Hàbits Saludables, Vida Sana

Saps quins beneficis té deixar de fumar?

Continues fumant? Esperem que no. Qualsevol lector d’aquestes pàgines ja es pot haver convençut de fins a quin punt és dolent de fumar. Malgrat tot, si encara fumes, sabent que és tan nociu, potser no estàs al corrent del reguitzell de beneficis que comporta deixar-ho. Quan deixem de fumar, de seguida es noten unes quantes millores físiques que repercuteixen en el benestar general. N’hi ha que es manifesten tan ràpid com al cap de vint minuts!

En un parell dies

En només un parell de dies s’allibera el cos del monòxid de carboni que conté el fum. En conseqüència, augmenta el nivell d’oxigen a la sang, i això fa tenir més bon aspecte físic en general.

Fumar també constreny els vasos sanguinis, de manera que la sang flueix amb més facilitat quan ho deixem. Les persones amb problemes circulatoris noten que els dits de les mans i dels peus es refreden menys.

Un cop desapareix la síndrome d’abstinència inicial, es dorm més bé. Tant el gust com l’olfacte es tornen més sensibles, fins al punt que el fum del tabac dels altres fumadors arriba a irritar, i fastigueja la pudor que deixa a la roba…

Continua llegint, però, a veure si et convencem.

Els beneficis de deixar de fumar

  • Al cap de 20 minuts

La tensió arterial i el pols es normalitzen i augmenta el flux sanguini.

  • Al cap de 8 hores

El nivell de monòxid de carboni a la sang comença a disminuir.

  • Al cap de 48 hores

El monòxid de carboni i la nicotina han desaparegut del tot.

  • Al cap de 2 o 3 dies

Notaràs menys mucositat, o gens, a la gola i als bronquis; i, per tant, tindràs menys dificultats respiratòries.

  • Al cap de 5-7 dies

S’aguditzen els sentits del gust i de l’olfacte, tens un alè més fresc, les dents són més netes i creix el nivell d’energia.

  • Al cap de 2-3 setmanes

La síndrome d’abstinència física s’esfuma, i t’adones que passen hores sense recordar-te del tabac. A més a més, es redueix el risc de tenir una trombosi.

  • Al cap de 3-4 setmanes

Desapareixen la tos i les molèsties als sins nasals i disminueixen els problemes de manca d’alè. De la mateixa manera, tens menys cansament i se’t multiplica l’energia. Els pulmons s’enforteixen contra les infeccions.

  • Al cap de 2-3 mesos

La funció pulmonar millora un 5 %.

  • Al cap d’un any

Es divideix per dos el risc de patir malalties cardiovasculars.

  • Al cap de 2-3 anys

Els riscs d’agafar una pneumònia o la grip són idèntics als d’un no fumador. I continua minvant els risc de tenir atacs de cor, angina de pit o problemes cardiovasculars.

  • Al cap de 5 anys

Es redueix a la meitat el risc de càncer de gola, d’esòfag i de bufeta.

  • Al cap de 5-10 anys

Els riscs de patir malalties cardiovasculars o trombosis són els mateixos que els dels no fumadors.

  • Al cap de 10 anys

Es divideix per dos el risc de tenir càncer de pulmó.

  • Al cap de 15-20 anys

El risc de patir càncer de pulmó, gola, esòfag o bufeta és com el dels no fumadors. Tot i així, el risc de patir càncer de pulmó dels exfumadors empedreïts (20 o més cigarretes cada dia) continua sent del doble la resta de les seves vides.

Altres beneficis

  • Menys estrès

Quan amb prou feines fa uns quants mesos que ho han deixat, els fumadors més empedreïts consideren que no estan tan estressats.

Hi ha proves que demostren que la nicotina, en comptes d’apaivagar l’estrès, en podria ser la causa. La percepció dels fumadors que la nicotina el calma es deu simplement al fet que satisfà l’exigència del cos de més nicotina entre una cigarreta i una altra; la resposta d'”agraïment” de l’organisme després de rebre’n una dosi nova és la que allibera la pressió.

  • Més temps i… més diners

Els exfumadors se sorprenen del temps que guanyen quan deixen el tabac.

La majoria dels fumadors no és conscient del temps que dediquen a pensar en el tabac: on l’han de comprar, quan, els dies festius o a la nit…

I val més que no parlem dels diners que s’hi inverteixen, oi?

  • Sentiment de victòria

És extremament satisfactori fixar un objectiu i assolir-lo, en particular quan el camí és ple d’obstacles inesperats que cal superar.

Molt exfumadors estan legítimament orgullosos d’haver-ho deixat i aquest sentiment pot afermar extraordinàriament la seva autoestima.

És bona idea que les fites que es marquin els primers dies o setmanes després de deixar-ho siguin realistes, i no dir coses com ara “ho deixo ara i serà per sempre”.

Pot augmentar la motivació, si et recompenses en dates assenyalades que tu mateix fixes: un dia sense fumar, després tres, una setmana, dues setmanes, un mes, etc. Moltes victòries d’aquesta mena fan que tinguis més confiança en tu mateix.

  • Recuperació del control

Un dels aspectes més durs de deixar de fumar és resistir l’ansietat que en causa el desig.

Quan es deixa de fumar, els moments d’ansietat es manifesten de manera regular, però habitualment desapareixen al cap d’un parell de minuts.

Aquest desfici és com un múscul ben desenvolupat. Quan no es fa servir s’afebleix, fins al punt que s’atrofia del tot. Cada cop que se supera un moment d’ansietat, fem un pas cap a l’atròfia definitiva.

Quan aprenguis a resistir els moments d’ansietat, hauràs guanyat a tots els fronts. Aquests lapses de desfici s’espaiaran progressivament fins a desaparèixer, i recuperaràs el control sobre l’addicció.

  • Una nova faceta de la personalitat

Deixar de fumar pot fer que sorgeixin aspectes nous de la personalitat.

Com una part del procés de coneixement dels factors que desencadenen el desig de fumar, molts fumadors acaben sabent què els fa enfadar o els trasbalsa, què els fa contents o bé què fa que s’avorreixin.

Aprendre a controlar situacions noves i a superar entrebancs pot afavorir el desenvolupament personal.