Benestar, Salut Mental

Salut mental? Et suggerim 6 tasques per millorar-la

baño relajante

Si et trobes malament, pots anar al metge, és clar. Però molta gent, fa el cor fort i continua endavant, sense adonar-se que la seva manera de pensar i d’actuar poden influir en el seu benestar. Et suggerim que et cuidis una mica i… bé, que continuïs llegint.

Et proposem 6 tasques que, si les fas diàriament, t’ajudaran a mantenir una bona salut mental. Afecten àrees generalment considerades importants pels experts en salut mental per aconseguir una bona autoestima i evitar, alhora, caure en crisis d’ansietat i baixades en l’estat d’ànim.

1. Has d’acceptar les teves circumstàncies

Això NO vol dir que t’hagis de resignar si no estàs content a l’oficina, si tens problemes de relacions personals o si el teu entorn et resulta agressiu o molest. No. Però has de pensar que és millor fer un esforç per adaptar-te a les circumstàncies i acceptar les coses que obsessionar-se amb els aspectes dolents, o a pensar que la situació pot empitjorar encara més.

Pareja cocinando

En realitat, necessitem acceptar els aspectes negatius de la nostra vida. I, repetim-ho, no es tracta que renunciïs a canviar-los, però acceptar-los t’ajudarà en bona mesura a suportar la situació, mentre t’esforces a trobar la manera de millorar la teva vida.

2. Sigues indulgent amb tu mateix

En psicoteràpia, hi ha la tendència a valorar més l’autocompasió que l’autoestima, quan aquesta s’entén com sentir-se per sobre dels altres. En l’autocompasió no hi intervenen la resta de persones, i es basa en el fet que qualsevol ésser humà mereix amabilitat i consideració: fins i tot un mateix.

L’autocompasió, al contrari del que succeeix amb l’autoestima, va associada a una resiliència més gran, un millor coneixement d’un mateix, a tenir reaccions poc o gens violentes, i a relacions personals globalment millors.

[mautic type=”content” slot=”ebook-03-ca” /]

3. “Mens sana in corpore sano”: cuida el teu cos.

La coneguda frase que hem utilitzat com a títol no pot ser més certa. La capacitat per viure plenament augmenta amb una alimentació adequada i una mica d’exercici diari. No parlem només, doncs, del cor o d’un bon estat de forma física. Els esports, siguin de grup o individuals (nedar, ioga…), són una gran ajuda per aconseguir que les coses esdevinguin de manera natural, sense ensurts. És un sentiment de comprometre’s amb alguna cosa bona i ser-hi per al que faci falta.

L’activitat i el pensament ens ajuden a concentrar-nos al llarg del dia.

4. Coneix gent

La soledat és dolenta per mil i una raons diferents. Si ningú al nostre voltant mostra interès per com ens trobem, és difícil que controlem els nostres hàbits i conductes, i hi ha la temptació d’optar per un estil de vida no adequat. A vegades, la idea d’estar sol provoca que oblidem el valor de la força de voluntat i la perseverança.

social

I està comprovat, a més, que les persones solitàries tenen més riscos cardiovasculars i més problemes en els seus sistemes autoimmunes; i per si no fos prou, tenir problemes de son és més habitual entre els solitaris.

Conèixer i connectar amb altres persones, en la vida real o fins i tot a través de l’ordinador, a les xarxes socials, és important. També és important tenir cura de les relacions familiars. Si tens cura dels altres, els altres tindran cura de tu.

5. Dedica’t temps

S’ha de tenir aficions –hobbies– i interessos a la vida. Tant se val de què es tracti, ja sigui apuntar-se a un grup d’excursionistes, seguir cursos de jardineria, de cuina o aprendre un idioma nou. Aconseguiràs trencar la rutina: si la teva vida és massa tranquil·la, t’aportarà una mica d’acció i emoció, i si és estressant, et distreuràs.

Dedica una mica de temps a pensar en l’activitat o activitats idònies. I assegura’t que la decisió és exclusivament teva, que no t’has sentit pressionat per tercers.

6. Organitza’t

ordenando libros

La manca d’organització i el desordre contribueixen a l’ansietat i el decaïment. A més, també fan que ajornem les coses, sia perquè semblen inabastables, difícils o perquè creiem que no es donen les circumstàncies adequades per dur-les a terme. Però has de superar aquests pensaments. Si de veritat tens aquest tipus de problemes, seria ideal que busquessis ajuda professional d’un terapeuta.

Però a la major part de gent, coses tan senzilles com endreçar la taula, netejar la “safata d’entrada” i planificar el dia següent són un començament excel·lent.