que dormis, durant períodes prolongats de temps. Això pot ocasionar compressió en els nervis i reduir el reg sanguini a l’àrea afectada.
  • La hiperventilació, o la respiració molt ràpida, també poden originar fiblades i punxades; de fet, són habituals en persones que pateixen d’ansietat.
  • Hi ha medicaments que també els poden produir, així com un estil de vida insà, amb un consum excessiu d’alcohol.
  • En solen tenir els pacients sotmesos a quimioteràpia o al tractament contra el VIH.
  • Si, a banda dels símptomes descrits, se’n presenten d’altres, com ara mareigs, espasmes, feblesa i problemes de vista o de la parla, és important de rebre atencions mèdiques.